Er dette usunt Trine?

HiRes (2)

Er dette usunt Trine? er et spørsmål jeg ofte får. Mens den som spør ser håpefullt på meg og venter på et Ja eller Nei, leter jeg etter en måte å presentere mitt Tjaaa… på.

I min verden finnes det nemlig ikke sunn eller usunn mat, heller ikke fy-mat, nei-mat, ja-mat, lovlig mat eller ikke lovlig mat.

Det finnes bare mat.

Hele prinsippet med å putte mat i slike rigide bokser, byr meg i bunn og grunn i mot. Det oser av moral og prinsipper, noe jeg alt for ofte opplever fører til skyld og dårlig samvittighet hos mine kunder.

Å hjelpe mennesker med å leve gode liv og nå sine mål i livet er min jobb, og jeg erfarer så alt for ofte at skyld og dårlig samvittighet frarøver gode mennesker gode dager. For mye av disse følelsene er dessuten ofte et hinder for å nå de mål vi setter oss.

Ja, men hva med sjokolade da? Den er vel veldig usunn, ikke sant? Faktisk så usunn at vi kan kalle den for «fy-mat » og med rette skamme oss når vi spiser den?

Mitt svar er:

Prinsipielt synes jeg at vi aldri skal skamme oss når vi spiser, uansett hva vi spiser. Å ha et godt forhold til mat er en viktig ingrediens i oppskriften på et godt liv. For å svare på spørsmålet om sjokolade er usunt, trenger jeg først å vite hva du mener med usunn? Lurer du på om du kan få helseplager av å spise den? Eller om du legger på deg? Eller får lavere energi? Eller, eller…?

Som NLP-er liker jeg å tenke i matematiske formler slik:

Tiltak ==> Efffekt

Om sjokoladen inneholder stoffer du blir syk av, vil nok effekten være at du får symptomer. Det kjenner du selv, så du vet svaret. Om du lurer på om du legger på deg av sjokoladen, vet du også det selv. Effekten vises på badevekten. Vurder i så fall ikke bare hvor mye sjokolade du spiser, men hva ditt kosthold som helhet består av. Ingen legger på seg av 1 sjokolade, isolert sett.

Hvorvidt noe er sunt eller ikke – for deg
… kan mer hensiktsmessig omskrives til et spørsmål som du selv kan svare på

Hvilken effekt gir ditt tiltak (det du spiser) DEG?

Det handler derfor om deg og ikke sjokoladen.

Om det du gjør (Tiltak) fungerer (Effekt), fortsett med det. Om det innebærer å spise sjokolade eller hva enn det er, kos deg med det. Det som fungerer, fungerer.

Om det du gjør fører til noe du ikke ønsker, vet du det. Kanskje velger du å likevel gjøre det, eller du velger å ikke gjøre det. Uansett – spis med nytelse og god samvittighet. Det er ingen grunn til å blande moral eller skyld i det å spise.

Om du ønsker å spise på en annen måte enn det du gjør akkurat nå, er en helt annen sak enn å vurdere det du gjør ut fra sorte og hvite bokser som rett, feil, sunn eller usunn. Det er alltid mulig å sette seg nye mål i livet – hvis og når du selv ønsker det. Det er din personlige sak og trenger ikke å være noe du bør gjøre fordi «det er rett» (Hvem bestemmer forresten hva som er rett?).

Mitt svar på spørsmålet om sjokolade er usunt er derfor

Jeg aner ikke om sjokolade er sunt eller usunt for deg. Det er det kun du som kan vurdere.

…..

Jeg ønsker deg gode matstunder

.. og god helse

Trine 🙂


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

980x300

One thought on “Er dette usunt Trine?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s