Hønsesuppe

honsesuppekrafttilkok

Å få tak i «billighøne» er slikt som motiverer oss til å lage opp større porsjoner. Da kan vi nyte den gode maten der og da, og i tillegg ha godbiter tilgjengelig i fryseren. Da vi her om dagen dumpet borti høner til kr 25,- per stykk handlet vi 4 høner og supplerte med litt grønnsaker. Resultatet ble en enkel og smaksrik hønsesuppe hvor kraften er selve stjernen i retten. Det ble til og med hønsekraft til overs, som vi tenker å bruke til en fransk kyllinggryte senere.

Du trenger
Til 6-8 porsjoner

4 høner
2 stk hønsefond
5 gulrøtter
1,5 rød chili
4 gulløk
Ca 2,5 liter vann
4 ss fenikkelfrø
4 ss hel kummin (karve)
1,5 ss hele einebær
4 fedd hvitløk
2 ss hel grønnpepper
5 laubærblad
1 ss helpepper
½ kålrabi
½ sellerirot
1 purreløk

Slik gjør du

Hønsekraft
Da vi kom hjem med hønene, visste vi ikke enda hva vi ville lage av dem. Skulle vi lage hønsegryte, hønsefrikasée eller hønsesuppe? Vi visste dog at vi uansett trengte hønsekraft, så vi puttet hønene i en stor gryte og dekket dem med vann, ca 2,5 liter. For å få god smak til kraften grovhakket vi grønnsaker som skulle koke lenge sammen med hønene. Vi brukte 2 gulrøtter, 1,5 røde chili med frø og 4 gulløk. Vi tilsatte dessuten 2 stk kyllingfond og disse krydderne:

  • 4 ss fenikkelfrø
  • 4 ss hel kummin (karve)
  • 1,5 ss hele einebær
  • 4 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 ss hel grønnpepper
  • 5 laubærblad

grytemedhonsesuppe

Vi lot dette koke hele ettermiddagen, og kokte videre noen timer ettermiddagen etter. Hønsekjøttet er seig og trenger lang koketid, minst 6 timer synes vi. Om du koker det lengre, er det bare fint. Kok til kjøttet er mørt og lett kan plukkes av beina.

Når kraften er ferdig kokt, avkjøles den før du tar opp hønene og plukker kjøttet av beina. Vi bestemte oss for å lage hønsesuppe. Vi plukket opp hønene og silte så av kraften. Det meste av grønnsakene var kokt sunde, så det var lite store biter igjen i kraften. Disse kastes.

På bildet under ser du at vi har lagt klart til å lage kjøttspuppe. Til høyre har vi en bolle til kjøttet vi plukker av hønene – det skal oppi suppegryten. I midten har vi de 4 godt kokte hønene og til venstre har vi grønnsakene vi skal skjære opp til suppen. Den lille skålen til venstre er til bein og godsaker til Zappa. Han blir også veldig glad for litt godbiter 🙂

ravarene-honsesuppe

Kjøttsuppen
Skjær purreløken i ringer (uten den øverste delen av toppen). Skrell og  skjær 3 gulrøtter, 1/2 kålrabi og 1/2 sellerirot i terninger. Skjær kjøttet opp i mindre biter. Grønnsakene og kjøttet has i en kasserolle og dekkes med hønsekraft. Tilsett 1 liten ss helpepper. Kok til grønnsakene er møre og smak til med salt.

grytenkokerhonsesuppeOg så er suppen ferdig – en ydmyk og enkel rett som smaker godt på så mange vis.

img_4935

Siden kraften er så fettrik er det lett å brenne seg når man spiser. Blås og vær forsiktig, slik at du med det største velbehag kan nyte den deilige fete kraften.

Vi ønsker deg gode matstunder og god helse

Trine og Kjell Petter 🙂

Kategori: TD Metodens Fet-tallerken , laktosefri, glutenfri om glutenfri fond


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1
(klikk på bildet for info)

 

 

2 thoughts on “Hønsesuppe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s