Fett i kosten – Min anbefaling

bikde-fettanbefaling

Fett er kanskje det mest omstridte næringsemnet i både vektreduksjons- og helsedebatten. Striden står ikke bare om hvor mye fett vi skal spise men også om hvilket fett vi skal spise. I dette innlegget deler jeg mine anbefalinger med deg.

Mitt standpunkt er basert på mine erfaringer fra min klinikkpraksis, hvor jeg har vurdert mine klienters helse- og vektutvikling i forholdet til det kostholdet de har fulgt.

Det mest omstridte spørsmålet er om mettet fett er skadelig for helsen, særlig hjerte- karhelsen. Les om hvordan jeg vurderer og konkluderer i denne saken her Hjerteinfarkt av egg? og her Hva er TD Metoden? Min konklusjon er:

Mettet fett fra naturlige kilder som smør og dyrefett er ikke skadelig og har en naturlig plass i både et vektreduserende- og helsefremmende kosthold.

Under følger mitt forslag til fettkilder i et helsefremmende kosthold.

AnbefaltFett-tabell

Selv om jeg over har delt fettkildene i gruppen «Mettet» og «Umettet» fett, inneholder de fleste fete matvarer flere fettsyrer. Eksempelvis består olivenolje av 14 % mettet fett og resten umettet fett mens bacon inneholder 18 % umettet fett og 14 % mettet fett.

Oljer og margarin
De fettkildene jeg ikke anbefaler er de billige, fargeløse og luktfrie umettede oljene som gjerne selges i blanke flasker eller plastflasker på dagligvareforretninger. Populære oljer av denne kategorien er soya- solsikke- og olivenolje.

For å fremstille disse oljene gjennomgår de en så omfattende industriell prosess at de bokstavelig talt kjemisk renses for de næringsstoffene som fantes i det opprinnelige produktet.

Av disse oljene lages det margarin, som av den grunn kan regnes med i samme kategori. Noen tenker at margarin som blant annet Vita hjertegod eller Soft flora er smør, men det er de ikke.

Smør er laget på fløte. Margarin er laget på planteoljer.

Noen margariner har tilsatt litt melk eller fløte men består hovedsakelig av de planteoljene jeg nevner over.

Jeg ser ingen grunn til å bruke slike hardt bearbeidede produkter når vi har så mange andre mer naturlige og smakfulle fettkilder å velge blant. Min anbefaling er derfor å bruke ekte smør fremfor den kunstig fremstilte kopien margarin.

Min anbefaling
Om det meste av fettet kommer fra de gode kildene jeg har listet opp i tabellen over, går det imidlertid helt fint å av og til bruke litt av det jeg anser som det mindre bra fettet. Det er summen som teller.

Steking
Jeg foreslår at du oftest bruker meierismør eller kokkosfett, for eksempel cocosa, til steking siden disse fettstoffene har mest stabile bindinger og tåler oppvarming best. Cocosa i ulike versjoner fås på helsekostforretninger. På såkalte “innvandrerbutikker” selger de smør hvor melkeproteinet er fjernet. Det heter Ghee. Ghee er et godt valg for de som har alvorlige allergi for melkeprotein, en tilstand som heldigvis er ytterst sjelden.

I middelhavsland som Frankrike, Italia og Hellas bruker de i hovedsak olivenolje i matlagingen. Disse landenes kosthold har vekket verdens interesse på grunn av befolkningens gode hjerte-karhelse. Det høye forbruket av umettet fett er blitt tilskrevet noe av æren. For å nyansere dette bildet er det verd å merke seg at Frankrike har ett av verdens høyeste forbruk av mettet fett, deriblant fra smør og ost.

Til å steke maten bruker de oftest planteolje. Olivenolje er den mest brukte oljen. Rapsolje brukes også. Oljene er oftest fremstilt ved skånsom pressing og både lukter og smaker av den opprinnelige råvaren. En olivenolje av god kvalitet er derfor i varierende grad grønn på farge og lukter oliven.

I Norge finner vi gode olivenoljer på noen dagligvarebutikker og i spesialforretninger, til en litt høyere pris enn de fargeløse, luktfrie og smaksnøytrale det selges mest av. Om du finner en Ekstra virgin olivenolje på mørk glassflaske, er det stor sjanse for at du har funnet en olje av god kvalitet. En virkelig god olivenolje skal ha tykk konsistens og smake sterkt og pepperaktig. Bruk den hovedsakelig i kalde retter, risle litt olje over maten etter at du har stekt eller kokt den, eller ta en spiseskje i ny og ne for helsens skyld.

Et balansert fettinntak
Jeg har ovenfor mine klienter anbefalt dem å sørge for en balanse i inntaket av det mettede og umettede fettet. Jeg foreslår at du gjør som dem og sørger for at du både spiser mat med mettet og umettet fett i ditt kosthold. Smør og kremfløte er altså vel og bra, men spis også veldig gjerne noen ubehandlede nøtter og frø og en bit avokado av og til. Ta også gjerne fiskeoljetilskudd og risle litt ekstra virgin olivenolje over middagen der det passer.

Om du har smør, kokkosfett og en god olivenolje som primære fettkilder i din matlaging, tar tilskudd av fiskeolje og spiser naturlig fett fra dyre- og planteriket, mener jeg du har en helsefremmende balanse i ditt fettinntak.

Jeg ønsker deg gode matstunder
og god helse

Trine 🙂


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1
(klikk på bildet for info)

 

4 thoughts on “Fett i kosten – Min anbefaling

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s