Kan kreativitet skapes?

BildeKreativitet

Med kun 3 uker på meg på å levere inn et nytt manuskript til Cappelen Damm ville jeg fått temmelig panikk om kreativitet var noe jeg måtte vente på skulle komme til meg. Kreativitet er heldigvis noe jeg kan skape selv, så jeg er ganske avslappet til denne tidsfristen.

Jeg er avhengig av å kunne få kontakt med min kreativitet når jeg trenger det om jeg skal lykkes som bedriftsleder, terapeut og forfatter. Kreativitet er også en hyggelig ingrediens i mitt private liv og gir meg glød og motivasjon i hverdagen.

Har også du noen kreative prosjekter du har lyst til å ta fatt i, eller ønsker du kanskje å skape deg et liv hvor det er større rom for at kreativiteten kan blomstre?

Kanskje kan mine kreativitetsstrategier gi inspirasjon til dine.

SONY DSC

Tid og stillhet
Tid og stillhet er for meg kreativitetens rugekasse. Både stillhet rundt meg og i mitt eget sinn. Uten disse er det ikke mulig å la innsikten og kunnskapen som finnes i mitt ubevisste sinn få boble opp til overflaten og bli en konkret og nedfellbar tanke. For å legge forholdene til rette for at kreativiteten skal komme, huker jeg derfor av tid i kalenderen for tid og stillhet. Jeg sørger da for at andre viktige ting er gjort, slik at jeg kan fokusere på mitt prosjekt.

Også min mann og våre nå voksne barn har sine kreative prosjekter de ønsker å pusle med. Siden kreativitet er så viktig for oss alle har vi valgt å leve et liv der vi har så få forplikter som mulig. Vi har ikke en hytte som krever vår oppmerksomhet, vi er ikke veldig sosiale, vi pusser sjeldent opp, vi er ikke med i alskens styrer og verv og vi har et temmelig avslappet forhold til husarbeid og rutiner i hjemmet.

Vi kan ikke rekke alt og aksepterer at vi må prioritere hva vi bruker vår tid til. Det er helt uaktuelt for oss å leve et liv hvor vi fyller kalenderen til bristepunktet og springer etter klokka for så å krysse av det siste punktet på gjøre-lista like før vi stuper utmattet i seng. En slik tilværelse ville frarøvet oss det vi alle verdsetter så høyt – å skape.

Jeg skaper bøker, foredrag og terapeutiske strategier. Min mann skaper musikk og jentene våre driver på med visuelle media og skriver fortellinger. Når vi først oppdaget at vi hadde evner som kunne utvikles, og fikk smaken på hvor godt det var å la dem utfolde seg i skapende prosesser, ble vi stadig mer nøye med hvordan vi prioriterte vår tid. Vi har våre jobber, hverandre og vår nærmeste familie og venner, og vi har vår tid.

En god sinnstilstand
Når tiden er der og jeg trenger å komme igang med for eksempel skrivingen, trenger jeg å sette meg selv i en opprømt og god sinnstilstand. Å løpe en tur med heavy metal på øret fungerer alltid for meg. Kroppens monotone bevegelser og musikkens harmoni setter meg i en voldsomt kreativ tilstand og jeg formelig bobler over av idéer. Jeg lager setninger, bilder og systemer jeg kan bruke i mitt prosjekt, og for å ta vare på idéene har jeg med meg en liten lydopptaker, som du ser jeg holder i hånden på bildet. Det er en genial liten sak som får plass i lommen på løpebuksen eller shortsen. Under løpeturen stopper jeg og leser inn det som kommer til meg, og når jeg er vel hjemme isolerer jeg meg på hjemmekontoret mitt på loftet og skriver.

Fleksibilitet
Fleksibilitet er også viktig for skaperprosessen. Om en av oss har fått et kreativt anfall lar vi andre den være uforstyrret. Vi forventer ikke at den skal være med på butikken for å handle, lage middag eller støvsuge. Da omstrukturerer vi heller våre planer og utsetter slikt som kan vente. Av og til er vi alle samtidig oppslukte av våre respektive skaperprosesser. Da skjærer vi kraftig ned på forventningene til hva som må gjøres slik at vi får utnyttet den gode stimen vi er i. Vi kan handle senere, støvsuge i morgen eller utsette middagen til kvelds. Take away er i slike situasjoner en oppfinnelse vi setter svært stor pris på. Vi synes egentlig det er ganske lite som er så viktig at det ikke kan utsettes. Det viktigste først, og for oss er det viktig å skape. Når vi tillater oss å prioritere våre kreative prosjekter blir det også så triveligere å møtes til kvelds for et måltid og en god prat. Da kan vi dele begeistringen for det vi har gjort.

Din kreativitet
Tid for kreativitet er altså slikt jeg huker av tid til, både små lommer som ettermiddager og helger, og også større lommer på flere uker. Når tiden er der gjør jeg aktive tiltak for å sette igang den kreative prosessen. For meg er det løpingen som fungerer best, for deg er det kanskje et godt bad, en spasertur i skogen eller en stille stund på benken i parken. Med en veldefinert strategi for hvordan du kan skape kreativitet, har du tilgang til den når du ønsker det.

Kanskje trenger du tid for å finne din strategi, og kanskje trenger du å skape deg tid og fleksibilitet ved å omstrukturere og omprioritere din hverdag? Start med tid og stillhet, så er du igang. Resten vil komme.

Vi ønsker deg gode dager og kreative stunder

Trine, Kjell Petter og jentene våre 🙂


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s