Fiskeboller i hvit saus

Bilde-ferdig servert

Fiskeboller i hvitsaus med kokt potet og gulrøtter representerte på mange måter 70- og 80-tallets mattradisjoner. Ble det servert saus, så var det hvitsaus og brunsaus det gikk i. Krydder – ja det var salt og pepper det. I de mer dristige hjem brukte de karry i hvitsausen – noe som jo var ganske krazy! Senere ble det vanlig å ha stekt bacon til denne retten.

Her får du oppskriften på den gode gamle versjonen av fiskeboller i hvitsaus. Jeg vet også at mange ikke kan lage hvitsaus, så her er oppskrift. Jeg kommer også med forslag til hvordan sausen kan lages uten melkeprotein og hvetemel.

Du trenger
Fiskeboller *

Gulrot
Potet
Smør *
Siktet spelt eller siktet hvete
Salt, pepper
Lettmelk eller rismelk (uten tilsatt smak) *

Angående fiskebollene
Kanskje har du hjemmelagede fiskeboller, eller du kjøper. Se gjerne om du finner noen med minst 60 % fisk. Det står på baksiden av embalasjen under “Innhold”. Har du matintoleranser, finnes det mange versjoner av lav-allergene fiskeboller. Her på Mo i Rana får vi gluten- og melkefrie på fiskebua (spør betjeningen).

Angående melken:
Om det er snakk om alvorlig melkeallergi, bruk Ghee eller melkefri margarin i stedet for smør. Om det er melkeproteinintoleranse vil den lille mengden melkeprotein i smøret tåles. Rismelk er en ypperlig erstatning for kumelk i saus. Den smaker godt og gir en hvit og fin saus. Ghee fås på såkalte “innvandrerbutikker” og rismelk fås på helsekostforretninger og på noen dagligvareforretninger

Potet og gulrot
Sett potetene på kok. La vannet dekke potetene og kok dem under lokk. Bruk en liten skarp kniv for å stikke i potetene mot slutten av koketiden – da kjenner du om de er ferdig kokte.

Skjær gulrøttene i mindre biter og kok dem i litt vann under lokk. Det holder at vannet dekker bunnen av kasserollen med ca 1 cm. Tilsett eventuelt mer vann senere om de kokes tørre. Om gulrøttene er fine og rene, trenger du ikke å skrelle dem. De blir kanskje ikke like pene da, men du får til gjengjeld med deg flere næringsstoffer.

Fiskeboller i hvitsaus
Til 4-6 porsjoner

Bilderesultat for visp

Smelt 2 ss smør i en kasserolle. Visp inn siktet hvetemel eller speltmel til smøret er mettet av mel, ca 4 ss. Skru ned varmen på platen. Tilsett kraften fra fiskebollene og visp godt i bunnen på kasserollen. Tilsett deretter litt og litt av melken til sausen blir passelig tykk, ca ½ liter. Visp kontinuerlig.

Gi deg selv god tid. Sausen vil tykne fra bunnen, så visp godt i bunnen. Du trenger å bruke en visp som vist på bildet her.

Når sausen ikke lenger tykner og du er fornøyd med konsistensen tilsetter du fiskebollene, som varmes i sausen på moderat varme.

Og da gjenstår det bare å servere – og kanskje bringer måltidet frem gode mat-minner fra barndommen.

Vi ønsker deg gode matstunder

… og god helse!

Trine og Kjell Petter:)

Kategori: TD Metodens Mager-tallerken. Melkeproteinfri og laktosefri hvis rismelk og hvis melkefrie fiskeboller.


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1
(klikk på bildet for info)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s