Jakten på quick fix

bilde-jaktenpaquickfix«Illusjonen om at det finnes en quick fix som på kort tid kan trylle oss til varige livsstilsvaner eksisterer ikke!», er hva vi i NLP Coach Team påstår. Vi hevder også at om man holder fast på slike illusjoner legger man listen for å lykkes med sitt  livsstilsprosjekter så høyt at det er stor fare for å feile totalt. Da feiler vi ikke fordi våre prestasjoner er dårlige, men fordi våre forventninger er satt urimelig høyt.

Det er absolutt mulig å endre sine kosthold- eller treningsvaner på kort tid, eventuelt gå ned mange kilo på noen måneder. Om de nye vanene skal bli en naturlig del av hverdagen for alltid, er det nødvendig å jobbe med sine strategier lenge etter at man har passert målstreken – slik toppidrettsutøvere gjør.

Statistikkens tale er klokkeklar – å oppnå varige livsstilsendringer er en toppidrettsprestasjon som krever daglig mentalt fokus i mange år, ja faktisk resten av livet.

Mange av de som kontakter oss på vår klinikk forteller at de har gitt opp tanken på at det finnes en quick fix og at de har fått nok av fagre løfter som ikke kan innfris. De er lei av å kjempe en evig kamp for å nå en standard som ikke synes å eksistere, og ønsker å bruke den tiden de trenger for å finne en måte å leve på for alltid.

Det er en holdning vi støtter helhjertet, for vi vet av erfaring at de som aksepterer at deres viktige livsstilsprosjekter krever deres tid og tålmodighet, er de som kommer lengst. Veien til målet blir slik også mer gledesfylt  og motiverende.

Mange tenker som så at det å oppnå en lavere vekt, få gode treningsvaner eller bli frisk er så motiverende at når de passerer målstreken, vil de aldri vende tilbake til de gamle vanene. Statistikkens tale sier det motsatte – at de fleste vender tilbake til sine opprinnelige vaner. Om de gamle vanene ga overvekt, vil vekten først gå litt opp, så litt til og plutselig er alle kiloene der igjen og det er bare å grave frem de klærne som ble stuet vekk lengst inne i skapet.

Hvorfor skjer dette så mange, faktisk de fleste – igjen og igjen?

La meg fortelle om en ung mann i midten av 30-årene som for en del år siden oppsøkte meg for å få hjelp med sin helse og overvekt.

Eksempelet er basert på flere like kundehistorier, og gjelder ikke en enkeltstående person.

I denne unge mannens familie døde de fleste menn av arvelig hjerte- karsykdom før de var 65 år, og han innså at han var i ferd med å lide den samme skjebnen. Hans blodverdier var, til tross for en lang liste med legemidler, rett og slett urovekkende lesestoff. Huden hans lignet dessuten foruroligende sterkt på den man gjerne ser hos eldre menn med langtkommen hjerte- karsykdom. Han var uten tvil svært syk. Legene hadde gjort det de kunne og foreslo at han gjorde noe med kostholdet for å se om det kunne bidra positivt til hans helsesituasjon.

Sammen laget vi et skreddersydd kostholdsprogram som skulle være svært så overkommelig å følge, og han satte optimistisk i gang med sitt – bokstavelig talt – livsviktige prosjekt.

På få måneder var vekten betydelig redusert og det samme var kolesterolverdiene og blodtrykket. Fastlegen gratulerte han hjertelig med resultatene og de startet en kontrollert nedtrapping av legemiddeldosene.

Den unge mannen var nærmest lamslått over at kostholdet kunne gjøre så stor forskjell og han våget for første gang i sitt voksne liv å tro at han kunne bli en gammel mann sammen med sin kone. Han gledet seg også over at han kanskje kunne inspirere de andre mennene i familien, som naturlig nok var tynget av den arvelige tilstanden de opplevde som en dødsdom.Vi tok etter noen måneder farvel med en glad klem og jeg ønsket han lykke til videre.

Tror du at denne unge mannen var motivert til å beholde de nye kostholdsvanene? Eller for å si det på en annen måte. Tror du han hadde lyst til å leve, i alle fall litt lengre enn til 65 år? Tror du han hadde lyst til å bli pensjonist, kanskje tilbringe vintermånedene med kona i Grand Canaria, kjøre kontinentet i bobil eller nyte glade pensjonistdager på hytta på fjellet? Selvsagt hadde han lyst til det. Han var overtent av motivasjon da vi tok farvel.

Få år senere så jeg han passere meg på gaten. Alle kiloene, og vel så det var tilbake, og den sykelige hudfargen likeså. Den livsgnisten jeg så han forlate kontoret mitt med få år tidligere, var erstattet av et trett drag. Hva hadde skjedd på disse få årene? Hvorfor fulgte han ikke lenger den kosten som fungerte så godt? Ville han ikke leve?

Selvsagt ville han det.

Dette er ikke noe enkeltstående eksempel, det er tvert i mot den virkeligheten de fleste opplever, selv om det heldigvis sjeldent er i denne alvorlighetsgraden.

Hvorfor gjør vi slikt som vi vet er feil? Hvorfor kan vi ikke bare ta oss sammen og gjøre det rette? Om ikke for oss selv, i alle fall for de vi er glade i?

Det som skjedde med han er det som skjer med de fleste av oss
– Livet skjedde!

Livet har en tendens til å ta tak i oss og føre oss tilbake til våre gamle vaner, som en utemmelig tornado det bare er lettest å gi seg over til. Før man vet ordet av det er man mer opptatt av barneoppdragelse, å irritere seg over folk på jobben, dårlig samvittighet for alt man burde gjøre, sokkene som skulle vært brettet og foreldremøtene man skal rekke. Sakte men sikkert overtar disse hverdagstrivialitetene vårt sinn og man mister fokus på sitt viktige livsstilsmål.

Denne unge mannen tenkte nok som de fleste andre gjør; ”Senere, jeg skal først bare….” Så går dagene, månedene og årene, og så går livet…

Tenker du nå at det var da voldsomt så pessimistisk hun der bloggedamen var da, og er det virkelig nødvendig å fremstille det hele som så håpløst?

I min kjedelige nøkternhet ligger det en stor skatt, en mulighet for å lykkes med våre livsstilsmål en gang for alle. For om det er slik at det å oppnå nye og varige livsstilsvaner er en ren toppidrettsprestasjon, så er det jo ikke så rart om mange ikke får det til. Da skyldes det ikke mangel på evner eller viljestyrke. Da skyldes det mer sannsynlig at man har brukt sin dyrebare tid og oppmerksomhet på å jakte på en illusjon som ikke finnes, en illusjon media og praten på pauserommet i sterk grad bidrar til at de fleste av oss tror på – eller i alle fall håper på er sann.

Jeg skulle virkelig ønsket at det fantes en enkel løsning, en quick fix. Det ville vært en fantastisk gave til menneskeheten. En hel verden leter etter nettopp en slik skatt, en hellig gral som kan stoppe den epidemiske utbredelsen av overvekt og livsstilssykdommer og hjelpe oss til å nå og beholde våre viktige mål i livet.

Når jeg leser eller hører om enda en utrolig metode, stiller jeg meg gjerne spørsmålet: Om en slik quick fix faktisk fantes, ville den da ikke vært verdenskjent? Ville vi ikke hørt begeistrede stemmer i nyhetene, smellet fra champagnekorker eller lest om det i alle verdens aviser?

Inntil jeg en dag våkner til fete overskifter i alle landets aviser om den mirakuløse metoden som er oppfunnet, forholder jeg meg til det jeg i mitt eget liv og i min klinikkpraksis ser fungerer.

For vi KAN endre våre livsstilsvaner for alltid! For å oppnå det trenger vi først å gi slipp på tanken på at det finnes en quick fix. Deretter trenger vi å innstille oss på å tenke som en toppidrettsutøver. Det innebærer å hver dag øve på de vanene vi ønsker skal være en del av vår livsstil.

På veien mot målet vil vi «bomme» og vi vil «treffe». Det er helt greit. «Å bomme» er slikt man gjør når man øver på å “treffe”. La oss til og med droppe ordet «bomme». La oss kalle det erfaringer. Vi erfarer og blir stadig klokere. La tid, mental trening og tålmodighet være våre følgesvenner hele veien frem.

Om vi ikke tar oss den tiden, går tiden!

Jeg ønsker deg lykke til på veien

Nyt reisen!

Stor klem fra Trine 🙂


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg

TIL FORSIDEN

One thought on “Jakten på quick fix

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s