Fy, feil og farlig?

junk food
I dagens nettaviser leser jeg om kostholdseksperten som forteller at vi må kaste posematen og leve grønt. Plantebasert, hjemmelaget og naturlig mat er det som gjelder og jeg registrerer meg listen over alt som er fy, feil og farlig:

  • Industrimat, fordi den er tilsatt kjemiske, billige og unødvendige tilsetningsstoffer
  • Hvetemel
  • Raffinert bordsalt
  • Sukkerholdig mat og drikke
  • Meieriprodukter

En rask gjennomgang av oppslagene i dagens nettaviser viser hvordan dette kun er ett av flere som nører opp under frykten for å spise feil og påføre seg selv og eventuelle barn uopprettelige skader.  Lister over alt som er «sunt» eller «usunt», formelig skriker til lesernes samvittighet. Å spise fremstilles som en risikosport «Hvermansen» ikke kan risikere å hive seg uti uten eksperthjelp.

Medias ekstreme fokuset på «rett» og «feil» mat har virkelig gått for langt, og jeg påstår at den bidrar til en epidemisk utbredelse av matskam. Den viser seg blant annet ved at vi unnskylder oss for det vi spiser, lover bot og bedring og sammenligner oss med alle andre som synes å lykkes så mye bedre med maten enn oss selv. Det nye matregimet er blitt et diktatur som gjør mange ufrie.

Som ernæringsterapeut er jeg ansvarlig for å hjelpe mine klienter å nå sine helsemål. Da er det viktig å finne løsninger som kan fungere i en alminnelig hverdag. Dersom jeg foreslår helt umulige matregimer fordi de er så «sunne» og «riktige», risikerer jeg at min klient gir opp håpet om et friskere liv og resignerer. Det ønsker jeg definitivt ikke å bidra til. I min klinikkpraksis er det høyst sjeldent at noen av mine klienter synes det virker overkommelig å svinge i hop hjemmelaget pasta eller cashewnøttemelk etter en lang arbeidsdag. De fleste ønsker at  hel- og halvfabrikata skal være en del av deres kosthold, og hvorfor skal det ikke det?

Vi som i vår arbeidshverdag gir kostholdsveiledning, er gitt ansvar for mennesker, ikke mat. Det innebærer at vi trenger å ta utgangspunkt i mennesker og ikke maten.

Mennesker kan ikke tilpasses kosthold – kosthold må tilpasses mennesker!

Hvorfor skal du for eksempel slutte å spise hvetemel om du ikke har noen symptomer som tilsier at hvetemel gir deg helseplager? Min erfaring fra min klinikkpraksis er at det sjeldent er nødvendig å gå til ytterligheter for å få et friskere og/eller lettere liv. Når kostholdet gir den effekten som ønskes, er hensikten oppnådd. Ytterligere tiltak er derfor ikke nødvendig.

Dersom vi skal utpeke noen matvarer som «feil» forutsetter vi dessuten at alle reagerer likt på mat. Det gjør vi definitivt ikke. Vi er ulike og reagerer også ulikt på mat. Ingen «ekspertløsninger» kan fungere for alle.

Mitt råd er derfor – Lytt med et halvt øre til det ekspertene (inklusive meg) forteller deg om hva du bør eller ikke bør spise. Fagkunnskaper fra entusiaster kan være nyttige, eller ikke. Siden du lever 24 timer i døgnet i ditt eget liv er du den mest kompetente eksperten til å vurdere hvilke råd som er relevante for deg.

Jeg ønsker deg gode dager, matglede og en god helse

Trine


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1

One thought on “Fy, feil og farlig?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s