Treningsferie dg 1 – En god grunn

TreningsferieDg1Dette er 6. året jeg arrangerer min egen private treningsferie her hjemme i Mobekken, og jeg har nå satt av 9 dager hvor jeg intensiverer innsatsen for å nå de treningmålene jeg har satt meg.

Jeg kan med letthet gro fast i godstolen eller sofaen – lese, skrive og se på TV-serier. Det er vaner som er godt innarbeidet og jeg trives med. Å trene er derimot en relativt ny vane. Mitt treningsprosjekt startet først for alvor i 2006, og år for år har jeg kommet stadig nærmere mitt mål om å få treningen inn som en daglig vane i mitt liv.

Å ta fatt på en treningsøkt er fremdeles noe som koster. Forhandlingene kan tidvis pågå jamt og trutt oppe i personalkontoret mellom ørene mine. Mens én stemme kan trenere og utsette kan en annen be meg om å komme i gang. Noen ganger vinner den ene stemmen, andre ganger den andre.

En interessant observasjon er at jo oftere jeg kommer i gang med treningen, jo mer motivert blir jeg til den neste treningen. Ønsket om å trene synes å øke i takt med hvor ofte jeg trener. Denne innsikten har vært nyttig og bidratt til at det er blitt lettere å bare sette i gang med den ene treningsøkten og stole på at den vil motivere meg til fortsettelsen. Og det gjør den.

Å starte er derfor den viktigste delen av treningen. Hva jeg starter med eller hvor lenge treningen varer har ikke noe å si. Det gjelder bare å komme i gang.

En av mine viktigste strategier for å få treningen inn som en regelmessig vane i mitt liv har vært å ha en grunn. For hvorfor skal jeg forlate godstolen og de trivelige aktivitetene jeg holder på med for å svette og slite i regn, kulde eller hete?

Jeg motiveres av å ha en grunn, og derfor leter jeg til enhver tid etter en grunn til å trene.

På min første treningsferie i Mobekken i 2012 var målet å få til å løpe. Jeg hadde lest meg opp om løping, pumpet venner og bekjente for deres løpeerfaringer, skaffet meg det utstyret jeg trengte, og viktigst av alt – jeg hadde skrudd opp forventningene og gledet meg noe vanvittig til at treningsferien skulle starte. Den sommeren knakk jeg løpekoden og fant frem til en løpeteknikk min kropp mestret og kunne utvikle seg med.

Her er bilde fra treningsferien hvor jeg gjennomfører min livs første Coopertest. Eldstejenta Stine og mannen min Kjell Petter stilte velvillig opp grytidlig en lørdag morgen for å heie og sekundere.

SONY DSC

Og her er min første “treningsskade” foreviget. Et sviende gnagsår på underarmen på grunn av friksjon under løping. Du kan tro jeg var bra stolt. Treningsskade – det er jo slikt sprekinger får! Jeg hadde omsider lyktes med noe jeg hadde lengtet så mange år etter å få til.

Treningsskade

Jeg var høy på meg selv og det min kropp presterte, og jeg fløt på en deilig rus av takknemlighet over den vidunderlige gaven jeg med min målrettede og iherdige innsats hadde gitt meg selv.

Løpingen, de mange fjellturene og ikke minst årene med intensiv trening for å sammen med Zappa bli godkjent som redningshundekvipasje i Norske Redningshunder har gjort meg sterk i beina. Jeg kan nå løpe og gå lange turer uten at den fysiske formen hindrer meg.  Det er godt nok, og jeg er nå fornøyd med å vedlikeholde det jeg har vunnet.

Jeg trenger nå en ny grunn.

Jeg har noen medfødt skjevheter i skjelettet som har gitt meg mye muskulære smerter og ubehag i årenes løp. Å sitte så mye foran PC-en som jeg gjør, har helt klart ikke vært så heldig i så måte. Låsninger og muskelkramper i overkroppen samt tilbakevendende hodepine har gitt meg alt for mye ubehag, og er irriterende hindringer jeg ikke vil ha i mitt liv.

Å bli kvitt disse plagene er min nye grunn. Jeg ønsker å være frisk i den kontorjobben jeg har og jeg ønsker å sitte foran PC-en på ettermiddagene og lese, skrive og fundere. Mine stillesittende interesser krever en betydelig treningsinnsats om jeg skal kunne nyte dem uten å bli avhengig av smertestillende tabletter eller fysikalsk behandling, slik jeg i så mange perioder av mitt liv har vært. Jeg ønsker å sette kroppen i stand til å leve det livet jeg ønsker å leve.

Jeg har derfor de siste år deltatt på movementtrening og yoga hos min flinke og motiverende kollega Lena. Denne treningen har bidratt til betydelig bedring av mine muskel og leddplager.

Med min nye grunn vier jeg årets treningsferie til trening rettet mot bevegelighet og styrke i overkroppen, særlig nakke/skuldre. Treningsferien 2017 blir 2-delt. Jeg starter nå i påsken og fortsetter i sommer. I disse treningslommene øker jeg treningsmengden betydelig og får jobbet spesielt med mine problemområder.

Tanken om alt jeg kan gjøre så mye lettere med mer styrke og bevegelighet i overkroppen gir meg den grunnen jeg trenger for å gjøre det som skal til. Det er grunnen som motiverer meg i år. I tillegg kommer jeg i år til å invitere deg med på min treningsferie og dele mine betraktninger om hva som skal til for å slippe trening inn som en regelsmessig og gledelig vane i livet. Om jeg slik kan inspirere noen i blogg-familien til å få fornyet glød for treningen, vil det gjøre meg svært glad.

Nå når våren er på tur er det mange som ønsker å gi treningen en større plass i livet. Den første og viktigste treningen starter mellom ørene når personalkontoret skal forhandle seg frem til en god grunn til å komme igang med treningen, eventuelt øke treningsmengden. Start gjerne med å stille deg selv spørsmålet

Hvorfor skal jeg trene?

Hva vil treningen gi meg som kan glede meg – nå og i fremtiden?

Grunner som baserer seg på frykt, eller å unngå noe gir lite motivasjon i det lange løp. Finn en grunn som gjør deg glad og motivert.

Så er du igang.

Neste innlegg om treningsferien finner du her “Kontorkroppen”

Andre innlegg om trening og motivasjon:
“Spis mindre, tren mer” – Eller?
Tålmodighet som strategi
Trenings start-stopp
Trening og optimisme
Drømmen om et aktivt liv
Hvorfor Yoga
Drømmen – Sprek og frisk bestemor
Motivasjon til å trene

Jeg ønsker deg lykke til med din treningsglede og ditt gode liv

Trine 🙂


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1

One thought on “Treningsferie dg 1 – En god grunn

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s