Drømmen – Sprek og frisk bestemor

bilde-tjerneeksempel

Jeg har i snart to år fulgt deg på reisen mot et friskere og lettere liv. Du fyller snart 60 år og gleder deg over din fornyede energi og gode helse. Du elsker dine barnebarn over alt på jord, og tanken på å få være en sprek og frisk bestemor for dem har gitt deg ekstra motivasjon på veien du har tilbakelagt, og motiverer deg nå til fortsettelsen.

Selv om vektreduksjonen er det som er synlig for andre, er din største prestasjon likevel det motiverende tankesettet du har etablert i ditt sinn. Jeg blir rent lykkelig når jeg hører ord trille ut av munnen din. De vitner om at du alltid har din beste venn og motivator – deg selv – med deg. Det vet jeg vil være avgjørende når du i de kommende årene skal jobbe med å holde fast ved det du har vunnet.

I en av våre timer sa du det så metaforisk og klokt som bare en dedikert bestemor, som har lest eventyret om ulven og de tre små grisene, kan si det:

«Jeg har bygd nok stråhytter i mitt liv, nå skal jeg bygge et hus i murstein!»

Ved å dele sin historie med dere ønsker «Eline» å vise at veien til våre helsemål kan være fylt med mestring og glede. Begrepet «Stjerneeksempel» henviser til slagordet vi i NLP Coach Team har tilknyttet vår logo

– Hos oss er alle stjerner –

Tekst, publiseringssted- og tid er godkjent av «Eline» og historien er i tillegg anonymisert.

Dette er «Stjerneeksempel «Eline»sin historie
Første gang vi møttes til kartleggingstimen, laget vi sammen denne planen om det du skulle oppnå:

 1. Gå ned 20 kg i vekt
 2. Bli kvitt din søvnapné
 3. Bedre hjerte- og karhelsen og blodsukkeret
 4. Komme i bedre fysisk form og få mindre vondt i muskler og ledd

Du har fått påvist type 2-diabetes og forhøyet blodtrykk, som du bruker seks ulike legemidler for å regulere. Du har dessuten pustestopp om natten i så stor grad at du har fått diagnosen søvnapné. Du bruker derfor oksygenmaske om natten. En blodprøve analysert av en privat helseaktør, har påvist at du har intoleranse for melkeprotein.

Du er delvis sykemeldt på grunn av smerter og lav energi og forteller at du blir fort sliten av fysisk aktivitet, og at det skal lite til før du får vondt i hender, armer, nakke og rygg. Anklene er også stive om morgenen, og noen dager må du derfor gå på skrå ned trappen fra soverommet mens du holder deg i rekkverket. Ingenting av dette er heldigvis uopprettelig, og jeg forteller deg hvilke tiltak som vil hjelpe, og hva som er forventet progresjon.

Dag 28 – første oppfølgingstime
Det gikk litt tid før vi møttes til første oppfølgingstime, og du møter forventningsfullt opp og forteller at du gleder deg til å komme i gang. Vi gjennomgår de grunnleggende prinsippene i TD-metoden og lager en personlig tilpasset kostplan til deg med fet-tallerkener og nøytral-tallerkener. Mager-tallerkenen tas inn senere. Du forteller at du er glad i søtt, og spør om du kan erstatte det du liker å spise med noe annet søtt. Jeg sier at jeg tror det er viktig for det langsiktige resultatet å redusere trangen til søt smak, og jeg spør deg derfor om du i første omgang kan klare to uker med mindre søte smaker. «Det skal jeg klare», svarer du målbevisst.

Dag 38
Du er godt i gang med ditt nye kosthold og forteller at det har gått overraskende bra. Søtsuget er ikke så sterkt lenger, og du er motivert til å fortsatt holde inntaket av søtt på et lavt nivå. Da du i forrige uke var hos fastlegen, fortalte han deg at blodtrykket var for høyt, og at hjertet har vokst som følge av stor anstrengelse over flere år. Han henviste deg til sykehuset for videre utredning og skrev ut medisin for det høye blodtrykket. Du forteller meg at du synes det var en tøff beskjed å få, men at du er forsiktig optimistisk fordi du nå er i gang med å endre livsstilen. Vi avslutter timen med at jeg forklarer deg hvordan du sjekker om du virkelig har en intoleranse for melkeprotein. Jeg synes ikke at ditt symptombilde stemmer med en slik diagnose, og ønsker ikke at du skal utelukke matvarer om det ikke er høyst nødvendig. Du forteller at du ikke har spist ost på to år, og at det har vært et stort savn. Du drar hjem med et lite håp om å kunne nyte gode oster i fremtiden.

Dag 50
Du er blid som en sol da jeg møter deg igjen, og jeg smiler glad tilbake og lurer på hvilke hyggelige nyheter som venter. Du forteller begeistret at testen viste at du tålte melkeproteiner. Jeg ler hjertelig når du videre forteller at du av og til hopper over middagen og i stedet bare spiser ost, og jeg sier «kjør på, kos deg!» mens jeg tenker at det går helt fint å spise mye ost en stund.

Dag 62
Kostholdskunnskapene du har fått påfyll av ved hver oppfølgingstime, begynner å sitte, og du trives veldig godt med det varierte kostholdet. Energien er også mye bedre, smertene nesten borte og vekten går pent og pyntelig ned. Du forteller at du nå går lengre turer uten ubehag og utbryter begeistret «tenk at jeg klarer det!». Du har nettopp begynt å innlemme mager-tallerkener i kostholdet og er rent overveldet over at det i tillegg til fet mat også er tillatt å spise brød og poteter.

Dag 154
Vi møtes igjen noen måneder senere. Du har gått litt opp i vekt og forstår ikke hvorfor. Du er også svært trett og ser urovekkende utmattet ut. Jeg observerer også at det er mange små karsprengninger i det hvite i øynene dine. Vi finner raskt ut årsaken til både vektøkningen, trettheten og karsprengningene. Det skyldes at du ikke har brukt pustemaskinen hver natt, noe som har gitt deg netter med lite oksygen og tappet deg for energi. Med så lite energi har søtsuget naturlig nok sneket seg tilbake, og du har begynt å drikke smaksatt vann og spise kunstig søtede matvarer. Dette er enkle ting å justere, og du er bare glad for å finne en årsak du kan gjøre noe med.

Det som virkelig uroer meg, er de kraftige stressymptomene jeg observerer. Jeg har tidligere sett mildere grader av stress hos deg, men nå blir jeg nærmest kald innvendig av uro. Jeg forteller deg hva jeg observerer, og ber deg om å ta min uro på alvor, kontakte fastlegen og lete etter en løsning på det som stresser deg. Vi snakker sammen om hverdagen og hva du kan gjøre, og du drar hjem betenkt og med noen alvorlige avgjørelser å ta.

Dag 169
På neste oppfølgingstime ser du fremdeles sliten og stresset ut, men i mindre grad. Du forteller at du har satt i gang en prosess som vil få deg ut av situasjonen som stresser deg. Du har også gladnyheter med fra din fastlege, som forteller at blodtrykket faktisk er så bra at du kan trappe ned på legemiddeldosene. Jeg gratulerer hjertelig, og vi feirer med en glad klem.

Dag 282
Jeg puster lettet ut når jeg igjen møter deg. Stressymptomene har avtatt betydelig, og du fremstår friskere. Du forteller at du er godt i gang med treningen hos Lena, og at du synes den er veldig givende. Du har også meldt deg på gruppetrening fra neste måned og gleder deg veldig til det.

Enda mer gledelig er det at fastlegen har gratulert deg med ditt lave langtidsblodsukker. Siste måling viste en verdi på 5,4 mmol/l (normalverdi under 6,1[1]), og så lavt har det ikke vært på over ti år. Du er også ti kilo lettere og i ferd med å komme ut av den situasjonen som ga deg så mye stress. Vi snakker om alle de reglene vi følger i livet vårt uten å sette spørsmålstegn ved om det er slik vi vil ha det. Vi bare må ditt og datt, men må vi virkelig det? Du har med eventyrlyst og glimt i øyet allerede snudd opp ned på mange «sannheter» disse månedene og slik gitt deg selv en bedre hverdag. Du gleder deg over denne måten å tenke på og de mulighetene det gir. Du drar hjem med lette steg.

Dag 579
Det er godt å se deg. Du har ikke gått mer ned i vekt slik du ønsket, men du har beholdt vektreduksjonen på ti kilo som du gikk ned i starten. Du ser frisk ut, og forteller at du er i mye bedre fysisk form og har mer energi enn på mange år. Vi bruker timen til å feire det du har oppnådd. Å feire gir glød til veien videre og er en viktig del av prosessen mot å nå et mål og mot å sikre at resultatene varer. Vi lager sammen denne listen over hva du har oppnådd:

Dette har jeg oppnådd:

 • Jeg er tilbake i 100 prosent jobb og har energi til det.
 • Jeg har gått ned ti kilo, blitt friskere og bruker mindre medisiner. Når jeg har tatt av noen få kilo til trenger jeg heller ikke pustemasken lenger.
 • Jeg har gjort viktige valg når det gjelder hvordan jeg lever mitt liv.
 • Jeg tvinger meg ikke lenger til å trene. Det er deilig å trene.
 • Hele familien trives med det nye kostholdet.
 • Jeg er blitt blidere, gladere og roligere.
 • Jeg aksepterer at jeg trenger tid før alle de nye vanene blir automatiske, og tar det derfor helt rolig om jeg av og til gjør «feil». Jeg er underveis i riktig retning, og det er godt nok.

Vi avslutter med en glad klem. Så langt, så godt….

«Eline» ønsker deg gode dager og god helse🙂


2 thoughts on “Drømmen – Sprek og frisk bestemor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s