Del 2: Et lettere liv med mer energi

bilde-tjerneeksempel

6 måneder er gått og «Robert og Julie» har gått fint ned i vekt og fått ett større overskudd i hverdagen. Vi ble tidlig enige om noen kjøreregler for prosessen og en av dem var «Det finnes ikke feil, kun erfaringer». Med denne innstillingen har de rolig kunne reflektert over «hindringene» som har oppstått og lært av sine erfaringer. De er bevisste på at de ikke er på en kortvarig kur, men at de jobber med å etablere vaner for livet.

Ved å dele sin historie med dere ønsker Stjerneeksemplene «Robert og Julie» å vise at veien til våre helsemål kan være fylt med mestring og glede. Begrepet «Stjerneeksempel» henviser til slagordet vi i NLP Coach Team har tilknyttet vår logo

– Hos oss er alle stjerner –

Tekst, publiseringssted- og tid er godkjent av «Robert og Julie», og historien er dessuten anonymisert.

Dere kan følge «Robert og Julie» i flere innlegg.  Her kan du lese del 1

VELKOMMEN TIL FORTSETTELSEN
Da «Julie» hadde gått ned 10 kg fikk hun en sekk med 10 kg vekter på ryggen og gikk en tur opp og ned trappene utenfor klinikken. Hun var nærmest i sjokk over hvor tung de 10 kiloene var og svært lettet når hun kunne ta av sekkene og kjenne at den børen nå ikke lenger var der.

Stunden ble en tankevekker og «Julie» utbrøt med målbevisst stemme «Gjør klar en sekk med 20 kilo du Trine!». Jeg lo hjertelig av «Julies» kampånd og lovet å gjøre 20-kilossekken klar. De viste begge en konkurranseånd som typisk etableres hos de som har drevet med idrett. De hadde begge trent siden de var små, både individuelt og med lagidrett, og hadde allerede en innarbeidet vane med å tenke delmål for delmål. De brukte nå sin vaner fra idretten til å nå sine vekt- og helsemål.

Dagsplanene
«Julie» fulgte en kostplan med kun «Fet-tallerkener» og fortalte at dette var hennes dagsplan:

Frokost: Lavkarbobrød med enten brie og bacon, skinke med majones og grønnsaker eller smør og fet hvitost. 1 kopp te eller vann til.

Lunsj: Som regel varmretten de serverte i kantinen der hun jobbet. Hun valgte da bort risen, poteten eller pastaen og forsynte seg i stedet med salat med dressing og fikk slik en «Fet-tallerken». Eventuelt kunne hun ta med matpakke tilsvarende frokosten.

«Robert» spiste oftest «Mager-tallerken» til frokost og lunsj. Som regel brødskiver med mager leverpostei eller skinke og tomat. Han fulgte mitt råd om å laste på med solide doser pålegg og syntes det var stor stas at det «var lov». Som drikke valgte han kaffe til.

Etter jobb fulgte de det samme kostholdet. Noe ganger ble det middag rett etter jobb, men om det ble for knapt med tid før ettermiddagens aktiviteter spiste de i stedet noe enkelt etter jobb og middag til kvelds. Ble det noe enkelt, var det som regel eggerøre eller lavkarbobrødskiver med pålegg.

Middagen ble oftest en «Fet-tallerken». De laget koteletter, gratenger eller noe annet solid og mettende. Særlig lavkarbolasagnen var en favoritt. “Den er jo så enkel å varme opp dagen etter”, utbrøt “Robert” blidt.

Var de trette, tok de en liten blund på skift mens de vekslet på å passe «Emilie». De hadde som mål å ta seg en treningsøkt på ettermiddagene, enten sammen eller hver for seg. «Robert» hadde etablert svært regelmessige treningsrutiner og gjennomførte som regel en treningsøkt daglig. «Julie» måtte forhandle mer med seg selv for å komme i gang med treningen. Noen ganger ble treningen gjort, andre ganger ikke. Hun var bevisst at hun jobbet med saken og ga seg selv tid.

Da jeg spurte hva de mente var den viktigste suksessfaktoren for å få til å spise og trene slik de ønsket var svaret:

«Planlegging, planlegging, planlegging – Det er nøkkelordet! Vi må ha kontroll på hverdagen om vi skal få gjennomført det vi har bestemt oss for. Vi har faste matrutiner på 3 av dagens måltider og varierer med middagen. Vi lager handleliste og handler 1 gang i uka. Det vi trenger til frokost, lunsj og kvelds står fast på handlelisten, og så er vi heller litt kretive med middagene.

Hver ettermiddag blir vi enige om hva vi skal ha til middag dagen etter, og når det passer å spise den. Noen ganger lager vi middagen på kvelden slik at vi kan varme den i mikroen når vi kommer hjem. Da rekker vi å spise middag før ettermiddagens aktiviteter, selv de dagene de starter rett etter jobb.

Vi trenger å ha rutiner og vi tenker at om vi følger dem dag etter dag, måned etter måned så blir de en vane på lik linje med dobesøk og tannpuss..

Og når det ikke blir slik vi tenkte, ser vi fremover og fortsetter å jobbe med våre rutiner».

Deres svar var som musikk i mine ører.Jeg gjenkjenner en god strategi når jeg hører den. Dette var definitivt en god strategi.  

Foruten kostholdsvanene, jobbet vi med Mentale Strategier. Vi hadde særlig fokus på de NLP-metodene «Robert» trengte å øve på for å komme seg ut av det automatiserte stresset fra år med sykdom og stress. «Robert» trente regelmessig på metodene og fikk raskt bedre hukommelse, konsentrasjonsevne og energi. «Julie» lot seg inspirere og brukte NLP-metodene for å redusere opplevelsen av stress i hverdagen. Belønningen for innsatsen ble bedre søvn og mer overskudd.

Kjøreregelen «Det finnes ikke feil, kun erfaringer» ble på oppfølgingstimene  hyppig gjenstand for refleksjoner og diskusjoner. Den hjalp særlig «Julie» med å ha god samvittighet de gangene hun spiste utenfor kostplanen. Da tenkte hun «Jeg gjorde et valg og det er greit. Jeg er underveis og det går fremover». Med denne tanken kunne hun nyte «utskeielsene» med glede, og ta vare på sin gode sinnstilstand – som hun jo trengte for å være motivert til fortsettelsen.

Den lille familien på tre er godt i gang med å etablere gode vaner for fremtiden og gleder seg over tanken på hvordan deres innsats vil gi lille «Emilie» en svært god start i livet, både i forhold til hva hun venner seg til å spise, og like mye i forhold til hvordan hun lærer å tenke om mat, livsstil og tankens kraft.

«Robert og Julie» ønsker deg en god dag

… og god helse

og ser frem til å fortelle deg hvordan reisen videre gikk…


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1

 

One thought on “Del 2: Et lettere liv med mer energi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s