Muggost – helse i hver munnfull

muggostolivenvin-servert

Da jeg begynte prosjekt «Muggost er kjempegodt» gjorde jeg det for å være høflig og snill – mot mine tarmbakterier. Jeg har nemlig et svært kjærlig forhold til alle småtassene inni kroppen min som jobber og sliter hver dag for at jeg skal være frisk og ha det bra, og vil derfor gi dem de godsakene jeg synes de fortjener. Muggost er en matvare jeg er hellig overbevist om er bra for tarmhelsen, og derfor også helsen generelt.

Da jeg startet prosjektet syntes jeg ostene smakte rent ille. Og lukten! Gud hjelpe meg, noe så fælt! Det luktet propp i kjøleskapet og ditto av ånden min…. Jeg hadde dog bestemt meg. Ned skulle de. Så kjære flittige tarmbakterier, vit at jeg lenge kun gjorde det for deres skyld (PS – I love you guys).

Tarmbakterier.jpg
Jeg visste av erfaring at det er mulig å venne seg til det meste og at om jeg bare holdt ut, ville nok muggost bli godt sånn etter hvert. La oss ta vin som eksempel. Vin smakte definitivt ikke noe særlig godt i starten, og nå noen år senere synes jeg vin er kjempegodt. Og fisk da – Jeg gråt ved middagsbordet når vi hadde fisk til middag som barn, og nå er fisk mitt førstevalget når jeg bestiller på restaurant.

Med denne erfaringen i minnet svelget jeg den ene (illeluktende) munnfullen etter den andre med muggost og lot månedene og årene gå.

Belønningen kom som forventet, jeg har fått enda en yndlingsmatvare å glede meg over, så nå er tarmbakteriene og jeg endelig helt enige – Muggost er godt.!! Vi er ikke helt kommet til KJEMPEgodt enda, men jeg har trua på at vi kommer dit også sånn etter hvert.

Hva sier forskerne
«Det Franske paradokset» er jo stadig gjenstand for forundring i forskningsmiljøet. «Hvordan er det mulig å holde seg så slank og frisk når de hiver innpå med fete oster og vin?» er det store spørsmålet. Og særlig oppsiktsvekkende er det at de med ett av verdens høyeste inntak av mettet fett (deriblant fra ost) har svært lav forekomst av hjerte- og karsykdom.

Postdoktor Morten Rahr Clausen på Institutt for fødevarer ved Aarhus Universitet forteller om et studie med ost som ble gjort i samarbeid med Universitetet i København.

Studiet viste at ost påvirker tarmens bakterieflora og også bidrar til å øke energiforbruket.

I studiet fikk 15 menn en diett som inneholdt enten store mengder melk eller ost, og ingen andre meieriprodukter. En kontrollgruppe fikk en diett med smør som eneste melkeprodukt. Begge gruppene hadde samme inntak av kalorier og fett.

Analyser av urinprøver og avføring viste at mennene som fikk ost eller melk hadde en høyere grad av den antiinflammatoriske fettsyren butyrat. Rahr Clausen sier at butyrat ikke bare bidrar til å redusere faren for hjerte- og karsykdomm, men at fettsyren også øker stoffskiftet og kan bidra til å forebygge fedme.

Forskerne er ikke sikre på om de helsefremmende stoffene kommer direkte fra osten, eller om de dannes av tarmens bakterier med hjelp av stoffer i osten.

Kilde: Artikkel i VG utgitt 22.04.2015, skrevet av Nina Andersen

– Henvisning til artikkel slutt –

Dette var et svært lite studie, så konklusjonene kan derfor mer ses på som hypoteser en sikre svar. Interessant er det dog. Det ville også vært spennende om det ble gjort studier for å undersøke hvorvidt modningsgraden av osten har betydning. Det er uansett verd å legge merke til at franskmenn har en lav forekomst av tidlig hjerte- og kardød til tross for deres høye inntak av ost og mettet fett.

Jeg velger å tro at ost, og særlig muggost er bra for meg – eller skal jeg kanskje heller si oss. “Jeg” består tross alt av mange millioner små levende vesener som samarbeider for felles beste, hvorav mange av dem bor i tarmen. Så jeg fortsetter å fore mine tarmbakterier med muggost – og kan formelig høre dem juble av begeistring når de illeluktende men dog velsmakende godbitene når frem.

Mat er i sannhet godt! – ikke bare når smaksløkene i munnen sender sine sanselige opplevelser til hjernen, men også når maten gjør sin nytte på reisen videre ned i fordøyelsessystemet og gir næring og godt miljø for våre små hjelpere.

Jeg ønsker deg (dere) god matlyst
og god helse

Trine 🙂

Kanskje har du også lyst til å lese mer om tarmhelse her:
Bæsj – Fremtidens medisin?
Kefir – Bestemors styrkedrikk


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1
(klikk på bildet for info)

 

 

2 thoughts on “Muggost – helse i hver munnfull

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s