Hjerteinfarkt av egg?

Terminated
Som du sikkert har merket på oppskriftene i denne bloggen, har jeg et svært ubekymret forhold til mettet fett og kolesterol. Det finnes en grunn til det – erfaringene fra min omfattende klinikkpraksis hvor jeg følger mine klienters effekt av sine kostholdstiltak.

Helsemyndighetene sier at det er en sammenheng mellom inntaket av kolesterol i kosten og nivået av kolesterol i blodet. De setter dessuten fettinntaket, særlig mettet fett, i sammenheng med blodets kolesterolnivå. Videre hevder de at kolesterolnivået i blodet øker faren for hjerte- og karsykdom. Derfor anbefaler de å begrense inntaket av fet- og kolesterolrik mat som egg, smør, fett kjøtt, ost og reker.

Det finnes mange studier som konkluderer med at kolesterolrik mat gir økt fare for tidlig hjerte- og kardød. Egg er utpekt som kolesterolværstingen og helsemyndighetene ber oss derfor begrense inntaket. På den andre siden finnes det like mange studier som konkluderer med at kolesterol i mat ikke påvirker blodets kolesterolnivå. Hva som er «sant» er derfor høyst diskutabelt.

Mens forskerne jakter på en felles sannheten, baserer jeg mine uttalelser på det jeg som praktiker har faglig belegg for.

I min klinikkpraksis følger jeg mine klienters helseeffekt av de kostholdstiltakene jeg foreskriver. Mine observasjoner farger naturlig nok mine konklusjoner. Mine bevis for hvordan kostholdet påvirker mine kunders kolesterolbalanse er de blodprøvene fastlegen sjekker før og etter kostholdstiltaket, deriblant totalkolesterol, LDL, HDL og Triglycerider.

Resultatene er alltid de samme, og jeg er ikke lenger i den minste tvil om hvordan fet- og kolesterolrik mat påvirker blodets kolesterolverdier.

– Jeg har ALDRI noen sinne opplevd at mine klienters kolesterolverdier har endret seg i ugunstig retning på fet- og kolesterolrik mat. Tvert i mot pleier en godt sammensatt fet og kolesterolrik kost å bedre disse verdiene –

Gitt det ansvaret jeg som rådgivende helseaktør har, er det med stort alvor at jeg går i mot de offisielle kostholdsrådene slik jeg i denne saken gjør.

Min erfaring tilsier at om vi skal nå våre helsemål, er det av avgjørende betydning at kostholdet  ikke blir for begrenset eller krevende å følge. Mat er dessuten en viktig kilde til hverdagsglede, så matgleden må også ivaretas. Gitt denne forutsetningen hevder jeg:

– Den største trusselen mot vår helse i dagens samfunn er unødige begrensninger i våre kostholdsmessige valg, og et forhold til mat preget av prinspipper og dårlig samvittighet –

Å mistenkeliggjøre en matvare bør i rettferdighetens navn kun skje etter at en solid bevisbyrde viser at det er nødvendig. Om en matvare gir helseplager, får vi ta det til etterretning. Om den ikke gjør det, trenger vi å ha muligheten til å velge den.

Jeg har i min snart 20-årige klinikkpraksis aldri observert den påståtte uheldige sammenhengen mellom mettet fett og kolesterol i maten og kolesterol i blodet. Mitt råd i denne saken er derfor;

Spis egg, annen kolesterolrik mat og mettet fett fra naturlige kilder med tillitt, nytelse og glede!

Jeg ønsker deg gode matstunder
og god helse

Trine 🙂


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1
(klikk på bildet for info)

 

6 thoughts on “Hjerteinfarkt av egg?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s