Del 2: Pulverkurer

Bilde-Sunt

Såkalte pulverkurer hvor alle måltider er shaker og supper er vel den vektreduksjonsmetoden som i dagens samfunn har lavest status og mange anser som «helt feil». La oss kaste et nøkternt blikk på disse kurene.

Jeg omtaler i dette innlegget «pulverkurer» med VLCD-merke, som innebærer at næringsmiddeltilsynet har godkjent dem som fullverdige måltidserstatninger. Alévo og Nutrilett er kjente VLCD måltidserstattere mange har stiftet bekjentskap med.

Vektreduksjonsresultatet er vanligvis 1,5- 2,0 kilo per uke fra uke 2, avhengig av alder, kjønn, kroppsstørrelse og aktivitetsnivå. Forutsetningen for å oppnå et så stort vekttap er at kuren følges 100 %. Det er nødvendig å drikke tilstrekkelige mengder vann under slike kurer. På samme måte som for proteinkurene vil man den 1. uken gå mer ned i vekt når karbohydratlagrene tømmes og vann dermed drives ut av kroppen.

Kritikken mot VLCD-kurer er gjerne at når man går så fort ned, går man like fort opp igjen. Mange har nok også betenkeligheter med at slike kurer virker som en «quick fix» hvor man ikke gjør noe med de matvanene som ga vektøkning.

Siden det ikke finnes noen kjent sammenheng mellom hvor raskt man går ned i vekt og hvor raskt man eventuelt deretter går opp igjen, så er førstnevnte kritikk uberettiget.

Det er ikke vektreduksjonsmetoden som avgjør hva vekten blir etter at man er ferdig med vektreduksjonsprosjektet.

Om man går ned i vekt med en VLCD-kur gjelder det samme som for alle andre «Et lettere liv for alltid prosjekt». Det er vektstabiliseringsprosjektet som gjør det mulig  å beholde vektreduksjonsresultatet. Om man jobber målbevisst og iherdig med sin vektstabilisering etter at vektmålet er nådd, kan man beholde sitt resultat for alltid.

Fordeler

  • Opplegget er enkelt å følge, så det er vanskelig å gjøre feil. Resultatene vil komme.
  • Vektreduksjonstempoet er svært høyt.

Ulemper

  • Man må avstå fra fast føde, noe mange opplever som krevende.
  • Mange blir forstoppet og trenger ekstra tiltak for å holde magen i gang.
  • Man får ikke samtidig øvet på matvaner som kan bidra til å holde vekten stabil etter at  vektmålet er nådd.
  • Om man aldri tidligere har fulgt en så karbohydratbegrenset kost, kan man i starten av kuren kjenne ubehag som kraftløshet og svimmelhet.
  • Man kjenner litt sult gjennom hele kuren.
  • Sosiale sammenkomster krever at man tar med sin egen mat.

VLCD-kurer i min klinikkpraksis
Tidligere i min klinikkpraksis var jeg positiv til VLCD-kurer. Min tanke var at det var bra å bli ferdig med vektreduksjonen ganske raskt slik at man kunne vie sin oppmerksomhet til den delen av prosjekt «Et lettere liv for alltid» mange sliter med – vektstabiliseringsprosjektet.

Min erfaringen ble at mange trodde at gleden ved å oppnå en rask og stor vektreduksjon var nok til at vektstabiliseringen ville ordne seg selv. Min mening er tvert i mot at de som bruker VLCD-kurer for å gå ned i vekt har større behov for å trene på sin vektstabiliseringskost enn andre, da vektreduksjonsmetoden overhode ikke bidrar til å øve på nye kostholdsvaner. Gitt denne erfaringen har jeg valgt å ikke benytte VLCD-kurer i min klinikkpraksis.

Min konklusjon er at VLCD-kurer kan fungere om man lager og følger en plan for hvordan beholde vektresultatet etter kuren. Om man ikke gjør det, er det bedre å følge en vektreduksjonsmetode som samtidig bidrar til å etablere kostholdsvaner man trenger for å holde vekten stabil etter at vektmålet er nådd.

Neste innlegg: Del 3: Er Lavkarbo den rette vei?

Relatert innlegg: Hva er TD Metoden?

Jeg ønsker deg gode dager og god helse

Trine 🙂


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1

2 thoughts on “Del 2: Pulverkurer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s