Promping

Fjerte-dame.jpg

Promping, fjerting, flatulens, luft i magen, oppblåst – ja, omtalen av dette plagsomme og pinlige problemet er mange. Mens en liten rap diskret kan lures ut uten blygsel, er det få som “lar alle vinder fare” når behovet melder seg i den andre enden. Resultatet er gjerne en oppblåst og urolig mage med dertil følgende redusert velvære og energi. For noen gir luftplagene daglige plager og hos noen er disse svært smertefulle.

Tarmer er noe jeg forholder meg til hver dag i min klinikkpraksis. Både slike med masse luft og slike med lite luft. Jeg liker tarmer – veldig godt! Jeg synes tarmer er herlige, spennende og rent fasinerende. Jeg liker å bli kjent med tarmene til mine klienter, finne ut hva  de sysler med og finne ut hva de forsøker å fortelle. Tarmer er nemlig noen svært samarbeidsvillige skapninger. De ulike delene av tarmene har sitt tydelige språk som vi kan lytte til og tyde. Avføringen, som er kvitteringen på matens lange ferd gjennom tarmens mystiske rike, sladrer også om hva som har skjedd på veien.

Etter å ha spurt ut mange tusen eiere av like mange ulike tarmer i årenes løp, viser det seg at tarmenes tale oftest er ganske tydelig, og at signalene fra hvordan tarmen skjøtter jobben sin kan avsløre hva som forårsaker ulike tarmproblemer. Luftplager er ett problem mange har, som har sitt unike mønster og språk.

Luftplager kan føre til promping, eller om luften ikke kommer ut, til oppblåst mage. Graden av promping og oppblåst mage sier noe om hva årsaken kan være. Her er noen vanlige årsaker som jeg ofte møter i min arbeidshverdag:

Fruktosemalabsorpsjon og laktoseintoleranse
Fruktose og laktose er karbohydrater. Fruktose kommer blant annet fra frukt, noen grønnsaker, honning, fruktosesukker og sukkeralkoholer (NB “sukkerfrie” toy, drops). Laktose kommer fra noen melkeprodukter hvor brunost er særlig laktoserik. Det som er felles for disse to er at de nettopp er karbohydrater. Når tarmen ikke klarer å ta opp disse karbohydratene i tynntarmen, ender de i tykktarmen hvor bakterier “fordøyer” dem og i den prosessen skaper store mengder tarmgass. Symptomene for henholdsvis fruktosemalabsorpsjon og laktoseintoleranse er like.

Stikkordet her er ordet STORE luftplager. Om man har redusert evne til å ta opp enten fruktose eller laktose, uten å inntaket av slike matvarer modereres, kan luftplagene bli særdeles voldsomme. Det er ingen andre tilstander jeg kjenner til som kan gi så ekstremt mye luft som akkurat disse to. Vi snakker altså ikke om at det kommer en liten promp i ny og ne. Vi snakker om store!! mengder luft så ofte som hver time (avhengig av hvor mye som spises av den matvaren som ikke tåles så godt). Mens tarmene blåses opp, vokser magen i løpet av dagen. Om man ikke får slippe ut luft regelmessig kan magen bli stor og spent utover dagen. Noen får så mye luft i tykktarmen at det gir store smerter – særlig ved venstre ribbeinsbue og eventuelt med strålinger oppover halsen/brystet og bak i ryggen.

De fleste som sliter med å ta opp den ene, tåler heldigvis den andre.

Hvete og bakst
Mange som kommer til meg med luftplager forteller at de ikke tåler hvete. Når vi senere konkluderer med at hvetepasta og knekkebrød med hvete (f.eks havreknekkebrød) ikke gir luft, og at luftplagene er mer moderate enn for fruktose og laktose, kan vi frikjenne hveten. Slike moderate (men plagsomme nok) luftplager skyldes ofte ferskbakt brød, særlig butikkbakt. Da er det ikke vesentlig hvilket mel brødet er laget av. Knekkebrød, surdeigsbrød og langtidshevet brød fordøyes mye bedre hos disse og vil i slike tilfeller tåles. Vi i NLP Coach Team har et slikt brød i salg i dagligvarebutikker som heter “Spelt med havre”. Du kan også bake slike brød selv ved å bruke mindre gjær og la brøddeigen heve lengre. Her har du oppskrift på et slikt brød.

Mage- og tarmsykdom
Magekatarr som behandles med legemidler vil også gi luft i tarmene hos mange, dog ikke i svært stor grad. Legemidlene er nødvendige for at mageslimhinnene (evt. også slimhinnene i tolvfingertarmen) skal heles. Mange får likevel moderate luftplager som følge av behandlingen, som går over når tilstanden er leget og man kan slutte med legemidlene.

Utposninger i tykktarmen vil også gi luft – i varierende grad. Dette er en tilstand som oftest opptrer etter de 50 år, og de som plages med dette vet som regel selv hva som er problemet og har allerede fått en diagnose og hjelp av det offentlige helsevesenet.

Andre mage- og tarmplager kan gi luftplager. Om du plages med din fordøyelse – oppsøk i første omgang din fastlege.

Atopikerne
Atopikerne er i sannhet skrudd sammen på en helt unik måte og kan ha flere matallergier og intoleranser – på ulik måte for den enkelte atopiker. Mange er av denne grunn plaget med luft. Jeg har mye på hjertet om atopikere, og kommer tilbake til dem i senere innlegg.

Det var litt om min erfaring med promping – eller kanskje enda værre – uforløst promping, som kan gi store magesmerter.

Kanske vil du også lese innlegget  5 x på akutten pga honning

Og jeg har stor tro på at muggost, fermentert mat samt syrnet eller melkesyrebakterieholdig mat er positiv for vår tarmhelse. Selv har jeg fruktose-malabsorpsjon og mener jeg kan ane et mønster av at jeg tåler fruktose bedre når jeg regelmessig spiser slike matvarer. Jeg spaner videre på den saken…

Jeg håper at dette innlegget kan hjelpe deg som er plaget med luft til å finne årsaken til plagene.

Jeg ønsker deg gode dager og god helse

Trine 🙂


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1
(klikk på bildet for info)

 

2 thoughts on “Promping

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s