Mammas fantastiske ribbe

ribbeferdig

I år er det for 1. gang jeg som skal lage juleribba på julaften. Tidligere år har vi vært hos mamma og pappa og spist mammas fantastiske ribbe, og med det er lista lagt skyhøyt for poden – altså meg. Mammas juleribbe er i en klasse for seg selv og – tilgi meg alle andre som har servert meg ribbe i årenes løp – mammas ribbe er best. Den er perfekt krydret, har deilig mørt kjøtt, knasende sprø svor – og sausen! Jeg sier bare mjaaaau! Den smaker rent himmelsk.

Så hva gjør jeg når jeg har noe sånt å strekke meg mot? Jo, jeg tørrtrener. Så i helgen ble det ribbe á la mamsn….  Det ble jo rent vellykket – sånn i all beskjedenhet, og da gjenstår det «bare» å gjenta suksessen på julaften… – Null press altså, som ungene pleier å si..

Jeg krysser fingrene og håper å glede våre julegjester med et fortreffelig ribbemåltid. Og siden vi har en tendens til å lage en Dahlmo-vri på det meste, lager vi en «vanlig» og en lavkarboversjon. Her er bilder og oppskrifter på begge.

Du trenger
Tynnribbe, ca 500 gram pr person
Salt, pepper
Grønnsaker «vanlig-versjon» : Potet, gulrot, rosenkål, svisker, ananas, surkål
Grønnsaker lavkarbo-versjon: Rotselleri, litt gulrot, rosenkål, surkål + bacon

Til brunsausen: Siktet hvete eller spelt, dijon- eller annen sennep, ananassaft, sviskervann, ketchup, vann, salt, pepper, 2 terninger Toro kjøttbuljong.

Du trenger også metallfolie

Slik gjør du
Forutsatt at du har en frossen ribbe, ta opp ribben 1-2 døgn før du skal tilberede den. Når ribben er halvtint skjærer du ruter i svoren. Grunnen til at du gjør det nå er at det er mye lettere å skjære i svoren når ribben fremdeles er litt frossen enn når den er ferdig tint. Skjær et stykke ned i spekket som ligger under svoren. Det er avgjørende for å få sprø svor. Krydre svoren med salt og pepper og legg den med svorsiden ned i den formen du skal steke den i. Er det en liten ribbe bruker du en ildfast form, er det en stor eller flere små, bruker du en langpanne. Dekk til med for eksempel en pose og la stå kjølig til du skal steke den.

Når det er ca 3 timer til ribben skal serveres begynner du å tilberede den.

Forvarm steikovnen til 230 °C.

Snu ribben slik at svorsiden vender opp. Bygg opp under ribben slik at den får en liten bue. Dersom det blir søkk i ribben, vil ikke svoren bli sprø der. Du kan bruke en asjett eller baller av metallfolie til å bygge opp under ribben, eventuelt begge deler. Hell ca 2 dl vann i formen og dekk hele formen godt med metallfolie. Det er viktig at folien slutter tett om formen for at dampingen skal bli vellykket. Sett formen midt i ovnen og damp ribben i ca. 45 minutter. Nå “blåser” ribbesvoren seg litt opp slik at den spriker.

Fjern så folien og reduser temperaturen til 200 °C. Stek videre i ca. 1-1 1/2 time. Etter kort tid vil du høre den liflige lyden av svoren som smeller når den blir sprø. Følg med om det er søkk i ribben som eventuelt må bygges opp for å få svoren sprø akkurat der. Noen ganger går det ikke å få det til pga beinene i ribben.

ribben

Ribben er ferdig stekt når svoren er sprø og fin. Om du trenger litt nødhjelp for å få svoren sprø kan du sette formen høyere i ovnen og øke temperaturen til 250 °C og sette på grillen. Følg nøye med så du ikke brenner svoren, ikke forlat ovnen. Hvis deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumfolie, slik at de ikke blir brent.

Når ribben er ferdig stekt, la den hvile i ca 20 minutter før du skjærer i den. Du kan eventuelt skjære bort beinene på undersiden av ribben før du skjærer resten i serveringsstykker.

Tilbehøret
Ca 30 minutter før ribben er ferdig legges sviskerne i en kasserolle med litt vann og settes på koking på svak varme.

Grønnsakene skjæres opp og settes på kok like før ribben er ferdig, og det samme gjøres med potetene. Om du ønsker å lage bacon og rosenkålrøre gjør du det slSurkål.jpgik:

Stek baconet sprøtt i smør i en stor steikepanne. Del rosenkålen i to. Tilsett rosenkålen og vend dem i baconfettet. Sett på lokk eller dekk med metallfolie og la grønnsakene varmes sammen med baconet på moderat varme. Rør av og til.

Vi fant en surkål med kun 5 gram karbohydrater pr 100 gram som vi syntes smakte syrlig og godt. Her er den:

Mammas himmelske brunsaus
brunsaus
Mamma tar «litt av ditt og litt av datt» når hun lager sin himmelske brunsaus, og med det som utgangspunktet har jeg laget min egen versjon. De anvisningene jeg her kommer med er derfor litt omtrentlige. Gjør som jeg har gjort – Ta «litt av ditt og litt av datt» og smak deg frem til du er fornøyd. Det viktigste er at du har i både noe syrlig, bittert og søtt i sausen. Jeg pleier å bruke eddikvannet fra syltet agurk eller rødbeter som syrlig ingrediens, sennep som bitter ingrediens og ketchup, sviskervann eller ananasaft (eller litt av alt) som søt ingrediens. Sausen lages når ribben er ferdig stekt, slik at steikesjyen kan brukes i sausen.

Når vi i helgen laget middag til 3 personer gjorde vi det slik:

Smelt 2 ss smør i en kasserolle og mett smøret med siktet hvete eller spelt. Brun blandingen under konstant visping på ganske høy varme. Når den er passelig brun kan du skru ned varmen, ta kasserollen av platen, helle over steikesjyen fra ribben og vispe den inn. Tilsett vann litt og litt ettersom du visper og sausen tykner. Bruk så mye vann du trenger for å få passelig konsistens. Bruk gjerne vannet fra grønnsakene. Tilsett 2 terninger Toro kjøttbuljong og la dem løse seg opp. Smak til med de tre nevnte smakene. Jeg brukte 1 ss dijonsennep, 1 ts ketchup eller ripsgele, 1 ss eddik fra syltet agurk, noe av vannet fra sviskekokingen, ca 2 ss ananassaft. Krydre med salt og pepper etter smak.

Da er sannelig det hele gjort, og du kan nå servere et deilig måltid til dine gjester.

Vi ønsker deg gode matstunder
og god helse

Trine og Kjell Petter 🙂

Kategori: TD Metodens Fet-tallerken eller FettKarbo-tallerken, avhengig av tilbehøret, 


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

FB-covern customized TD-2Klikk på bildet for info)

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s