Søndagssteik

Søndagssteik-MontertJeg husker søndagene i barndomshjemmet. Da lagde mamma ofte steik til søndagsmiddag. Den deilige duften fra steika som godgjorde seg i ovnen fylte huset hele formiddagen og bidro til den gode søndagsfølelsen. Når vi samlet oss rundt middagsbordet i firetiden, hadde luktesansen allerede nytt måltidet i flere timer og alle sanser var skjerpet og klare til å nyte det deilige måltidet.

Steik er et rimelig kjøtt som med riktig tilberedning kan bli et rent festmåltid. Her får du forslag til hvordan du kan lage en moderne og lettlaget variant av den gode gammeldagse søndagssteika. Mens vi i barndommen stort sett brukte salt og pepper som krydder, er denne versjonen krydret med velduftende hvitløk og krydderurter. Vær derfor forberedt på at hjemmet ditt vil fylles av en rent himmelsk duft i timene før måltidet serveres.

Dette trenger du
Oksesteik
Grønnsaker til ovnsbaking. Velg det du liker og har tilgjengelig. Vi har her valgt
– Gresskar (Butternut)
– Nepe
– Charlottløk
– Rødbeter
Smør og/eller olivenolje
Krydder: 5 fedd hvitløk, salt, pepper, rosmarin (tørket), estragon (tørket)
1 pose Toro lammesaus
0,5 dl kremfløte (vanlig eller laktosefri)

Slik lager du Oksesteken
Stekeovnen stilles inn på 50 grader. Steika legges i en ildfast form og pensles med olje og krydres med rosmarin, estragon, salt og pepper. Stek midt i ovnen i 1,5 – 2 timer før du øker temperaturen til 200 grader. Bruk steketermometer og stek til temperaturen på steika når 62-65 grader. Total steketid blir ca. 2,5 time. Ta ut formen og dekk steika med metallfolie. La den hvile på kjøkkenbenken mens grønnsakene ovnsbakes.

Slik lager du ovnsbakte grønnsaker
Lag en liten form av metallfolie, som passer i et hjørne av den ildfaste formen du har valgt til å bake grønnsakene. Den lille formen er til rødbetene. Rødbeter avgir en sterk rød farge, så om de blandes med de andre grønnsakene blir alle farget røde og du går glipp av det vakre fargespillet grønnsakene naturlig utgjør. Sett den ildfaste formen midt i stekeovnen på 200 grader. Skrell og skjær rødbetene i terninger og legg dem i metallfolieformen som du deretter setter i den ildfaste formen. Grunnen til at du starter med rødbetene er at de trenger lengst tid i stekeovnen for å bli møre.

Vask bort det røde fargestoffet fra skjærfjølen og skrelle/skjæreredskapene og skrell og skjær de andre grønnsakene i terninger. Legg dem i den ildfaste formen. Legg klatter med smør over grønnsakene, eller risle olivenolje over. Krydre med salt, pepper og rosmarin. Skrell hvitløksfeddene og slå dem flate med en kniv. Spre dem blant grønnsakene.

ToroLammesaus

 

Toro lammesaus

For ordens skyld: Denne bloggen tar ikke imot sponsormidler for produkter som fremheves i innlegg.

Følg oppskriften på sausposen og bruk stekeskyen i stedet for vann.

 

Når grønnsakene er møre og sausen laget, har steika hvilt ferdig. Skjær den i tynne skiver.

Server og nyt!

Kjell Petters vintips: Velg veldig gjerne en Bordeaux til denne retten.

Søndagssteik

 

Vi ønsker deg gode matstunder

og god helse

Trine og Kjell Petter 🙂

 

 

Kategori: TD Metodens Nøytral-tallerken eller Fet-tallerken, avhengig av hvor mye smør/olje du bruker. Lavt innhold av fruktose og melkeprotein. Laktosefri.

Om Toro lammesaus: Sausen inneholder 4,0 gram fett og  6,1 gram karbohydrater. Den inneholder ikke glutamat, som mange atopikere reagerer på. Sausen er hvetefri.


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1
(klikk på bildet for info


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s