Slankeoperasjon eller livsstilsendring

bilde-tjerneeksempel

“Det må enten bli slankeoperasjon eller dette” sier du sindig på vårt første møte. Du er en ung mann på bare 39 år, og fremstår som vennlig og tålmodig. Du er svært overvektig, har type 2 diabetes, pustestopp om natten og høyt blodtrykk. For disse tilstandene tar du en rekke legemidler og bruker oksygenmaske om natten. Legemidlene til tross; både fastende blodsukker og langtidsblodsukker er for høyt. Du forteller at ryggen verker og at det begynner å bli tungt å bevege deg. Din fysiske helse gjør det også vanskelig å være i jobb og du er nå sykemeldt.

Du forteller meg at du ønsker å gjøre varige endringer i din livsstil, og dette er din ønskeliste for livsstilsreisen hos meg:

1) Gå ned i vekt
2) Få kontroll over maten
3) Kontrollere diabetesen med kostholdet
4) Få ned blodtrykket

“Jeg har alltid vært stor, og har aldri slanket meg før” sier du, og fortsetter med å fortelle at du har vennet deg til den gradvis høyere vekten og egentlig vært ganske fornøyd. For ett års tid siden hadde du imidlertid en alvorlig samtale med din fastlege om din helsetilstand og bestemte deg for å endre din livsstil. Når du oppsøkte meg hadde du allerede klart å gå ned noen kilo på egenhånd.

Du kan ikke så mye om matlaging og har heller ingen stor interesse for kosthold. Jeg sier at det er helt greit, og at det ikke vil bli noe problem å lage en overkommelig kostholdsplan. Det er godt å se at du både blir overrasket og lettet når vi ender opp med et kosthold svært likt det du allerede spiser. “Dette skal jeg få til” er din reaksjon. “Flott”, sier jeg optimistisk. Da er vi i gang og kan ta det derfra.

Dag 12 – Første oppfølgingstime
Du har allerede gått ned 5 kilo og fastende blodsukker har sunket. Du synes det er veldig rart med tanke på at du har spist deg mett og til og med spist fetere mat enn du pleier. Når jeg forteller deg at det er bra for deg å spise en fetere og mer proteinrik kost sier du forundret “Det er jo det motsatte av det jeg alltid har hørt, men hvis du sier det så gjør jeg det”. Du forteller at det har vært krevende å håndtere suget etter noe søtt og at du derfor har spist en del rosiner på kveldene når søtsuget har tatt overhånd. Jeg svarer at det du har gjort har gitt gode resultater, og at det derfor er godt nok for nå.

Dag 42
Du er nå 10 kilo lettere og ditt fastende blodsukker har gått ytterligere ned. Du har fremdeles et sterkt sug etter søtt, og har hver lørdag spist godter og pizza og drukket brus. Summen av det du nå gjør uke for uke er likevel et stort skritt i riktig retning, og siden både vekt- og helseresultatene tikker pent og pyntelig inn er det ingen grunn til å endre strategi.  Samtidig som du gir deg tid til å ta et gradvis farvel med noen vaner, utforsker du nye muligheter i matveien. Du merker at kostholdet gjør deg godt. Siden du har et svært lite repertoar av middager, bruker vi resten av timen til å lage en middagsidéliste. Den består i hovedsak av ferdigretter som er overkommelig for deg å lage. Vi har også en god prat om at tid og tålmodighet er en viktig suksesstrategi for å oppnå varige resultater, og at det er helt greit å ta ting gradvis. Du vet hvor du er på vei og har en nydelig ro og tillitt til deg selv og ditt livsstilsprosjekt. “Jeg får ta en ting av gangen”, sier du så nøkternt.

Dag 98
På kun 3 måneder har du gått ned hele 16 kilo. Det er fantastisk. Heldigvis er det slik at de som har mange kilo, og trenger det mest, går raskest ned. At du i denne perioden har gitt deg selv slakke ved å spise godter på lørdagene, har heldigvis ikke vært til hinder for å gå ned i vekt. Dine lørdager med de gamle matvanene har gjort overgangen til de nye vanene lettere. Ditt fastende blodsukker ligger nå mellom 5,4 og 5,8. På søndagene er det høyere, rundt 6,5, som en konsekvens av kostholdet på lørdagene. Som helhet er resultatet svært bra.

Du er spent på hvordan du vil takle julens utfordringer. Du har planlagt å ha to dager uten noen spesielle begrensninger og ellers spise slik du har spist de siste månedene. Jeg ønsker deg lykke til og sier at uansett hvordan det blir, så er du på vei i riktig retning.

Dag 123
Jula ble mer utfordrende enn forventet, og du har gått opp nesten 2 kilo. Du er likevel ved godt mot og klar til fortsettelsen. Du har nettopp vært på oppfølging hos din fastlege og fått vite at ditt langtidsblodsukker er pene 5,0, og du har redusert dosen Metformin som du har brukt for din type 2 diabetes.

Du sier så klokt “Det e nok oppi her den største jobben må gjøres” og banker deg i tinningen. Du kan nå det grunnleggende om kosten og vi kan i de kommende månedene gradvis vie våre samtaler mer til mentale strategier.

“Gunnar” ønsker deg gode dager og god helse 🙂

Innlegg: Hva er TD Metoden?


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s