Biffmiddag – Helstekt ytrefilet

biff-servert

Ingenting slår en mør og velsmakende biff når det skal diskes opp med noe ekstra. Med en god saus og gode grønnsaker til, er måltidet komplett. Vi har lenge slitt med å få biffen mør, men har etter en del prøving og feiling knekt (biff)koden. Her er en variant vi gjerne tyr til.

I dette måltidet serverte vi biffen med blomkålpuré, salat og sjy.

Dette trenger du
Ett helt stykke ytrefilet tilsvarende 200-250 gram pr person. *
Fetaost
Salatløk eller gulløk
Tomater
Oliven (vi valgte Kalamatioliven)
Olivenolje
1 Sitron
Dill (tørket)
Salt, gjerne maldonsalt, som er salt i flak.
1 blomkål
Smør
Soyasaus
Vann
Sennepsdressingen brukes som marinade. Oppskrift her Sennepsdressing

* Biff selges som indrefilet, ytrefilet, mørbrad, entrecote og flatbiff. De førstnevnte er oftest mest mør, de sistnevnte minst. Prisen følger gjerne samme skala hvor indrefileten koster mest. Prisene kan imidlertid variere svært mye. På de største matvarebutikkene kan du gjerne finne rimelig ytrefilet. Velg et stykke som er så nært utløpsdato som mulig. Biff som har utløpsdato samme dag er ofte satt ned til halv pris. Det er også det møreste kjøttet, så velg definitivt det. Når det gjelder biff er det ikke ferskest mulig som gjelder, tvert i mot.

Forberedelser
Det første og viktigste du gjør for å få en mør biff er å velge et mørt stykke når du handler. Dernest er det viktig å oppbevare kjøttet i romtemperatur i minst 2 timer før det stekes. Biff som kommer rett fra kjøleskapet og i den varme stekepannen har dårlige odds for å bli mør. Bruk gjerne tempereringstiden til å la biffen ligge i marinade. Det neste du trenger å gjøre er å sørge for at du har et steketermometer.

Så setter du i gang.

Du kan enten steke biffen slik den er og krydre den under stekingen, eller du kan marinere den. Denne gangen marinerte vi kjøttet i sennepsdressing . La biffen ligge i marinaden i minst 2 timer.

ytrefilet-i-marinade

Steke biff
Vi valgte å helsteke biffen i steikepannen. Varm først opp steikepannen slik at den er varm. Smelt smør i pannen. Legg i ytrefileten med noe av marinaden med. Stek på medium varme til du får steikeskorpe på den ene siden. Snu og gjør det samme på den andre siden. Stek også sidene. Bruk da en klype og hold biffens sider mot den varme steikepannen. Sett i steiketermometeret på den tykkeste delen av ytrefileten. Snu biffen flere ganger så den ikke blir svidd.

ytrefiletstekes

Når temperaturen er nådd 65 grader har du en medium stekt biff. Vil du ha den godt stekt, venter du til temperaturen er 75 grader. Flytt biffen over på en skjærfjøl og la den hvile i ca 15 minutter mens du gjør ferdig de andre ingrediensene til måltidet.

Tipps: Når biffen er ferdig stekt, bruk fingrene til å trykke ned kjøttet. Da lærer du å kjenne hvordan biffen skal kjennes ut når den er ferdig stekt. Etter hvert trenger du ikke steketermometer.

NB Hviletiden er viktig. Om du skjærer i biffen med en gang den er stekt, vil det renne ut blodvann en stund etterpå. Det ser ikke særlig delikat ut på tallerkenen.

Sjy
Bruk stekesjyen som utgangspunkt. Tilsett 3 ss av marinaden som kjøttet lå i, 1 ss soyasaus og 1 dl vann. Kok i 5 minutter. Kanskje er den perfekt slik, eventuelt kan du krydre etter smak og behag.

Blomkålpuré
Rens et blomkålhode, fjern bladene og bunnen. Del blomkålen opp i grove biter. Legg dem i en kasserolle med ca ½ liter vann. Kok under lokk til blomkålen er mør. Sil av vannet. Vær nøye med å få blomkålen så tørr som mulig. Bruk stavmikseren for å mose blomkålen. Tilsett ca 50 gram smør, alt etter som hvor bløt/tørr blomkålmassen er. Vi liker å krydre den med ca 1 ts ferskkvernet sort pepper og en liten klype salt. Smak deg frem.

Salat
Lag en skål med salat slik: Skiv tomaten og løken i tynne skiver og bland sammen med oliven og fetaost. Klem over sitron og olivenolje og strø over litt salt, gjerne litt Maldonsalt. Dryss også over dill om du har det.

Sett sammen måltidet
Skjær ytrefileten i skiver. Legg en passelig mengde på tallerkenen, legg på blomkålpure og salat og hell litt sjy over kjøttet. Pass på at sjyen ikke blander seg med salaten. Hell heller over mer sjy senere.

Kjell Petters vinforslag:
Rød: Ripa Delle Mandorle fra Toscana. Varenr. #5010201. Pris kr 125,- Sukker: 2 gram/l

Vi ønsker deg gode matstunder

… og god helse!

Trine og Kjell Petter 🙂

Kategori: TD Metodens Fet-tallerken, glutenfri, laktosefri, lav-fruktose


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1
(klikk på bildet for info)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s