Brødmåltid – Fet-tallerken

servert-fet-tallerken

I min kostholdsmodell TD Metoden finnes det 3 vektreduksjonstallerkener. Den ene heter Fet-tallerkenen og er en lavkarotallerken. I et lavkarbokosthold finnes det ikke brød bakt av mel, og for mange er dét den største hindringen for å velge et slikt kosthold. Det finnes heldigvis mange gode alternativer, og her har du en liten start(mat)pakke.

BRØDFORSLAG – FET-TALLERKENEN
Fet-tallerkenen består som tidligere nevnt av både fete- og nøytrale matvarer. Karbohydratrike matvarer som blant annet mel, pasta og frukt er ikke med i denne tallerkenmodellen. Vær oppmerksom på at grovt mel er omtrent like karbohydratrikt som fint mel. Mel er mel i denne sammenhengen, og ingen typer mel (laget av korn) er med i en Fet-tallerken. Det betyr ikke at det er noe feil med disse matvarene, bare at de ikke tilhører akkurat denne tallerkenmodellen. I Mager-tallerkenen er de derimot hjertelig velkommen.

Brødet
Ønsker du å lage en Fet-tallerken med brød trenger derfor brødet å bestå av andre ingredienser enn mel. Aktuelle brødingredienser til et lavkarbobrød er blant annet sukkerroefiber/Fibrex, psyllium HUSK, ertefiber, frø, egg og cottage cheese. Noen av disse ingrediensene er fremmede for mange. Du finner dem som regel på helsekostforretninger eller i dagligvarehyllenes allergi-seksjon.

På bildet under ser du Brødmix fra firmaet funksjonell mat. De har i alle fall 3 sorter brødmix du kan velge blant. Disse fås kjøpt på helsekostforretninger og de kan bestilles på nett. Pakkene inneholder et melblanding som du rører ut i vann og litt olje. Deigen helles i bakepapirkledd brødform og stekes. Det avkjølte brødet oppbevares i kjøleskap.

ravarene-brodforslagfettallerkenlavkarbolapper-tallerken

Her på bloggen er det lagt ut oppskrift
på brød du kan bake selv. Oppskriftene finner du her

Helseinspirators Lavkarbolapper

Helseinspirators lavkarbobrød

servert-trineslavkarbobrod

Om du ønsker å lage deg et deilig lavkarbo-ostesmørbrød, finner du forslag her.

Proteinbrød
Mel laget av proteinet i kornet kalles glutenmel, og hvete er det kornet som oftest brukes for å lage glutenmel. På grunn av hveteglutenets gode bakeegenskaper, og det faktum at det er uten karbohydrater, er glutenmel en yndet ingrediens i lavkarbobrød.

På brødets ingrediensliste vil det på et slikt proteinbrød stå glutenmel eller hvetegluten som den første ingrediensen. Om hveteprotein tåles, kan slike brød være gode valg for de som følger et lavkarbokosthold, forutsatt at det har lav nok karbohydratmengde (se under). Om hveteprotein derimot ikke tåles, trenger du å være ekstra oppmerksom på å sjekke ingredienslisten på lavkarboversjoner av karbohydratrike matvarer.

Om det står lavkarbobrød på et brød, betyr det ikke nødvendigvis at karbohydratinnholdet er lavt nok til å tilhøre en Fet-tallerken. Sjekk derfor alltid at innhold av karbohydrater per 100 gram er under 6. Er det vesentlig høyere vil et slikt brød sammen med fett pålegg utgjøre en FettKarbo-tallerken.

Knekkebrød
Siden vanlige knekkebrød er laget av mel, vil alternativet være såkalte frøknekkebrød. Disse kan du bake selv eller du kan kjøpe ferdige. Butikkene bugner av ulike varianter av frøknekkebrød.

MEN om du ønsker å finne ett frøknekkebrød som kan hjelpe deg ned i vekt, velg da ikke ett som i tillegg til de fete frøene inneholder mel (byggmel, havre, havrekli, kruskakli eller noe annet). En slik kombinasjon av fete frø og karbohydratrikt mel utgjør en FettKarbo-tallerken» og egner seg ikke i et vektreduksjonskosthold.

Frøknekkebrødene du ser på bildet herbilde-froknekkebrod, inneholder kun frø og egg og har et svært lavt karbohydratinnhold. De er laget av Bakeriet på en oppskrift fra oss i NLP Coach Team. De selges over hele landet. OM Helsbrødserien fra Trine og Lena

Når du skal finne et frøknekkebrød, leser du på karbohydratinnholdet per 100 gram. Verdien trenger å være under 6 for å tilhøre TD-metodens Fet-tallerken.

Pålegget
Det hyggelige med brødmåltidene som utgjør en Fet-tallerken er at utvalget av pålegg er svært stort. Når du velger pålegg, velger du pålegg med svært lavt innhold av karbohydrater. Om pålegget er magert (for eksempel mager leverpostei), nøytralt (for eksempel skinke) eller fett (for eksempel hvitost) er ikke like viktig. På bildet over ser du noen forslag til pålegg.

Vær raus med pålegget. Det inneholder mye næring og bidrar til stabilt blodsukker og jevn energi. Legg gjerne på grønnsaker som tomat, agurk, purreløk eller annet.

Om du i en vektreduksjonskostplan ønsker å mikse Mager-tallerkener og Fet-tallerkener, velg da oftest Fet-tallerken til kvelds. Det gir deg en god hormonbalanse om natten.

Jeg ønsker deg gode matstunder
og god helse!

Trine 🙂

Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1
(klikk på bildet for info)

6 thoughts on “Brødmåltid – Fet-tallerken

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s