Lettere i kropp og sinn

bilde-tjerneeksempel

«Julianne» forteller meg at hun er skuffet over at hun ikke på egenhånd har klart å komme seg ned til sin ønskede vekt, og ber meg om å hjelpe henne med å lykkes en gang for alle med det hun så lenge har strevd med.

Ved å dele sin historie med dere ønsker «Julianne» å vise at veien til våre helsemål kan være fylt med mestring og glede. Begrepet «Stjerneeksempel» henviser til slagordet vi i NLP Coach Team har tilknyttet vår logo

– Hos oss er alle stjerner –

Tekst, publiseringssted- og tid er godkjent av «Julianne» og historien er dessuten anonymisert.

Dette er «Stjerneeksempelet «Julianne» sin historie.

Du forteller meg at du har lyktes med å gå ned i vekt flere ganger, men sliter med å beholde vektresultatet. Du er skuffet over deg selv og ber om hjelp til å lykkes en gang for alle med det du så lenge har strevd med. Du sier så forundret: «Jeg vet jo hva jeg skal gjøre, så hvorfor gjør jeg ikke bare det, da?»

Ditt spørsmål er viktig, og jeg hører det ofte. Jeg sier «Vi forventer av oss selv at fornuften alene skal styre oss mot våre mål i livet, og blir skuffet når vi ikke klarer å innfri», sier jeg. «Skuffelsen skyldes ikke at prestasjonen er dårlig, men at forventningene vi setter til oss selv, er urealistiske. Vi trenger å ta hensyn til at det finnes mange krefter i oss som påvirker hvordan veien mot målet blir, deriblant våre følelser og innøvde vaner. Om de blir våre fiender eller allierte på veien, avhenger av hvordan vi forholder oss til dem. Jeg foreslår at vi denne gangen gir oss mer tid, og i tillegg til å jobbe med kostholdet også jobber med mentale strategier.»

Det vil du gjerne, og du starter entusiastisk med ditt vektreduksjonskosthold og går måned for måned som forventet ned i vekt. I mitt stille sinn uroer jeg meg likevel over ditt langsiktige resultat. Jeg hører hvor streng du er mot deg selv, og vet at en slik hard selvjustis ikke kan ivareta den motivasjonen du trenger for å stå løpet ut. Du unner deg ikke å feire alle de små seirene underveis og avviser mine kommentarer om det som fungerer. Du fokuserer mer på det du kunne gjort bedre, og sier slikt som: «Jeg kunne ha vært flinkere til å trene», «hadde jeg vært flinkere med maten, ville jeg gått mer ned», eller «hvorfor gjorde jeg ikke dette tidligere?»

På en oppfølgingstime den fjerde måneden forteller du at du i et selskap spiste kaker, og at du ble så skuffet over deg selv at du avsluttet dagen med «skyld-spising». Du forteller videre at du skjønner at problemet ikke er at du spiste kaker, men at du ble (så) tynget av skyldfølelse etterpå. Det er godt å høre at du har denne innsikten, og jeg tenker optimistisk at dette kan ende riktig så godt. Du forteller at du syntes det var fint å få en god prat om det som skjedde, og at du nå ser litt lysere på det.

Etter denne episoden begynner du jevnlig å spise utenfor kostplanen noen kvelder i uken, og vekten går i de følgende månedene saktere ned. Det forsterker din opplevelse av å ikke være flink nok, og motivasjonen daler. Du fortsetter likevel og møter til de avtalte timene. Du jobber iherdig med de motivasjonsverktøyene jeg lærer deg, og etter hvert som månedene går merker jeg hvordan du begynner å slappe av. Du får en mildhet og ro over deg som taler sitt tydelige språk om det viktige som skjer i ditt sinn.

På en oppfølgingstime nesten ett år etter at du startet livsstilsreisen hos meg, forteller du stolt at du spiste et kakestykke i en bursdag selv om du egentlig hadde tenkt å avstå. Denne gangen klarte du å unngå den dårlige samvittigheten og nøt kaken med tilstedeværelse og glede. Det gjorde at du ble fornøyd med det ene stykket, mens du tidligere ville spist mye mer av ren skyldfølelse. Vi forsto begge hvilken fantastisk bragd dette var, og hvor viktig denne milepælen var for mulighetene til ikke bare å nå målet, men også beholde det. Vi feirer med brede smil og en high five.

Få måneder senere er jeg trygg på at du har kommet så langt på din mentale reise at vi kan avslutte oppfølgingen hos meg. Du gikk ned i vekt, selv om den ikke ble så lav som du opprinnelig ønsket. Som en uventet bonus oppnådde du i tillegg en hverdag med et lettere sinn. Jeg forteller deg hvor inderlig jeg beundrer din utholdenhet og ønsker deg lykke til videre med en god klem.

Flere år har gått siden den siste oppfølgingstimen, og det er alltid en stor glede å møte Julianne og høre hvordan hun har det. Hun fortsatte på egen hånd den mentale prosessen hun startet hos meg, og gjør stadig nye oppdagelser som beriker hennes liv. Sist jeg snakket med henne fortalte hun med varme i stemmen hvordan de mentale strategiene var blitt en del av henne. Hun hadde sluttet å kjempe imot seg selv og styrte i stedet livet på en vennlig og oppmuntrende måte. Hun fortalte at det var blitt så mye lettere å nå målene hun satte seg og sa «Når jeg møter livets små og store utfordringer, blir jeg ikke lenger offer for det som skjer meg, for jeg vet at jeg selv kan velge hvordan jeg går videre.» 

«Julianne» ønsker deg med sin historie gode dager
… og god helse

Trine 🙂

Om vektreduksjon med TD Metoden


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s