Brødmåltid – “Mager-tallerken”

bilde-servert-brodforslagmagertallerken

I min kostholdsmodell TD Metoden finnes det 3 vektreduksjonstallerkener. Den ene heter Mager-tallerkenen og er en lavfettallerken. I en slik tallerken er mengden fett begrenset og proteinmengden er relativt høy. Her har du en liten start(mat)pakke med magre og proteinrike alternativer.

Brødforslag – Mager-tallerkenen
Mager-tallerkenen består av både karbohydratrike- og proteinrike matvarer. Svært karbohydratrike matvarer som sukker og honning er imidlertid ikke med i TD Metodens matvareutvalg.

Når du lager deg et brødmåltid vil brødet utgjøre karbohydrat-delen av måltidet. Den nøytrale matvaren er en proteinrik matvare. Her er noen forslag:

– Mager smøreost
– Skinke eller annet magert kjøttpålegg
– Mager leverpostei
– Cottage cheese (med litt syltetøy på, eventuelt bær eller en fruktskive)

Vær raus med pålegget. Det inneholder mye næring og bidrar til stabilt blodsukker og jevn energi. Legg gjerne på grønnsaker som tomat, agurk, purreløk eller annet.

Legg merke til at det ikke er smør, margarin eller majones med på Mager-tallerken, hverken lett-versjoner eller “vanlige”. Bruk heller mager smøreost som smør. Om du ikke tåler melkeprotein, kan du forsøke Tofutti smøreost, en ost laget på soya. Den fås på helsekostforretninger og på noen dagligvareforretninger.

Råvarene-Mager-Tallerken.jpg

Velg et brød som er laget av mel, det vil si hvete, rug, bygg, spelt eller havre, eller en kombinasjon av disse. Om du har cøliaki, velg glutenfrie brød. Glutenfrie brød er ofte laget av hvetestivelse, som er svært karbohydratrik. Noen glutenfrie brød inneholder karbohydratfattige ingredienser som for eksempel sukkerroefiber/fibrex,  Let etter et brød med lavest mulig karbohydratinnhold per 100 gram.

Husk at frø er svært fettrike, så et mel-brød med svært mye frø i er ikke en Mager-tallerken men en FettKarbo-tallerken. Den ønsker du å unngå om du vil gå ned i vekt.

Om du velger et brød bakt av siktet mel eller grovt mel har ikke så veldig mye å si for vektresultatet. Karbohydratinnholdet er ganske likt. Grovt mel har dog den fordelen at det inneholder flere næringsstoffer og også fiber.

Velg det brødet du liker og tåler. De fleste tåler heldigvis alle kornsortene og har mye å velge i. Om hvete ikke tåles, tåles som regel spelt. Se innlegg “Tåler ikke gluten”. Det finnes få speltbrød i salg, mest sannsynlig fordi spelt er en kostbar melsort. Mange “speltbrød” inneholder derfor mest hvete og kun litt spelt. Utvalget varierer i landsdelene. Brødet du ser på bildet over er et rent speltbrød, laget av Bakeriet på en oppskrift fra meg. Det selges per nå kun i Nord Norge. Info om brødet her. Å bake brødene selv er også et alternativ. Her har du oppskrift på helseinspirators gode speltbrød. Kjøper du spelt i Sverige, heter det dinkel.

Et knekkebrød laget av mel er også brød, og passer til Mager-tallerken. Her er utvalget uendelig stort og det er lett å finne ett du liker og tåler.

Om du ønsker å lære mer om TD-metoden kan du bestille boken om metoden her

Jeg ønsker deg gode matstunder
og god helse!

Trine  🙂

Kategori: TD Metodens Mager-tallerken


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1
(klikk på bildet for info)

5 thoughts on “Brødmåltid – “Mager-tallerken”

 1. Jorunn Fillingsnes says:

  Hei.
  Lurer på om dere kan teste smør, både til steking og på brødskiva?
  Jeg har pr nå ikke funnet noe å ertstatte smør med,
  Fint om dere kunne satt opp måltidsforslag for en hel dag, også med mellom måltid, gjærne et pr uker, så jeg kommer enda mer inn i vektreduserings programmet
  Sliter litt m rett balanse mellom karbo og fett, blir oftest for mye karbo.

  Like

  • helseinspirator says:

   Heia Jorunn 🙂 Så fint forslag. I boken Lettere, slank med fornuft er det flere slike dagsplaner, og også ukeplaner. Ta gjerne en titt på disse. På mager-tallerken blir gjerne mager smøreost det beste alternativet til smør. Kan det være aktuelt for deg? Vennlig hilsen Trine 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s