Kos og helse med urtete

Urtete-XÅ drikke varmtvannuttrekk av medisinske urter er noe vi mennesker har gjort i uminnelige tider. Urtemedisinen har derfor en lang historie, nært tilknyttet de folkeslagene den har fulgt.

Urtemedisinen er fremdeles en del av hverdagslivet hos mange ved at det drikkes urtete, brukes krydderurter i matlagingen og tas urtetilskudd i ulike former. Som urteterapeut er særlig de konsentrerte urteekstraktene en uvurderlig del av mitt behandlingsrepertoar, og ved enkelte tilstander kan jeg ikke se for meg hvilke  andre behandlingsmetoder som kan gi like raske og gode resultater.

Mens man i terapeutisk behandling bruker de sterke urteekstraktene, kan de mildere urteteene være en hverdagsvane som bidrar til vår gode helse. En god kanne urtete når man kjenner det ruske til i luftveiene eller man er utslått av influensa, vil gjøre godt.

For å lage urtete trekker man ut virkestoffene fra de medisinske plantene ved hjelp av varmt vann. Virkestoffene finnes konsentrert i hele eller deler av planten og urtete kan derfor lages av rot, bark, frø, blomster eller blad, eventuelt av en kombinasjon av disse plantedelene. For å få ut mest mulig virkestoffer er tilberedningsmetoden ulik ettersom hvilken plante eller plantedel man lager te av.

De fleste teblandinger består av flere planter og plantedeler og det blir derfor upraktisk å tilberede de ulike delene på hver sin måte. Her får du forslag til en praktisk og god tilberedningsmetode for din hverdagste, som passer for de fleste urter og plantedeler.

Dette trenger du for å lage en kanne urtete (5-7 dl) Teegg
– Tekanne
– Stort “te egg” (de små runde og te klypene, er for små til å brygge en hel kanne te). “Te egget” du ser her er stort og funksjonelt, og det jeg bruker i min hverdag. Jeg fant det på Kitchen.

Slik lager du urte te
Kok opp 5-7 dl vann og hell det i tekannen. Fyll
“te egget” med urter og heng det på innsiden av kannen.  Teen blir sterkere jo lengre du trekker urtene. Selv liker jeg å la det være litt te igjen til dagen etter, så har jeg en kopp kald og sterk te å starte morgenen med.

Du kan også bruke en termos. Hell da urtene i termosen sammen med vannet, og bruk en liten sil for å sile av urtene for hver kopp du forsyner deg med.

Du finner mange gode urte teer på helsekostforretninger, og du kan også lage din egen
te blanding av selvplukkede urter. I kommende innlegg får du forslag til urter du kan sanke og tørke selv.

Om du vil lese mer om urter, finnes det en fantastisk nettside om medisinplanter her: www.rolv.no. Herfra kan du også bestille tørkede urter.

Vi ønsker deg hyggelige te stunder og god helse

Trine og Zappa 🙂


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1

2 thoughts on “Kos og helse med urtete

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s