Friskere for sin fibromyalgi

bilde-tjerneeksempel

Jeg holdt foredrag om matintoleranse da jeg møtte blikket til «Tone» på fremste rad. Hun hadde de gjenkjennelige trekkene jeg ser hos de som har levd med smerter over tid og jeg husker at jeg tenkte Håper inderlig at hun får med seg noen svar i dag.

En måned senere får jeg en telefon fra “Tone”. Hun kjente igjen symptomene som jeg beskrev mange med en viss matintoleranse har, og hun ønsket å finne ut om hun kunne bedre sin helse med å gjøre noen med kostholdet.

Ved å dele sin historie med dere ønsker «Tone» å vise at det med enkle grep er mulig å gjenvinne sin gode helse, og at veien til våre helsemål kan være fylt med mestring og glede. Begrepet «Stjerneeksempel» henviser til slagordet vi i NLP Coach Team har tilknyttet vår logo

NLP-stjerner-logo-liten

Tekst, publiseringssted- og tid er godkjent av «Tone» og historien er i tillegg anonymisert.

Dette er «Stjerneeksempelet Tone» sin historie.
“Tone” er 49 år og håper å bedre sin helse slik at hun kan være mer fysisk aktiv på fritiden og klarer å stå i jobb til hun blir pensjonist. Hun har den siste tiden gradvis økt stillingsandelen på jobben fra 20 % til 60 %, men sliter med å klare en så stor stillingsprosent.

Legen hennes mener hun har Fibromyalgi og hun har fått påvist slitasjegikt og laktoseintoleranse. De daglige smertene og stivheten i kroppen gjør dagene tunge og praktiske gjøremål vanskelige. Hun forteller at det er vanskelig å reise seg og at det er så vidt hun orker å gå fordi hun er så stiv og har så vondt.

Hun må kjempe seg ut av senga om morgenen og er stiv og øm i hele kroppen hele dagen. Musklene i ryggen, nakken og kjeven er særlig vonde. Beina og føttene er hovne og når «Tone» sitter i ro noen få minutter, stivner anklene slik at det blir vonde å gå  Hun forteller at hun ved den minste aktivitet får «treningsverk» i dagevis. Praktiske gjøremål som å kle på seg sokkene om morgenen og å gå opp trapper er en prøvelse. «Tone» er bare 49 år og kjenners seg som en olding.

Hennes hud- og slimhinnekvalitet er dessuten svært redusert, noe som vises ved at hun er sår og tørr i underlivet og i øynene. Hun er også “sår i brystet» (luftveiene) og har tørr og irritert hud og hodebunn. Hun får blåflekker for ingenting, sprekker i munnvikene og under øreflippene. Hun har også påvist katarr i magesekken/tynntarmen, som legen har gitt henne Nexium for.

Med begrenset økonomi må vi prioritere hva vi skal jobbe med. Vi prioriterer derfor å gjøre noe med smertene og stivheten i kroppen. Problemene med hud og slimhinner får vente.

Min vurdering «Tone» har det etterhvert svært gjenkjennelige symptombildet jeg observerer hos de som kan bli friskere ved å utelukke hveteprotein og eventuelt også melkeprotein fra sitt kosthold. At hun i nær familie har kvinner med fibromyalgi støtter antagelsen om at hennes plager kommer av en matintoleranse.

Hun får med seg en utelukkelseskostplan og personlig tilpassede kostholdforslag, slik at hun kan leve så normalt som mulig i utelukkelsesperioden på 3 måneder.

Et friskere liv
På 3-månedersoppfølgingen er det ingen tvil om at den riktige matsynderen er utelukket. Når jeg spør hvordan det går, sier hun begeistret «Energien er helt topp» og forteller videre at smertene i vevet på armer, rygg og lår er minst 80 % bedre. Jeg observerer at væskebindingen i vev, og muskelspenningene i ansiktet er borte. Smertene i føtter, hender, rygg, albuer og hofte er også mye bedre, og hun gleder seg over alle de små tingene i hverdagen som nå er så mye enklere – blant annet kan kle på seg sokkene om morgenen.

Det som gjenstår av verk i ledd skyldes nok slitasjegikten, som hun sier at hun med letthet kan leve med. Alt er uansett mye bedre.

Hun får med seg et langtidsprogram for å hemme utvikling av slitasjegikten og en 2-måneders kosttilskuddkur for å bygge opp slimhinnene. I tillegg har hun time til gynekolog som skal vurdere hennes slimhinneproblemer.

Jeg ringer «Tone» 2 år senere og spør hvordan hun har det. Stemmen hennes høres helt annerledes ut, den er lysere og lettere, så jeg blir ikke overrasket når hun sier;

«Jeg er kvitt smertene, og det er så deilig. Jeg er også blitt roligere samtidig som jeg har mye mer energi. Mine arbeidskollegaer sier at det er som om jeg er blitt en annen person. Jeg har også klart å slutte å røyke og jeg trener fast på treningssenter. Jeg kjenner at jeg blir sterkere og sterkere. Livet er blitt helt annerledes».

Jeg ler hjertelig når hun sier «Mitt største problem nå er at treningssenteret er stengt i sommer».

Hun forteller videre at hun fint klarer 60 % jobb og at hun har fått innvilget 40 % uføretrygd. Med en liten lur etter jobb har hun overskudd til hele dagen. Hun har tatt tilskuddene for slimhinnene og fått østrogenstikkpiller av legen og har med det fått en betydelig bedret hud- og slimhinnekvalitet. Hun har funnet ut at det kun er hveteproteinet som gir symptomer og at melkeprotein tåles. Dermed er det kun hveteprotein og laktose hun trenger å finne erstatninger for i sitt kosthold. Det er gode nyheter og gjør kostholdet overkommelig å følge.

Jeg gratulerer hennes så mye med det hun har oppnådd og ønsker henne lykke til videre med treningen og sitt friskere liv.

“Tone” ønsker deg gode dager
og god helse!

Du vil kanskje også lese: Fibromyalgi, den skjulte sykdommen
og Frisk for sine ledd og mageplager
og “Tåler ikke gluten”


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1

2 thoughts on “Friskere for sin fibromyalgi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s