MSG advarsel til atopikere

Woman with red spots on face and body

Mange atopikere synes å reagere på smaksforsterkeren natriumglutamat, også kalt MSG. Å finne MSG-frie alternativer vil derfor ha stor betydning for dem, og kanskje vil det også være positivt for oss andre.

Den mest voldsomme reaksjonen jeg har sett hos en av mine kunder var en ung kvinne som hadde store illrøde eksem på store deler av kroppen og ansiktet. Hun fortalte at hudlegen hadde anslått at eksemet dekket ca 40 % av kroppen. Eksemene var naturlig nok ikke bare en fysisk, men like mye en psykisk belastning. Hun elsket grillkrydder og spiste det flere ganger om dagen. Hun ble eksemfri innen 6 uker da hun justerte kostholdet litt og deriblant byttet til et MSG-fritt grillkrydder.  Om MSG alene var årsaken til de store utslettene vet jeg ikke. At MSG var involvert i problemet synes dog å være svært sannsynlig.

En gladmelding fra en av mine skjønne kunder illustrerer også hva et MSG-fritt kosthold kan bety:

«Jeg har så lyst å gi deg en liten rose. I 2 år har jenta mi hatt munnsår. Ett besøk hos deg og vi fikk for første gang høre om natriumglutamat. Vi har fjernet dette fra kosten og munnsårene grodde for første gang på 2 år!

En gang glemte hun seg bort og åt nudler og to dager etter var det utbrudd igjen.

Nå har jenta en sunn og frisk hud rundt munnen som leger seg, selv om hun får små rifter (som man ofte gjør på leppa)

Keep up the good work 🌹🌹🌹❤️

Hilsen takknemlig mamma og tenåring som slipper plagene».

Historiene fra disse unge kvinnene samt flere tilsvarende i min klinikkpraksis, tilsier at MSG i mat kan gi store plager for noen. Om det er såpass skadelig for noen, kan det kanskje påvirke helsen til andre i en mildere eller skjult grad? Føre var er uansett alltid et godt prinsipp og om du i dette tilfellet ønsker å være det, er det lett å finne matvarer uten dette stoffet.

MSG har en forsterkende effekt på næringsmidlers naturlige smak og benyttes hovedsakelig i næringsmiddelindustrien for å tilføre kjøttaroma. Det finnes blant annet i hermetikk, supper, buljong og grillkrydder. Blant annet vil du finne MSG i krydder som piffi og gastromat. På matvarens innholdsfortegnelse kan du finne ut om den inneholder MSG ved å lete etter ordene natriumglutamat eller E621.

IMG_3659.jpg

Eksempelvis kan MSG-holdig grillkrydder erstattes med ett uten MSG. Kløver har et MSG-fritt grillkrydder og pommesfritteskrydder jeg pleier å anbefale mine atopikerkunder. Herved også anbefalt deg.

For ordens skyld: Denne bloggen tar ikke imot sponsormidler for produkter som fremheves i innlegg.

Jeg ønsker deg gode dager
… og god helse

Trine 🙂Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg

TIL FORSIDEN

 

3 thoughts on “MSG advarsel til atopikere

 1. Janniche says:

  Eg ser slik ut.hele halsen er angrepet av eksem

  Virker som eg har allergi
  Men vet ikke mot Ka? Tips til noe eg kan spise ? Hadde aldri tord og funnet en type eller noe,for dette blir verre og verre.

  Like

  • helseinspirator says:

   Heia Jannice. Så bra at du tenker på at noe kan gjøres. Om du er atopiker så pleier kostholds- og kosttilskuddstiltak å hjelpe. For å hjelpe deg trenger vi kartleggings- og oppfølgingstimer med personlig oppmøte her på klinikken i Mo i Rana. Det er desverre litt ventetid for tiden, men vi kan møtes i oktober. Om du ønsker time, mail i så fall til trine@nlpcoachteam.no. Om du bor langt unna, er det kan kanskje mer aktuelt å oppsøke en av studentene mine på ernæringsterapistudiet som starter studentpraksis i januar. Vi har bl.a noen i Bergen og Sandnessjøen. Vennlig hilsen Trine

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s