5 x på akutten pga Honning

Little boy having stomachache

Honning er så sunt hører og leser jeg stadig vekk, og tenker hver gang på min unge klient “Sindre” som havnet 5 ganger på akutten med intense magesmerter etter å ha spist honning på brødskiven.

Da jeg første gang møtte “Sindre” og foreldrene var han en liten gutt på 4 år. Han slet med kløe og uro på grunn av atopisk eksem og foreldrene var utslitte etter år med søvnmangel. De hadde reist langt i håp om å få hjelp, og det var godt å kunne innfri forhåpningene slik at denne unge familien kunne få en bedre hverdag. Du får høre mer om denne historien i forbindelse med senere innlegg om atopikere.

Historien er anonymisert

Da “Sindre” 4 år senere hadde slitt med magesmerter og fordøyelsesplager en stund, tok de kontakt og vi møttes igjen på klinikken. Det ble et hjertelig gjensyn, og særlig stas var det å se hvor stor “Sindre” var blitt og for en herlig positiv holdning han hadde til det meste. Jeg tenkte i mitt stille sinn Det har han fra foreldrene sine. Det trette draget de hadde i blikket da jeg første gang møtte dem var borte, og de formelig strålte av tiltakslyst og optimisme – Foreldrene var igjen klare til å gjøre det som skulle til for å få gutten frisk, og denne gangen var “Sindre” selv så stor at han kunne spille en større rolle på sitt eget lag.

De fortalte at “Sindre” tidvis hadde store magesmerter. Det var da vondt for gutten å rette seg opp og vanskelig å gå. Under slike anfall ville “Sindre” bare ligge sammenkrøket i «fosterstilling». 5 ganger hadde smertene vært så intense at de dro med gutten sin til legevakten, hvor han hver gang ble lagt inn. Undersøkelsene ga ikke svar på hva årsaken til smertene var og foreldrene var rådløse.

Svarene de ga på mine kartleggingsspørsmål tegnet et tydelig bilde av at “Sindre” enten hadde fruktosemalabsorpsjon eller latoseintoleranse. Symptomene er nær identiske og inkluderer alltid luftplager. Om luften kommer ut eller blir værende i tykktarmen varierer fra person til person. Smertene “Sindre” beskrev er typiske når det er svært mye luft i tarmen. Det kan gi store smerter i hele buken, særlig i øvre venstre del. Da vi sammen forsket videre på hva som utløste de anfallene som endte med innleggelse på sykehus fant vi «synderen».

Ved gjennomgang av kostholdet fremkom det at “Sindre” av og til spiste brødskiver med honning. Da jeg hørte det var jeg temmelig sikker på at saken var løst. Honning er nemlig ekstremt rik på fruktose og derfor noe av det de med fruktosemalabsorpsjon får mest luftplager av. Mengden fruktose som 2 brødskiver med honning gir er garantert mye mer enn en fruktosefølsom tarm har muligheten til å absorbere. Dermed kommer fruktosen ned til tykktarmen hvor bakterier bryter den ned, og som et biprodukt produserer enorme mengder gasser.

Den iherdige familien dro optimistisk hjem med tiltaksplan for å finne ut sikkert om fruktose var problemet, og kort tid senere var konklusjonen klar. Fruktose var definitivt «synderen» mens laktose tåltes fint. De tok i tillegg sjansen på å teste honning en gang og “Sindre” mage este voldsomt ut av all luften og ble stor og hard. De var dermed ikke i den minste tvil om hva som forårsaket den ungen guttens plager. De fikk hjelp til hvordan de kunne områ seg med kosten uten å gjøre større begrensninger enn nødvendig, og slik jeg kjente dem var jeg trygg på at de ville finne praktiske løsninger og beholder sitt positive forhold til mat.

Som jeg skrev i innlegget «Er dette usunt Trine» er «sunt» og «usunt» begreper som sier meg svært lite. I forhold til honning som her er nevnt, inneholder denne matvaren mange fine næringsstoffer som kroppen kan gjøre nytte av, så det er «sunt». Honning inneholder også mye fruktose, som noen blir syke av – slik “Sindre” ble, og da er det ikke lenger så «sunt». Om man ikke har fruktosemalabsorpsjon er det imidlertid ingen grunn til å unngå honning. Om man på den andre siden ønsker å redusere mengden hurtige karbohydrater i kosten, for eksempel fordi man har type 2 diabetes, så er honning svært karbohydratrik og ikke så «sunn». Og slik kunne vi fortsatt å vende på vurderingen «sunt» og «usunt» lenge….

Å vurdere en matvare uten å ta hensyn til hvem som skal spise den og hvilken effekt som ønskes, er ikke hensiktsmessig slik jeg ser det. Vi er skrudd sammen ulikt og tåler mat forskjellig, også honning. Kroppen vet dog å gi signaler om noe ikke tåles så godt, så er det symptomer kommer de fra noe. Er det ikke symptomer er alt vell.

Følger vi vår egen vei – er vi på rett vei!

“Sindre”  og hans foreldre ønsker deg gode dager
… og god helse

Trine 🙂


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1
(klikk på bildet for info)

 

5 thoughts on “5 x på akutten pga Honning

 1. Jarl Eirik Vestlund says:

  Honning er jo også hygroskopisk dv. trekker til seg vann og om denne gutten bare spiser honning på brødskiva så blir det tørt og derfor viktig å drikke vann også. Har selv brukt honning siden 1980 tallet grønn te med en god teskje honning i og jeg gir honningen skylden for at jeg ikke har vært plaget av noen forkjølelse siden en gang på 1980 åra.

  Like

  • helseinspirator says:

   Ja honning er nok et kjent og kjært følge for mange, spesielt for å forebygge infeksjoner. Honning har gode egenskaper som mange kan benytte seg av – mens den for noen gir mer plager enn gleder. Trine 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s