Lettere, frisk for PCO og muskelsmerter

bilde-tjerneeksempel

Kjære «Lise» Du er 38 år og forteller at du alltid har kjempet med vekten og ønsker hjelp med å gå ned 20 kilo. Du har gått ned i vekt flere ganger tidligere, men over tid gått mer opp enn ned. Jeg merker meg også hvor bunnløst trett du er, og tenker at her er det mer å ta fatt i om du ikke bare skal få en lettere kropp, men også et lettere liv.

Ved å dele sin historie med dere ønsker «Lise» å vise at veien til våre helsemål kan være fylt med mestring og glede. Begrepet «Stjerneeksempel» henviser til slagordet vi i NLP Coach Team har tilknyttet vår logo

– Hos oss er alle stjerner –

Tekst, publiseringssted- og tid er godkjent av «Lise» og historien er i tillegg anonymisert.

Dette er «Stjerneeksempel «Lise» sin historie
Vekten din er konsentrert rundt midten av kroppen og du har svært slanke bein og armer. Du forteller at de fleste i din familie sliter med overvekt og at det er økt forekomst av hjerte- og karsykdom og type 2 diabetes i din nærmeste familie. Du har fått diagnostisert insulinresistens og påvist cyster på eggstokkene. Symptomene dine indikerer også at du har de samme ledd- og vevssmertene som hos de med sykdommen fibromyalgi. Min erfaring er at dette symptombildet ofte er forårsaket av en hveteproteinintoleranse.

Jeg tenker at det er ille at du i så ung alder har så mye ubehag og smerter, og at du er så trett. Når jeg hører at du er i full tids jobb og har ansvar for små barn hjemme, forteller jeg deg at jeg synes du er en sann hverdagshelt. Du ser forbløffet på meg og sier at du ikke har tenkt slik på det, men mer lurt på om du var lat.

Du er så vant med å ha smerter og være utmattet at du ikke engang tenker på å spørre meg om å også hjelpe deg med dine helseplager. Jeg forteller deg om min erfaring med kostholdsbehandling av de muskel- og leddsmertene du beskriver, og foreslår at vi justerer vektreduksjonskosten litt for å se om du også kan få en mer smertefri hverdag. Det virker ikke som du har noen stor tro på at det er mulig, men samtykker likevel til mitt forslag.

Når jeg hører hva du pleier å spise, konkluderer jeg med at din typiske “sunne norske kost” med kornvarer, frukt, lettmelk, juice, potet, kjøtt og fisk er katastrofalt feil for din Hormontype. Den kan hverken gi deg en effektiv vektreduksjon eller god hormonell helse. Som Steinalder-type vil din kropp mye heller ha proteiner, fett og grønnsaker som basiskost.

Du liker tanken på å spise en fet versjon av lavkarbokost og vi lager sammen en slik kostplan. Vi tar også høyde for en eventuell hveteproteinintoleranse. I tillegg til kostholdsoppfølgingen hos meg, har du avtalt ukentlige treningstimer hos min dyktige og motiverende kollega Lena. På vei ut døren sier du at du gleder deg veldig til å gjøre noe som bare er for deg selv.

På kostholdsoppfølgingstimen to uker senere har du allerede mindre smerter i ledd og vev. Vekten har også gått ned 1,9 kilo, og du forteller at du etter mange års kamp med vekten nærmest hadde gitt opp tanken på å kunne gå ned i vekt uten å sulte deg.

Du har registrert hva du spiser noen dager og jeg ser at kosten er vitamin- og mineralrik, at du spiser godt med grove grønnsaker, velger rene proteiner og har en god balanse mellom mettet og umettet fett. Du er nærmest målløs når kostregistreringen viser at ditt energiinntak fra fett disse dagene ligger mellom 63 og 79 %. Du visste ikke at det var mulig å ned i vekt på et så fettrikt kosthold. Vi feirer den gode starten med en god klem.

De tre første månedene holder du deg hundre prosent til kostplanen og går ned 7 kilo. Du går også litt ned i vekt i julen, som er litt av en bragd. Deretter slakket du på kostplanen og går i de følgende månedene ned i et roligere tempo.

Din fastlege følger deg tett opp og etter ett år blir dere enige om at du kan slutte med legemiddelet Metformin som du har tatt i mange år for din insulinresistens. 1,5 år senere sjekker du dine blodverdier og legen gratulerer deg med at ditt langtidsblodsukker er på fine 5,3. Kjønnshormonet testosteron er også normalisert og det er derfor sannsynlig at eggstokkene ikke lenger har så mye cyster. Når din gynekolog senere tar en ultralydundersøkelse av eggstokkene, viser det seg at alle cystene er borte.  Utelukkelses- og provokasjonsdietten du gjennomførte hos meg, viser dessuten at hvete er den matvaren som gir deg ledd og vevssmerter.

Du har med din iherdige innsats blitt frisk for din insulinresistens og blitt kvitt dine eggstokkcyster. Dine muskel- og leddsmerter er også nærmest borte og det trette draget du hadde over øynene når vi møtte hverandre første gang, er erstattet med et tilstedeværende og livlig blikk.

Du har bestemt deg for å gå til oss en stund til for å få hjelp til å holde fokus på den nye livsstilen din. Du har lagt bak deg tanken på at det finnes en quick fix, og gir deg tid til å nyte reisen. Dag for dag, måned for måned, år for år får dine nye vaner den pleien de trenger for å bli en naturlig del av ditt liv. Du er underveis!

«Lise» ønsker deg gode dager og god helse

Hva er TD Metoden?


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s