Rotter på ostekakediett

bilderotteostekake

Rotter som fikk smaken på måltider med mye fett og karbohydrater sultestreiket når denne maten ble tatt fra dem og de i stedet fikk velge mellom karbohydratrike eller fete måltider.

Professor Paul J. Kenny og Paul M. Johnson ved Scripps Research Associates, som forsker på nevrobiologien bak sykelig fedme og avhengighet, publiserte i 2010 et studie som konkluderte med tilsvarende som studiet “Superfete mus”, nemlig at måltider med mye fett og karbohydrater er svært vektøkende. Studiet viste også at slike måltider er svært avhengighetsskapende.

Resultatene av studiet ble publisert i blant annet Nature Neuroscience. Studiet ble utført på rotter og varte i nesten tre år. I BBCs dokumentarprogram “Sugar versus fat” blir professor Paul J. Kenny intervjuet om studiet.

Han forteller at funnene bekrefter den vanedannende egenskapen måltider med kombinasjonen av mye fett og mye raske karbohydrater har.

Den viste seg å utløse de samme molekylære mekanismer hos forsøksrottene som ved narkotikaavhengighet. Fett og raske karbohydrater sammen overstimulerte hjernens belønningssystemer og hemmet rottenes evne til å stoppe å spise.  Når rottene fikk ubegrenset tilgang til bare karbohydratrik mat, eller bare fettrik mat, justerte de automatisk sitt matinntak slik at de ikke la nevneverdig på seg.

Når de derimot fikk ubegrenset tilgang på mat med kombinasjonen av mye fett og mye raske karbohydrater spiste de oftere og mer. De sluttet også å spise annen mat som ble tilbudt dem. De ville bare ha denne deilige kombinasjonen av fett og raske karbohydrater. Rottene la på denne dietten betydelig på seg, sov mer, rørte seg mindre og orket mindre.

Det interessante var at rottene ikke foretrakk en hvilken som helst blanding av fett og raske karbohydrater i måltidet. Det som var avgjørende for hvor godt de likte blandingen var mengdeforholdet. De foretrakk måltider som inneholdt både svært mye fett og svært mye raske karbohydrater, og i et blandingsforhold med en lik andel hver. Ostekake hadde denne kombinasjonen og var en av rottenes favoritt.

– Henvisning til forskningsreultater slutt –  

Mine kommentarer om studiet
Paul J. Kenny og Paul M. Johnsons har på bakgrunn av studiet konkludert som følger:

Det er kombinasjonen med omtrentlig like mye fett og karbohydrater som gjør mat som sjokolade, iskrem, kaker, kjeks, pommes frites, pizza og bakevarer så uimotståelig og avhengighetsskapende.

Når jeg hjelper mine klienter OPP i vekt er det nettopp denne kombinasjonen av mye fett og mye karbo jeg benytter. Den er svært effektiv for å øke vekten!

Om vi skal feste lit til studiene “Superfete mus” og “Rotter på ostekakediett” er det i forhold til vektøkning ikke fettet eller de raske karbohydrater hver for seg som er problemet, men kombinasjonen av disse.

Kombinasjonen er ikke bare svært vektøkende men også svært avhengighetsskapende.

At det er nettopp denne kombinasjonen av mye fett og mye karbohydrater som er så vektøkende, åpner samtidig for at man kan gå ned i vekt med både lavfettdietter og lavkarbodiett. Ingen av disse foreslår foreslår måltider med både mye fett og mye karbohydrater – Interessant, ikke sant!

I kostholdsmodellen jeg har utviklet, TD-metoden, kan du ved vektregulering spise både fete måltider og karbohydratrike måltider – til og med på samme dag. Med et så variert og tilfredsstillende kosthold er det høyst overkommelig å nå hele veien frem til sitt vektmål. 

Ønsker du å lese mer om TD-metoden, finner du info her
980x300

Du kan lese mer om fett-karbo-kombinasjonens avhengighetsskapende effekt i innlegget “Viljestyrke eller urinstinkt?”

Jeg ønsker deg en god dag
… og en god helse

Trine🙂


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1

One thought on “Rotter på ostekakediett

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s