Skogens sukkertøy

!

Trine-Zappa

Matmor har blitt sånn Helseblogger og sitter mye og skriver for tiden. Det blir altså litt kjedelig for meg må jeg si, så gjett om jeg ble glad da jeg så matmor og han far ta frem turskoene. Da skjønte jeg det!

Nå blir det fjelltur!

Jeg ble så glad at jeg hadde lyst til å springe litt rundt og voffe høyt, men siden det ikke er lov la jeg meg i stedet i gangen for å passe på at de ikke dro uten meg.

Og på fjellet bar det. Over bekker, tuer og berg. For en lykke!ZappaSkuerUtIHorisonten

Mens jeg var opptatt av å skue utover mitt rike, så jeg matmor sette seg på kne i lyngen og studere noe i skogbunnen.

«Nå er hun sikkert i gang med å spise ett eller annet igjen», tenkte jeg.

Og det var hun! Hun puttet noen bittesmå røde blomster i munnen og ummmet fornøyd mens hun smilte salig. «Se her Zappagutt», sa hun ivrig «Dette er blomstene det blir blåbær av senere i høst. De kan vi spise. Søstrene dine Stine og Linn Marie spiste mange slike når de var små».

Jeg luktet skeptisk på den lille busBlåbærblomstken og smakte litt på en knopp. Den var søt, men altså ikke helt i min smak.

Matmor fortalte blidt at blåbærplantens latinske navn er Vaccineum Myrtillus. Det var et bra fint navn, tenkte jeg mens jeg spisset ørene for å høre fortsettelsen.
«Den brukes hyppig i urteterapien» fortalte hun videre, «men da som ekstrakter eller urtetabletter, sjeldent som té».

Det var spennende å høre matmor fortelle om alt det fine denne urten kunne gjøre, så la meg fortelle hva hun sa.


«La meg se om jeg husker det hele. Jo altså, den er proppfull av et stoff som heter antioksidanter, og inneholder stoffer som er blodsukkersenkende og bakteriehemmende. Men det er ikke alt kan du tro, den kan til og med hemme senskader ved diabetes – for den har et stoff inni seg som heter quercetin som er en sånn aldosereduktase-hemmer. Den gjør sånn at øynene kan holde seg friske, og det er jo kjempebra, ikke sant? Nei nå ble jeg bra imponert selv jeg – tenk at en sånn liten busk kan være så nyttig!»

Matmor fortalte videre “I folkemedisinenen ble bladene brukt ved lette urinveisinfeksjoner, men siden tranebær er mer effektiv til slikt, er det bedre å bruke den». Matmor ble litt alvorlig i stemmen sin da hun så på meg og sa «Det er best å ikke drikke så mye te av bladene, for det er en potent liten luring det her. Denne urten er det nok tryggest å la urteterapeutene sysle med. Og trenges det hjelp med urinveisinfeksjoner, skal man gå til legen sin». Jeg nikket samtykkende og tenkte «Nettopp, det hørtes veldig klokt og fornuftig ut».

Matmor sier at det er bedre å vente til høsten når bæra er moden, for den kan alle trygt spise. «Nå spiser vi de søte blåbærblomstene for kosens skyld Zappa, så forteller jeg mer om denne urten i høst når skogen farges blå av bæra». Og mer ville hun ikke si om den saken, så da får jeg vente i spenning til høsten.

Ha voffende gode fjellturer

Suss på nesen fra

a dog with a blogg
Zappa 🙂


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s