Rabarbra

Rabarbra-MontasjeNå er det sesong for rabarbra – En matplante mange forbinder med solfylte dager i barndommen. Jeg husker så godt sommerdager hvor vi venninner satt på gjerdet i våre sommerkjoler og tilfreds spiste de sure rabarbrastengene, som vi dyppet i en kopp sukker. Rabarbra med sukker betydde skolefri og sommer.

Rabarbraen smaker best før den blomstrer, og kan høstes fra juni. Om du ikke selv dyrker rabarbra, finner du i disse dager rabarbra i frukt- og grønnsaksdisken i de fleste dagligvarebutikker. Rabarbraen har mange bruksområder og brukes gjerne i pai, supper og som syltetøy.

Fruktosefattig syltetøy
For de som har fruktosemalabsorpsjon er det fint å vite at rabarbra kun inneholder 0,3 gram fruktose per 100 gram. Koker du rabarbrasyltetøy med druesukker får du et nærmest fruktosefritt syltetøy. Selv om sucrin (Erytrithol) er et sukkeralkohol er det mange med fruktosemalabsorpsjon som forteller at de tåler dette søtstoffet, så kanskje ønsker du å forsøke dette karbohydratfattige alternativet? Det finnes også andre fruktosefrie søtningsstoffer.

Lavkarbogrønnsak
Om du ønsker å følge et lavkarbokosthold er rabarbra en ypperlig matvare å inkludere i ditt kosthold, da den kun inneholder 1,9 gram karbohydrater/100 gram.

Næringsrike stengler
Rabarbra er rik på A-, B- og C-vitaminer, samt mineralene kalium, kalsium, jern og magnesium. Næringsstoffer som kommer til nytte i kroppens mange daglige oppgaver.

Rabarbrasyltetøy
Jeg har selv fruktosemalabsorpsjon og er så utrolig glad for at det finnes ett syltetøy jeg kan spise uten å bli dårlig i magen. Jeg pleier i juni/juli å  koke opp en stor porsjon syltetøy og fryse det ned i porsjoner. Da har jeg tilgang til denne deilige luksusen utover høsten og vinteren. På bildet her ser du årets syltetøy servert på to ulike måter. Til V: Som pålegg til brødskiver. Til H: Biola naturell med rabarbrasyltetøy, som er min favorittfrokost for tiden.

Oppskrift rabarbrasyltetøy
Skrell bort det ytterste laget av stilkene og kutt tuppene. Skjær stilkene i små biter og legg dem i en kasserolle. Dekk rabarbraen ca 1/5 med vann og kok under lokk i en liten time. Ta så av lokket og kok til rabarbramassen er brun. Rør regelmessig og tilsett mer vann ved behov. Dette tar minst 6 timer. Når du er fornøyd med konsistensen, søter du massen med ønsket søtstoff. Avkjøl.

Jeg ønsker deg gode matstunder
og en god helse

Trine 🙂


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1
(klikk på bildet for info)

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s