Lettlaget aioli

Ajoli-Ferdig

Mange forteller meg at de har så lyst til å lage aioli, men ikke får det til. Vi har funnet en svært enkel måte å lage aioli på som vi her deler med deg. Med denne oppskriften svinger du med letthet opp en aioli på noen få minutter. Oppskriften er godt illustrert med bilder – Den får du til.

Dette trenger duAjoli-Råvarene
3 eggeplommer
1-2 fedd hvitløk
En god ekstra virgin olivenolje
Nøytral olje, for eksempel Vita hjertegod eller solsikkeolje.
Saften av 1 sitron
Salt
Pepper

Noen ord om valg av olje:
Helsemessig ville vi ha foretrukket å lage aioli av kun olivenolje, men da synes vi at smaken på aiolien blir for stram. Vi bruker derfor en blanding av olivenolje og en smaksnøytral olje i et blandingsforhold på omtrentlig 30 – 40 % olivenolje og 40 – 60 % smaksnøytral olje. Blandingsforholdet avhenger av hvor sterk smak det er på olivenoljen. Solsikkeolje og Vita hjertegod er rimelige og velsmakende alternativer. Et mer kostbart alternativ for de spesielt interesserte er druekjerneolje (Grapesees oil), som kan bestilles fra blant annet iHerb. Velg i så fall en olje ment for matlaging.

Aioli
Du kan bruke foodprosessor eller en blender til å lage aiolien. Stavmikser skal visstnok også fungere, men det har vi selv ikke forsøkt.

Gjør først klar alle ingrediensene slik som vist på bildet over. Du har kanskje lest at råvarene må romtempereres før bruk, men det trenger du ikke å gjøre. Vi gjør det aldri, og det fungerer utmerket. Da er det mer viktig at du får fjernet all eggehvite når du skiller eggene.

Ha eggeplommene i foodprosessoren og kjør mikseren på relativt høy hastighet.

HelleOljeI en svært tynn stråle tilsetter du den smaksnøytrale oljen, se bildet til venstre. La heller strålen være tynnere enn tykkere enn vist.

Ajoli-1
Når aiolien begynner å lage «klatter» på kantene, slik som vist på bildet til høyre, tilsetter du halvparten av sitronsaften. Miks videre. Fortsett å tilsette olje. Du kan ha en litt tykkere stråle når ajolien igjen begynner å tykne. Når den igjen lager «klatter», tilsetter du resten av sitronsaften. Tilsett mer olje. Bruk nå gjerne litt av den gode olivenoljen.

Når aiolien atter en gang lager «klatter» er det smaking som avgjør hvor mye mer olje du vil tilsette. Når du nå smaker deg frem til sluttresultatet – smak først om ajolien er passelig syrlig. Hvis det er for mye sitronsmak, tilsett mer olje. Ønsker du å tilsette mer av den smaksnøytrale oljen, eller kan du ha i mer av olivenoljen? Kjenn etter hva du liker. Kanskje ble det for mye olje, og for lite syrlighet – da tilsetter du mer sitron.

Ajoli-2Når oljeforholdet og mengden sitron kjennes bra ut, tilsetter du hvitløk, salt og pepper. Noen liker mye hvitløk i ajolien, andre vil bare kjenne en antydning. Smak deg frem til det du liker.

Og vipps har du laget en velsmakende ajoli, helt etter din egen smakspreferanse.

Aioli passer utmerket til en brødbit, til stekt fisk og kjøtt, til salat, til grillede grønnsaker, som tilbehør til spekematen, til oliven, til rekene – prøv deg frem og finn dine favoritter

Og ekstra hyggelig blir det om det blir rester. De pleier vi å putte i små bokser, så har vi til litt kveldskos eller til lunsjen.

Ajoli-Rester

 

 

 

 

Her på bloggen finner du flere oppskrifter med aioli som tilbehør. Her er noen forslag

Sommerlaks med aioli

Parma-laks m/aioli

Deilig kveldsknask

Baconsurret kyllingfilet

Kveite med rekesjy og aioli

Vi ønsker deg gode matstunder

… og god helse

Trine og Kjell Petter 🙂

 

Kategori: TD Metodens Fet-tallerken, glutenfri, laktosefri, fruktoseredusert (bruk kun 1 fedd hvitløk), uten melkeproteiner


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1
(klikk på bildet for info)

 

6 thoughts on “Lettlaget aioli

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s