Del 1 – Hvilken diett er best?

Bilde-Sunt

Ketolysekurer, lavkalorikurer, proteindietter, HFLC, 5:2-dietten, pulverkurer, slankekaffe og detoxkurer er noen av flere dietter å velge når man ønsker å gå ned i vekt. Men, hva skal man velge? Hvilken diett fungerer best?

Det er spørsmål jeg ofte får, og som jeg nå velger å svare på i en føljetong om temaet.

Mitt ståsted
Jeg er ernæringsterapeut og mitt ansvar ovenfor mine klienter er å hjelpe dem til å nå sine mål på en måte som passer i forhold til deres helse, trivsel, hverdag og motivasjon. Jeg trenger derfor å ha et stort overblikk over metoder som finnes og hvordan de fungerer. I min rolle som terapeut er jeg derfor ikke tilhenger av én kostholdsretning eller metode fremfor en annen. Jeg er tilhenger av alt som fungerer, og med et stort repertoar tilpasser jeg mine kostholdsråd til klientenes unike og ulike behov.

I forhold til vektreduksjon er det svært mye som fungerer og derfor mange måter man kan velge å gå ned i vekt på. Alle valgene har sine fordeler og ulemper. Hva som oppleves som fordeler og ulemper er dessuten personavhengig. Mens noen elsker dietter med et begrenset matvareutvalg og fast oppsatte måltidsprogram, avskyr andre dem og går fort lei av det begrensede matvareutvalget. Det er fra mitt ståsted derfor ikke mulig å påstå at det finnes én enkelt diett som er den eneste rette. Det gjelder å finne den som passer til den enkeltes helsesituasjon, smakspreferanser, familiesituasjon, o.s.v.

Mange valg
Jeg har fulgt kostholdstrendene fra sidelinjen i over 20 år og sett den ene vektreduksjonsdietten etter den andre komme og gå – som motefenomener i ulike innpakninger og med ulike navn. Koker man de tilsynelatende mange variantene ned til “hovedingrediensene”, er  de fleste ulike versjoner av:

  • Proteindietter
  • Lavkarbodietter
  • Lavfettdietter
  • Kaloribegrensningsdietter

Innenfor disse kategoriene finnes det mange kjente dietter og filosofier, deriblant Fedons Smartkarbo, VG-vektklubb, Atkins, South Beach diett, Statens råd for ernæring, 5-2 dietten, Nutrilettkuren, Roede-metoden, Scaldemans diett – for å nevne noen.

Hva kan en vektreduksjonsdiett gjøre for deg?
Svaret er: Den kan hjelpe deg å gå ned i vekt.

Kanskje synes svaret å være en selvfølge, men det er ikke det. Det er alt for mange diskusjoner og skriverier om hvilken vektreduksjonsdiett som gir lavest vekt over tid til at jeg tror at mitt svar er en selvfølge. Slike diskusjoner inneholder en forventning til vektreduksjonsdiettene som ikke er å forvente – nemlig at den skal bidra til å holde vekten stabil etter at vektmålet er nådd. DET kan ikke noen vektreduksjonsdietter bidra til. Før man velger hvilken måte man ønsker å gå ned i vekt på er det derfor viktig å avklare

Vektreduksjonsdietter gir KUN lavere vekt.

Det er vektSTABILISERINGSkosten som gir stabil vekt.

Siden målet med å gå ned i vekt er å beholde vektresultatet for alltid, er det derfor nødvendig å dele prosjekt «Et lettere liv for alltid» i 2 deler:

Prosjekt 1) Gå ned i vekt
Prosjekt 2) Jobbe med vektstabiliseringen

Når vektmålet er nådd, har man lyktes med prosjekt 1. Hva som skjer med vekten etterpå har ingenting med vektreduksjonsprosjektet å gjøre. Da er man i prosjekt 2, vektstabiliseringsprosjektet, som krever noe helt annet. Går man opp i vekt etter vektreduksjonen er det derfor stabiliseringsprosjektet man ikke lykkes med.

Statistikkens tale er nådeløs: Innen 2 år etter en vektreduksjon vil de fleste ha lagt på seg alle kiloene igjen, gjerne flere. Når man velger vektreduksjonsmetode trenger man derfor å ha dette i mente og sørge for at det er en plan for å jobbe med vektstabiliseringen etter vektreduksjonen. Når man etterhvert blir dyktig til å holde vekten stabil slipper man den motløse og krevende runddansen med vektøkning etterfulgt av slanking, etterfulgt av vektøkning, etterfulgt av slanking ….

Vektreduksjon etterfulgt av en vellykket vektstabilisering = Et lettere liv for alltid.

Mange veier ned i vekt
I det følgende deler jeg mine vurderinger og erfaringer om ulike vektreduksjonsmetoder, og første metode ut er:

Proteindiettene
Akkurat nå er det Proteindiettene som er i vinden, slik de også var for noen år siden. Denne typen dietter synes dessuten over tid å være den foretrukne dietten for fitnessutøvere når de skal redusere underhudsfettet før konkuranser.

Diettenes hovedingrediens er rene proteinkilder som kjøtt, fisk og egg. I tillegg tillates som regel grønnsaker. I bl.a. Scaldemanns diett er grønnsakene begrenset mens fett er påkrevd som tillegg. I andre dietter er det omvendt; mer grønnsaker er tillatt mens fettet er begrenset. I tillegg er det kaloribegrensninger i de fleste slike dietter. Det gis også ofte kosttilskudd til dietten, og særlig magnesium, kalsium og omega 3 er vanlig følge. På grunn av karbohydratbegrensningen er det nødvendig å drikke nok vann på slike dietter. 1,5-2 liter per dag anbefales gjerne som et minimum.

Vektreduksjonsresultatet er ca 1 kg i uken fra uke 2, avhengig av alder, kjønn, kroppsstørrelse og aktivitetsnivå.  Den første uken går man betydelig mer ned i vekt. Årsaken er at musklenes karbohydratlager binder vann, og når de tømmes de første dagene på dietten drives også vann ut av kroppen. Er det også restriksjoner på salt i dietten, vil man også miste vann når saltmengden i maten reduseres (salt binder vann). Vektreduksjonen den 1. uken vil derfor komme tilbake når man etter dietten igjen øker karbohydratmengden i kosten og eventuelt saltet. Ernæringsterapeuter pleier derfor ikke å telle med den 1. ukens vekttap siden det jo er fettreduksjon og ikke vannreduksjon som er ønsket resultat.

Fordeler
– Matvareutvalget er såpass begrenset at det er «umulig» å gjøre feil, så resultatene vil komme.
– med slike dietter følger gjerne enkle kostholdsplaner som er lette å følge.
– Man går raskere ned i vekt enn med noen andre metoder.
– Er man glad i enkle og rene råvarer, vil man trives på dietten.
– Man vil selv med (moderate) kaloribegrensningere være mett og kjenne seg blodsukkerstabil.
– Man lærer seg en «grunnkost» som senere kan være basisen i stabiliseringskosten.

Ulemper
– Matvareutvalget er ofte svært begrenset, som for noen oppleves som krevende.
– Mange blir forstoppet og trenger ekstra tiltak for å holdde magen i gang.
– Noen blir så lei av noen av matvarene som kan velges, f.eks. laks, at de senere ikke vil spise det og dermed har fått redusert sitt matvareutvalg for fremtiden.
– Om man aldri tidligere har fulgt en så karbohydratbegrenset kost, kan man i starten av kuren kjenne ubehag som kraftløshet og svimmelhet.
– Sosiale sammenkomster krever oftest at det tas med egen mat.

Proteindietter i min klinikkpraksis
TD Metoden, som er kostholdsmodellen jeg har utviklet sammen med mine klienter, har blant sine 3 vektreduksjonstallerkener én som er proteinbasert. Denne tallerkenmodellen kalles Nøytral-tallerkenen. I min klinikkpraksis har jeg en litt «slakk» versjon av en proteindiett som tillater litt variasjon med Fet-tallerkener og noen glass vin (om ønskelig) i helgene. Klienter denne dietten er aktuell for er de som allerede kan helheten i TD Metoden og har en «bred vei» å gå over til når denne tross alt stramme dietten er over. De trenger også å like denne typen mat og jeg trenger å være sikker på at de helse- og energimessig vil ha det bra på et slikt kosthold. For at jeg skal tilby denne metoden er det også en betingelse at min klient har en plan for neste fase i prosjekt “et lettere liv for alltid”, som er stabiliseringsprosjektet. Om disse kriteriene er innfridd synes jeg proteindietter for noen er et godt valg som en kortvarig kick start på et langsiktig livsstilsendringspropgram.

Neste innlegg: Om «pulverkurer»

Jeg ønsker deg gode dager og god helse

Trine 🙂


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1

 

3 thoughts on “Del 1 – Hvilken diett er best?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s