Frisk for sine ledd og mageplager

bilde-tjerneeksempel

Hils på «Klara», vår første stjerne ut i serien «Stjerneeksempler». Ved å dele sin historie med dere ønsker hun å vise at det med enkle grep er mulig å gjenvinne sin gode helse, og at veien til våre helsemål kan være fylt med mestring og glede.

«Stjerneeksempel» henviser til slagordet vi i NLP Coach Team har tilknyttet vår logo

NLP-stjerner-logo-liten

Tekst, publiseringssted- og tid er godkjent av «Klara» og historien er i tillegg anonymisert.

Stjerneeksempelet “Klara”
“Klara” er 55 år og har det siste året systematisk tatt grep om sin trivsel og helse, og har i den sammenheng oppsøkt meg for å få hjelp med sine helseplager. Dette er hva hun ønsker jeg skal hjelpe henne med:
1) Bli bedre i magen
2) Få mindre smerter i muskler og ledd
3) Bedre sin livskvalitet.

“Klara” forteller at hun har vondt i musklene, som om det er treningsverk i hele kroppen. Hun er også stiv i ankler, knær og hofter, og det verker i særlig fingre og knær. Etter natten og når hun sitter i ro, stivner hun. Det gjør det blant annet ubekvemt å kjøre bil og å gå etter å ha sittet i ro en stund. Siden hun er så støl om morgenen, står hun opp tidlig på arbeidsdagene for å “gå opp muskulaturen” og myke opp leddene før hun drar på jobb. Når jeg ber henne klemme på vevet spesifikke steder på kroppen forteller hun at det er svært ømt der, og at det verker i vevet lenge etterpå.

Magen har vært et problem så lenge “Klara” kan huske, og hun har særlig vært plaget med luft og løs avføring. Hun forteller at hun kan få så mye luft at det presser opp i brystkassen og mot halsen, særlig på venstre side av buken. Magen blåses vanligvis opp i løpet av dagen og om kveldene er magen ofte svært utsprengt. Avføringen er som regel rennende.

Det fremkommer dessuten at hun har et systematisk slimhinneproblem, noe som særlig gir symptomer i form av såre øyne og underliv og at hun så lett får blåflekker.

Hun er utredet for sine helseplager i helsevesenet og det er diagnostisert slitasjegikt.

Min vurdering
“Klara” har sannsynligvis to ulike matintoleranser, som avslører seg med sine gjenkjennelige symptomer. Den ene er den proteinintoleransen jeg ofte observerer hos de med fibromyalgi og tilsvarende symptombilde. Symptomene skyldes i de fleste av disse tilfellene hveteproteinintoleranse og eventuelt også melkeproteinintoleranse. Jeg forteller “Klara” om min erfaring og foreslår en 6 ukers utelukkelsesdiett for å se symptomene bedres.

Luftplagene er av en slik art at de mest sannsynlig skyldes reaksjoner på fruktose eller laktose. Så mye luft får man kun av karbohydrater som brytes ned i tykktarmen. Jeg foreslår derfor at vi også utelukker disse to matvarene en uke, for deretter å gjennomføre en provokasjonstest.

Vi lager sammen en kostplan og finner alternativer til det hun pleier å spise. Hun blir overrasket over hvor få endringer hun trenger å gjøre og sier optimistisk “Dette skal jeg få til”. “Klara” får også med seg et kosttilskuddprogram for å styrke slimhinnene.

Et friskere liv
På 6-ukersoppfølgingen forteller “Klara” begeistret at hun ikke lenger har vondt i vev og ledd og jeg kan også se at væskebindingen er borte. Hun knytter og åpner hendene gjentatte ganger og sier forundret “Jeg kjenner ingenting”. Det er herlig å høre henne fortelle så begeistret om alle hverdagssyslene som nå er lettere å gjennomføre, alt fra å gå opp trapper, sykle og kjøre bil. Hun forteller også at hun ikke lenger trenger å “gå seg til” om morgenen, men kan dra rett på jobb. Hun har også fått mye mer energi og trenger ikke så mye søvn. Hun får av venner og arbeidskollegaer høre at hun ser 10 år yngre ut, noe jeg så godt forstår – hun ser frisk og energisk ut. Slimhinneproblemene hun trodde var som forventet i hennes alder, er med kosttilskuddprogrammet dessuten borte. Hun har heller ikke luftsmerter lenger, og hun har fått fast avføring.

Veien videre
Forbedringene i symptombildet bekrefter at hun har en eller flere matintoleranser. Neste skritt er å finne ut hvilken/hvilke matvarer som fremprovoserer symptomene. Hennes forbedring skjedde raskere enn forventet, og hun kan allerede etter 6 uker starte med provokasjonsplanen som vil gi henne svar. Hun har allerede erfart at fruktose er den ene “matsynderen”, så den neste matvaren hun nå tester er melkeproteinet. Hun kvier seg til å gjeninnføre de mistenkte matvarene da hun naturlig nok ikke har lyst til å bli dårlig igjen. Hun bestemmer seg likevel for å gjennomføre testen slik at hun kan redusere antall mistenkte til et minimum og slik få et så variert kosthold som mulig.

Hun har funnet mange praktiske løsninger i forhold til kostholdet og sier blidt og rolig at hun ikke synes det er noe problem å velge litt annerledes. Vi avtaler oppfølgingstime om 6 uker og jeg ønsker henne lykke til med testingen.

“Klara” ønsker deg gode dager
og god helse

Les gjerne også Fibromyalgi, den skjulte sykdommen
og Friskere for sin fibromyalgi
og “Tåler ikke gluten”


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1

One thought on “Frisk for sine ledd og mageplager

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s