Treningsferie dg 3 – Kontorkroppen

Hofteleddsbøyeren

Å være student eller ha kontorjobb er i sannhet toppidrett på høyt nivå. Det setter store krav til kroppens evne til å tåle statisk og ensidig belastning. Jeg har vært student eller kontorist det meste av mitt voksne liv, oftest begge deler samtidig, noe som har bidratt til alt fra senebetennelser, låsninger, muskelkramper, spenningshodepine, muskelsmerter – ja du kjenner sikkert til listen over kroppens protester når den i langvarige sitte- og skrivestillinger får begrenset sin utfoldelse.

Etter at jeg begynte å trene har kroppen i større grad tålt belastningene og jeg har med årene fått stadig mindre muskel- og leddplager. Jeg elsker (kontor)jobben min og jeg elsker å sitte med PC-en i fanget og skrive på ettermiddagene. For å klare det uten skader, trenger jeg å trene kontorkroppen min. Særlig yoga og Movementtrening har bidratt betydelig til at jeg nå slipper smerter, ubehag og fysikalsk behandling. Jeg har det bra og er i fin form, Det gleder meg stort, og motiverer meg til å fortsette med den treningen som hjelper så godt.

Den treningen jeg merker er særlig viktig for å holde kontorkroppen i form er bevegelighetstrening. Under følger noen øvelser jeg regelmessig gjør. De hjelper meg å holde meg skadefri med mitt «toppidrettsliv» som kontorist. Ofte blir det slik at jeg tar én øvelse nå og én øvelse da slik at jeg i løpet av dagen har kommet gjennom alle. Det er egentlig utrolig lite som skal til for å få en merkbar effekt.

Å trene trenger ikke å være så vidløftig. Summen av det lille blir tross alt stor over tid. Ett minutt her og ett minutt der blir temmelig mange minutter til sammen i løpet av ett år.

Kanskje kan disse øvelsene gjøre godt for din kropp også. Om du velger å gjøre dem – kan du gjøre alle øvelsene i 3-4 minutter mens du puster dypt og rolig. La deg bare falle rolig inn i øvelsene. Ikke press deg inn i stillingene. La tyngdekraften, pusten og roen gjøre jobben for deg.

Øvelse 1 – Hofteleddsbøyerne

Hofteleddsbøyeren

Når jeg sitter mye forkortes hofteleddsbøyerne. Det medfører at jeg svaier mer i ryggen når jeg er oppreist, noe som igjen belaster blant annet korsryggen. Jeg har som så mange andre damer dessuten et stort horisontalt arr over biknilinjen som strammer. Å tøye slik jeg her gjør er derfor både godt for å tøye ut hofteleddsbøyerne etter sittingen og for å tøye magemusklene og arrvevet. Løft armen på samme side som det beinet du tøyer, så tøyer det ekstra godt.

Øvelse 2 – Plogen

Plogen

Denne øvelsen har mange nivå. Det tok meg mange år før jeg fikk tærne i bakken med strake bein slik jeg her viser. Begynn der du er og ta det derfra. Løft opp baken, strekk beina bakover og la dem henge i luften over deg. Støtt ryggen med hendene. Pust og fall til ro.  Med denne øvelsen tøyer du blant annet musler i rygg og nakke, og øker bevegeligheten i ryggsøylen. Har du nakkeplager, rådfør deg med fysioterapeut før du gjør denne øvelsen.

Øvelse 3- Sittende vridning

SittendeVridning

Nakke og ryggmusklene stivner definitivt av skrive- og PC-jobbing. Øvelser med vridninger (twister) er derfor noe jeg gjør særlig ofte for å unngå å stivne i nakke og rygg. Dette er en enkel og effektiv variant jeg anbefaler. I tillegg tøyes anklene og skinnbeinsmusklene, noe som også er nyttig.

Øvelse 4 – Sfinxsen eller Selen

Selen

Denne øvelsen tøyer godt i magemusklene og øker bevegeligheten i korsryggen. Her gjør jeg Selen. Du kan starte med Sfinxen som er samme øvelse, bortsett fra at du hviler på underarmene og slik får en mildere tøyning. Slapp av i magen, og i setet og pust langsomt og dypt.

Øvelse 5 – Henge

Og sist, men definitivt ikke minst – å henge etter armene. Å henge i turnringer er noe jeg har gjort de siste 3 år på Movementtreningen hos Lena. Den utrolig effekten denne aktiviteten har hatt på muskulatur og bindevev er rent overveldene. Denne smarte lille innretningen vi har i kjøkkendørsåpningen fikk jeg i julegave hos Lena. Den fås på sportsbutikker. Fra den kan vi henge litt nå og da og slik få tøyd og styrket muskler. På jobben på NLP Coach Team har vi dessuten turninger jeg kan henge noen sekunder i når anledningen byr seg.

Det var det hele. Litt nå og litt da….

Forrige innlegg om treningsferien finner du her – “En god grunn”

Andre innlegg om trening og motivasjon:
“Spis mindre, tren mer” – Eller?
Tålmodighet som strategi
Trenings start-stopp
Trening og optimisme
Drømmen om et aktivt liv
Hvorfor Yoga
Drømmen – Sprek og frisk bestemor
Motivasjon til å trene

Jeg ønsker deg lykke til med din treningsglede og ditt gode liv

Trine 🙂


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1

2 thoughts on “Treningsferie dg 3 – Kontorkroppen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s