Kefir – Bestemors styrkedrikk

Kavring-Kefir-MontertBestemor var en lur og skøyeraktig liten dame. Foruten at hun ofte la kabal, stekte fiskekaker og fortalte de utroligste skrøner til oss barn, drakk hun kefir. «Kefir må du drikke Trine, det er sunt for deg» sa bestemor. Og lille Trine gjorde naturlig nok som bestemor foreslo og la sin elsk på «Kavring og kefir».

Da vår familie i 1997 fikk oppleve hva kostholdet kunne gjøre for vår helse (Se «om meg») fattet jeg naturlig nok interesse for hvordan ulike matvarer kunne påvirke kroppens prosesser og systemer. Jeg syntes det var særlig spennende å lære om tarmsystemets mangfoldige bakterieflora, og hvordan den påvirket vår helse og velvære.

Da jeg noen år senere begynte å praktisere som biopat og ernæringsrådgiver, lot jeg meg igjen og igjen forundre over hvordan en påvirkning av dette mikromiljøet ofte kunne løse mine kunders helseplager. Bestemor hadde skjønt noe, jeg selv senere fikk erfare;

Å positivt påvirke tarmens mikroflora synes å være en god helseinvestering.

Kefir er en av flere matvarer som påvirker tarmsystemets mikroflora. La meg få presentere denne super-matvaren for deg.

OM Kefir
Kefir er syrnet melk, eller surmelk som mange kaller det. Søtmelken tilsettes kefirkorn, som starter en fermeteringsprosess i melken. Kefirnkorn har ingenting med korn å gjøre, men er en kultur av melkesyrebakterier og gjærsopp.

Når vi spiser/drikker kefir får vi tilført gode probiotiske bakterier og enzymer som er nyttig for mage-/tarm og immunforsvaret. Kefir inneholder flere bakterietyper enn annen surmelk, og er også den eneste med gjær.

Under fermeteringen produseres det melkesukkerfordøyende enzymet laktase, slik at noe av melkesukkeret i kefiren brytes ned til enkle sukkerarter. Kefir tåles derfor gjerne godt av de med melkesukkerintoleranse.

Kavring og kefir
Da jeg for noen dager siden var ute for å handle middag, la jeg merke til en ny versjon av Kefir i melkeskapet og minnet om bestemors gode råd strømmet på. Varmet av glade barndomsminner og med kefir i handlekurven, tok jeg opp jakten på den neste ingrediensen i min barndoms rett, kavring. Barndommens kavringer var sukkerkavringer. Jeg husker at de runde kavringene lå i store blanke poser i matskapet vårt hjemme. De var kjempegode og havnet i biter i kefirskålen, like ofte som på frokostbordet med smør og brunost. Jeg lette nå etter et mindre søtt alternativ og endte opp med disse rugknekkebrødene. Det ble et fortreffelig måltid.

Kanskje har også du lyst til å glede småtassene nede i tarmene dine en dag, og sende ned en porsjon kefir de kan hygge seg med?

Jeg ønsker deg gode matstunder

… og god helse

Trine 🙂

Kategori: TD Metodens Mager-tallerken, fruktoseredusert


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1
(klikk på bildet for info)

4 thoughts on “Kefir – Bestemors styrkedrikk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s