Helsebrød – serie

HelsebrødBegge_redigLite

Lena og jeg blir fremdeles rent overveldet når vi ser våre brød trille omkring i handlekurver i de fleste dagligvarebutikkene i Nordland, på tur hjem til så mange mennesker. Det var langt i fra det vi forventet da hele brødhistorien startet.

Historien begynte med at jeg, etter å ha hatt en svært syk og sliten klient inne for ernæringsterapi, fortvilte over at det ikke fantes egnede brød til henne i dagligvarebutikken.  Jeg tenkte at om det var noen som burde slippe å bake brød selv, så var det denne slitne kvinnen. Situasjonen var den samme for flere av mine andre klienter – de trengte et annet type brød enn det som var tilgjengelig i dagligvarehandelen.

Jeg hadde 15 minutter ledig før neste avtale og grep spontant telefonen og ringte Bakeriet. Her presenterte jeg problemstillingen og spurte om de kunne produsere noen brød på mine oppskrifter og gjøre dem tilgjengelig hos én dagligvarebutikk i Mo i Rana. Forslaget ble tatt godt mottatt og jeg fikk beskjed om at saken skulle bringes videre.

Kort tid senere fikk jeg en telefon fra en svært entusiastisk markedssjef Tina Østrem fra Bakeriet, som gjerne ville ha et møte med meg. Tina antydet at et eventuelt samarbeid om produksjon og salg ville innebære at brødene ble solgt til flere butikker i Mo i Rana, kanskje også andre byer. En liten sak var raskt i ferd med å vokse seg til en stor.

Nå, noen år senere, er våre brød Spelt med havre og Frøknekkebrød tilgjengelig i alle byer hvor Bakeriet leverer, som er de fleste dagligvarebutikker i Nordland. Det jobbes kontinuerlig med å få brødene tilgjengelig i andre byer. Vi er stolte og glade for at vi kan bidra til god helse og matglede hos så mange.

Da jeg laget oppskriftene var de ment å dekke mange av mine klienters helsebehov. Samtidig var det viktig at de skulle smake godt. Under forteller jeg litt mer om tanken bak de to brødene.

OM Spelt med havre
Flere helseplager synes å forverres av hvete i kosten, og jeg har gjennom min klinikkpraksis erfart at særlig atopikere og de med fibromyalgi kan bedre sin helsetilstand om de erstatter hveteprodukter med tilsvarende laget av andre kornsorter. Det var deres behov jeg hadde i tankene da oppskriften ble utviket.

Kornsorten spelt ble et naturlig valg som hovedingrediens i brødet da det har tilsvarende smak og bakeegenskaper som hvete. Siden mange atopikere er barn har jeg jobbet frem en oppskrift som gir et lyst og lett brød uten frø og hele kjerner, og likevel hovedsakelig består av næringsrikt fullkornsmel. Brødet er dessuten langtidshevet kaldt med svært lite gjær, noe som gjør at næringsstoffene i brødet blir lettere opptakelig. Brødets sammensetning og fremstillingsmetode gjør også brødet lett fordøyelig. Mange gir oss derfor tilbakemeldingen at brødet er godt for magen. Spelt med havre ser ut som og smaker som et hjemmebakt brød.

Spelt med havre tilhører TD-metodens Mager-tallerken.

OM Frøknekkebrø
Som jeg beskriver i boken Lettere – slank med fornuft er måltider som kombinerer mye fett og mye karbohydrater ikke vektreduserende. Om slike måltider spises ofte nok er de tvert i mot vektøkende. Mange av frøknekkebrødene som finnes i dagligvarehandelen har nettopp denne kombinasjonen av mye fett (fete frø) og mye karbohydrater (korn). Jeg utviklet derfor oppskriften til Frøknekkebrød for å gjøre det enklere for mine klienter å finne et frøknekkebrød med så lite karbohydrater at det kunne brukes i et vektreduserende kosthold som inkluderte fete matvarer. Karbohydratmengden i Frøknekkebrød er faktisk så lav som 3,4 gram per 100 gram. Bakeriet har tatt saken videre og fått sertifikat fra Norsk Cøliakiforening for at frøknekkebrødet er glutenfritt.

Frøknekkebrød tilhører TD-metodens Fet-tallerken

Frøknekkebrød – Rett hjem
Frøknekkebrødene kan bestilles for hjemmelevering her

Her kan du se en kort video fra Trine om brødserien

 

… så langt så godt.

Vi ønsker deg gode matstunder og og god helse.

Alle oss i NLP Coach Team og Bakeriet


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1

 

6 thoughts on “Helsebrød – serie

  • helseinspirator says:

   Heia Marion 🙂 Så flott at du spør. Det selges per nå kun på Helgeland. Vi tar med oss din forespørsel til Bakeriet som selger dem og krysser fingrene for at vi kan få det ut i butikkhyllene flere steder i landet. Så snart det skjer noe i saken legger jeg ut info her. Trine 🙂

   Like

 1. Hege Merethe says:

  Hei, jeg spiser frøknekkebrødene daglig (nydelige) men jeg har hørt at knuste linfrø kan danne blåsyre, er dette noe jeg må ta hensyn til, i forhold til knekkebrødene.
  Hege 😀

  Like

  • helseinspirator says:

   Heia Hege 🙂 Så trivelig å lese at du koser deg med frøknekkebrødene. Flott at du spør. Frøene er hele, så i utgangspunktet skal det ikke være mange knuste linfrø i frøknekkebrødene. Jeg tenker også at mattilsynet ville stanset salg av knuste linfrø om det forholdt seg slik . Håper svaret kan være beroligende. Ønsker deg en fin dag. Vennlig hilsen Trine 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s