Mørk kjøttsuppe

Høyrygg-ServertEn dag for ett par uker siden kom Kjell Petter hjem med 2 kilo høyrygg og sa med glimt i øyet «Hva sier du til å trylle frem noe godt til oss i kveld mens han far er på øving?». Kjell Petter har laget noen låter det siste året og har nå samlet gode musikervenner til å spille dem inn. Det er godt å se hvor glad dette prosjektet gjør han, og det var derfor med glede jeg tok utfordringen og ønsket han en god ettermiddag med musikken og vennene.

Høyrygg-KjøttVi er storbeigeistret for høyrygg og kan nesten ikke forstå at det er et så rimelig kjøtt. Disse to pakkene fant Kjell Petter dessuten i tilbudsdisken, så kvelden bar løfter om en fornøyd musikermann, et rimelig og deilig måltid med hvert vårt gode glass vin til. Hverdagsnytelse er helt innenfor synes vi.

Kjøttstykkene var med bein, og en liten titt avslørte at beina inneholdt marg. Vi eeeelsker kjøttkraft av margbein. De setter en rent vidunderlig smak til kraften, så da var valget ganske enkelt – det måtte bli kjøttsuppe av disse deilige kjøttstykkene. En liten titt i kjøleskapet og fryseren viste at vi hadde noen gode grønnsaker som passet til suppen. Jeg bestemte meg for å lage en spicy vri og plukket frem ingefær, hvitløk, chili og litt andre hete krydder.

Dette ble resultatet av utfordringen fra Kjell Petter – og det som er så genialt med kjøttsuppe er at den nærmest lager seg selv mens man selv kan gjøre helt andre ting.

Du trenger
Til 5 porsjoner

2 kg høyrygg med beinGrønnsakene-Høyryggsuppe
1 stor gulløk eller 2 små
½ rød chili
3 gulrøtter
½ pose (175 gr) aspargesbønner
3 fedd hvitløk
25 gram fersk ingefær (skrellet)
8-10 desiliter vann
1 terning oksebuljong
2 ss balsamicoeddik
2 stjerneanis
1 strøken ts malt kardemomme
½ ts sort pepper
1 ts salt

Slik gjør du
Skjær opp kjøttet i mindre biter og brun det porsjonsvis i steikepanne. Legg kjøttstykkene i en gryte etter hvert som de er ferdig brunet. Hell over 8 dl vann. La kjøttet koke minst 1,5 time, gjerne lengre. Jeg lot det koke ca. 3 timer.Tilsett eventuelt mer vann ved behov.

Skjær opp løken og surr den myk i litt smør i en steikepanne. Tilsett finhakket hvitløk og la den få surre med i 3-4 minutter. Løken helles så over i gryten. Skrell og skjær gulroten i terninger og del asparbegbønnene i mindre biter – grønnsakene tilsettes gryten. Skrell og rasp ingefæren på de små rillene på et rivjern, eventuelt finhakk den med kniv. Finhakk også chilien. Ingefær, chili og de øvrige krydderne tilsettes gryten. Tilsett også buljongen og soyasausen. Kok det hele i ca 1 time til. Grønnsakene vil da bli så møre at de kokes inn i kraften. Om du ønsker mer tyggemotstand i grønnsakene, venter du med å tilsette gulrøttene til det gjenstår ½ time av koketiden, og aspargesbønnene 15 minutter. Når gryten er ferdig smaker du til med salt og pepper.

GrytenHøyrygg

Vi synes det er veldig godt å servere gryter og kraftige supper med en klatt rømme slik som vist på bildet.

En svært fornøyd mann kom på kveldingen hjem fra en vellykket øving, og den gode gryten, et godt glass vin og en sesong av en TV-serie vi følger med på ble en fin avslutning på en god dag.

Vi ønsker deg gode dager og god helse

Trine og Kjell Petter 🙂

Kategori: TD Metodens Fet-tallerken , laktosefri, glutenfri (om glutenfri buljong og soyasaus)


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1
(klikk på bildet for info)

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s