“Tåler ikke melk”

Tåler ikke melk-X

Mange opplever å bli uvel eller syk av den maten de spiser, og forsøker etter beste evne å finne ut hvilke matvarer som gir de ubehagelige symptomene. Jeg vil gjennom flere innlegg dele min erfaring omkring matintoleranse, og håper med det at flere finner ut av sine matintoleranser og kan gi seg selv gode hverdager. Første matvare ut er melkesukker, også kalt laktose.

Jeg hører ofte mine kunder si «jeg tåler ikke melk» før de videre forteller at de er blitt kvitt sine mage-/tarmplager ved å utelukke melkeproduktene fra kostholdet. De er naturlig nok glade for å være kvitt sitt ubehag, samtidig som de synes det er vanskelig å følge et så begrenset kosthold. Heldigvis kan jeg oftest fortelle at de kan spise mer enn de tror. Kanskje blir det også din konklusjon etter å ha lest dette innlegget.

Faglig sett finnes ikke begrepet «tåler ikke melk” siden melk består av tre ulike makronæringsstoffer som må vurderes hver for seg. Disse er:

– Proteinet i melken, som kalles casein
– Karbohydratene i melken, som kalles melkesukker eller laktose
– Fettet i melken, som kalles melkefett.

Når du “ikke tåler melk” er det mest sannsynlig melkesukkeret eller melkeproteinet du ikke tåler. Disse gir til alt hell svært ulike symptomer, og du kan derfor finne ut hvilke av disse du ikke tåler ved å vurdere ditt symptombilde. Viser det seg for eksempel at det er melkesukkeret du reagerer på, er det tilstrekkelig å utelukke matvarer med mye melkesukker. De melkeproduktene som hovedsakelig består av fett og/eller protein vil ikke gi deg ubehag og kan spises. Det gjelder blant annet hvitost og smør.

Det er ikke mulig å ha intoleranse for melkefett, så la oss starte med å få fjernet melkefettet fra listen over mistenkte matvarer. Om du ikke tåler melkefett, har du mer sannsynlig et problem med nedbrytningen av fett i tynntarmen. Årsaken er som regel gallestein eller gallegrus i galleblæren, og en sjelden gang er årsaken mangel på enzymet lipase fra bukspyttkjertelen. Disse tilstandene er ikke intoleranser, men et problem med opptaket av fettet i maten. Du vil da også reagere på annen fet mat, deriblant ribbesvor og fete pølser. De vanligste symptomene er kvalme og fettet avføring.

Melkesukker, eller laktose, er det derimot mulig å ha intoleranse for. Intoleransen kan være midlertidig grunnet andre tarmplager, eller være genetisk betinget og gi en livslang intoleranse. Om du har laktoseintoleranse og regelmessig spiser laktoserik mat vil det alltid oppstå luftplager. Om du fritt kan slippe tarmgass, vil du ha hyppig og stor luftavgang. Om du ikke får ut luften, blåses tarmene opp, noe som merkes ved et merkbart økt bukomfang utover dagen. Luftknuter kan gi smerter på særlig venstre side av buken, ved ribbeinsbuen. Smertene kjennes som knip og kan stråle oppover brystkassen og bak i ryggen.

Mange med laktoseintoleranse har i tillegg løs avføring, og noen av disse er så ille plaget at de kan få akutt avføringstrang og må springe på toalettet for å unngå å gjøre seg ut. Andre har tvert i mot sjeldnere avføring og noen har helt normal avføringskonsistens. Plager i mage og tarm vil alltid også bidra til redusert energi.

Laktoseintoleranse kan påvises via ulike prøver hos fastlege eller på sykehus.

Om det er laktosen som er årsaken til dine problemer, kan du spise melkeprodukter med redusert innhold av laktose. Se Tine Meierier sin nettside: . Generelt kan du tenke at de melkeproduktene som mest består av fett tåles best. Disse er creme fraîche, seterrømme, kremfløte og smør. Tine har laget en matvaretabell med oversikt over laktoseinnholdet i mange melkeprodukter:

Det er også mulig å spise det enzymet som mangler ved laktoseintoleranse, slik at laktosen blir brutt ned før den når tykktarmen. Da unngås de plagsomme symptomene. Enzymet heter laktase og fås via fastlege, eventuelt reseptfritt på apoteket. Noen av mine kunder med laktoseintoleranse forteller at enzymtilskuddet har begrenset effekt, mens andre sier det fungerer godt.

Om du ikke kjenner igjen symptomene nevnt over, er det lite sannsynlig at du har laktoseintoleranse.  Dine plager er imidlertid like reelle, men skyldes mest sannsynlig noe annet.

Andre innlegg om plager i mage/tarm
“Tåler ikke gluten”
Promping
Fodmap og IBS

Jeg ønsker deg gode dager og god helse

Trine 🙂


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1

7 thoughts on ““Tåler ikke melk”

  • helseinspirator says:

   Heia Inger Ann 🙂
   Takk for at du spør. Ja, det er et veldig stort og interessant tema som jeg ønsker å skrive et grundig og matnyttig innlegg om. Jeg kommer derfor tilbake til melkeprotein i senere innlegg. Allerede nå kan jeg kort si at reaksjoner på melkeprotein oftere gir symptomer i muskler/ledd og hud og ikke alltid gir så store symptomer i mage-/tarm.
   Vennlig hilsen
   Trine

   Like

 1. Lisbeth says:

  Hei. Samboeren min sliter ekstremt mye med luft i magen. Og da snakker vi dødelig lukt. En atombombe gir mindre skade og smerte enn det her. Vi har begge fulgt mye med på hva vi spiser og når han reagerer på noe. Vi har kommet fram til at han ikke klarer produkter med mye melkefett i seg. Lettmelk går strålende, men rømme og fløte går ad undas. Fastlege sier at dette er ikke mulig å sjekke opp i, osv. Har du noen tips til hva vi kan gjøre? Er veldig slitsomt da veldig mye av maten vi får i oss har en del melkefett, og selv den minste tskjeen starter kaoset i tarmene hans.

  Like

  • helseinspirator says:

   Heia Lisbeth. Skjønner så godt at dette er veldig plagsomt. Noe er definitivt ikke slik det skal være og mat kan være en mulig utløser. Store luftplager oppstår som regel i tykktarmen. Om det er tilfelle her, er det få og spesifikke bestanddeler i mat som kan utløse en slik reaksjon. En kartleggingssamtale hos en Ernæringsterapeut vil oftest avdekke hvilke som er sannsynlige og den/de testes deretter ved hjelp av utelukkelses- og provokasjonsdiett. Det er oftest ganske uproblematisk å finne ut hva som forårsaker plagene. Deretter vil han få kostholdsveiledning slik at han kan leve sin alminnelige hverdag uten plagene og med færrest mulige begrensninger i kostholdet. Om han bor i Mo i Rana og omegn kan han få time hos meg, om han bor lengre bort kan han ta kontakt med Solveig hos oss, så kan timen tas per scype. Kontaktinformasjon finner du her: http://nlpcoachteam.no/?page_id=3987 Vennlig hilsen Trine 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s