Urtetur – Rødkløver

Zappa-Rødkløver-X.jpg

Søndag var matmor Trine og jeg på urtetur. Jeg simpelthen eeeeelsker urteturer. Da har matmor så god tid og vi snuser sammen på vakre planter. Matmor ble ordentlig begeistret da hun oppdaget at rødkløveren blomstret, og tok sporenstrek frem den lille røde saksen og begynte å fylle bøtten med planter. Når hun gjør det, vet jeg at hun er opptatt med sitt en stund og at jeg kan rusle litt for meg selv. Det liker jeg, det er jo så mye fint å snuse på.

Matmor kan urtenavnene i boken sin på et sånt vakkert språk som heter Latin. Hun sier at Rødkløver heter Trifolium pratense, og hun sier det med sånn glede at det høres ut som om hun synger navnet. Det er fint at matmor er glad når vi er i skogen. Da får hun gjerne lyst til å kaste pinne, og det liker jeg bare så innmari godt.

Når bøtten hennes var full av rødkløver kastet vi pinne lenge – matmor lo  høyt og jeg ble så ivrig at jeg voffet.

Matmor forteller at rødkløver er en fin urt å lage té av og at det er blomstertoppene som har medisinsk effekt. Matmor pleier å lage urteté av plantene hun finner i skogen. Hun har fortalt meg at det egentlig ikke heter urteté, men varmtvannsuttrekk, fordi det brukes varmt vann for å trekke ut virkestoffene fra de medisinske plantene.

I rødkløver finnes det mange fine saker, forteller hun blidt. De kan forebygge helseplager og hjelpe kroppens mange systemer til å gjøre jobben sin enda mer effektivt. Å drikke urteté er en fin vane nemlig – for det sier matmor…

Rødkløver er blodrensende og urindrivende og inneholder også såkalte phytoøstrogener. Det betyr at rødkløverté kan hjelpe kroppens mange flittige avgiftningsorganer til å gjøre jobben sin og også påvirke kjønnshormonene positivt. Ikke så verst gjort av en søt liten plante, hva?

Man kan lage té av ferske urter eller tørke urtene først. Matmor pleier å tørke dem, og da gjør hun det slik: Hun legger plantene i en bastkurv og lar dem stå i et varmt og mørkt rom til de er tørket. Det tar ca. 5 dager. Om blomstertoppene er store, klipper hun dem i to slik at de ikke mugner. Om hun har tørket hele planten, tar hun vare på toppene og noe av bladene, og kaster stenglene. De tørkede urtene oppbevares i en papirpose eller lystett boks. Der holder de seg fine helt til neste sommer, og bidrar til mange hyggelige stunder gjennom høsten og vinteren.

Kanskje finner du litt rødkløver i sommer som du kan tørke? Da kan også du lage urteté du kan kose deg med.

Jeg ønsker deg voffende gode skogsturer

Suss på nesen fra

a dog with a blogg
Zappa 🙂

Flere innlegg om rødkløver finner du her
“Kvinne té”
Rødkløver østrogen for damer (video)


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1

(klikk på bildet for info)

One thought on “Urtetur – Rødkløver

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s