Lettere m/Toro og fastfood

bilde-tjerneeksempel

«Helene» står midt i en krevende familiekrise med syke foreldre, og hun er i tillegg nyoperert i munnen. Tiden strekker knapt til og det meste er vondt å tygge. «Hva skal jeg gjøre?», spør Helene. «Vi løser det med Toro, pasta og stavmikser», svarer jeg blidt.

Ved å dele sin historie med dere ønsker «Helene» å vise at veien til våre helsemål kan være fylt med mestring og glede. Begrepet «Stjerneeksempel» henviser til slagordet vi i NLP Coach Team har tilknyttet vår logo

– Hos oss er alle stjerner –

Tekst, publiseringssted- og tid er godkjent av «Helene», og historien er dessuten anonymisert.

“Helene” og jeg har hatt mange hyggelige kostholds- og coachingtimer sammen den siste tiden, og hun er nå i mål med sin helse. Nå gjenstår kun de siste 6 kiloene av vektreduksjonen, så har hun også nådd sitt vektmål.

Hun har fulgt TD Metoden på sin vektreduksjonsreise – en metode basert på prinsippet om “den brede vei”. Det er derfor rikelig med matvarer å velge blant når vi nå lager en måltidsliste tilpasset hennes situasjon.

Til tross for din godt voksne alder skårer du helt til venstre på kroppstypeskalaen som bondetype. Du fremstår som en person med stor sinnsro og forteller at du knapt merker energien endre seg om du er sulten eller mett. At du nå er sliten, kommer av at det er altfor travelt og mye å tenke på.

Vi blir enige om å lage en liste over måltider som er overkommelige å få til slik situasjonen nå er, og som fortsatt gjør det mulig å gå ned i vekt. Takket være din høye karbohydrattoleranse kan vi innlemme relativt karbohydratrik mat på din måltidsliste. De magre og karbohydratrike måltidene som inneholder for lite protein til å tilhøre en mager-tallerken, noterer vi på listen under overskriften magre høykarbomåltider. For Helene vil selv slike måltider fungere godt en kort stund. Det viktigste blir å unngå måltider med både mye karbohydrater og mye fett, som jo er en svært vektøkende kombinasjon.

I tillegg til at maten skal være vektreduserende, må den være lett å tygge, og på grunn av den pressede tidsplanen må den også være rask å handle inn og tilberede. Matglede er jo alltid viktig og må hensyntas, særlig nå når du har vondt, er bekymret for dine foreldre og har en svært presset tidsplan. Vi sørger derfor for at måltidene er slike du liker godt.

Som overskrift på matlisten skriver jeg:

Vektreduserende sykemat for en travel heltinne

Dette er måltidene som havnet på listen:

Mager-tallerkener

 • Brødskiver uten skorpe med mager leverpostei eller cottage cheese med syltetøy.
 • Kokt spagetti med karbonadedeig og tomatsaus. Helene forteller at hun pleier å lage en enkel tomatsaus av flådde tomater og krydder som hun kan ha til denne retten.
 • Havregrøt med cottage cheese, kanel og bringebær.
 • Cottage cheese med ½ banan i biter. 1 spiseskje vaniljekesam over.
 • Take away, kinesiske retter.
 • Tikka masala med ris.


Magre høykarbomåltider

 • Brødskiver med mager prim
 • Ferdigkjøpt risengrynsgrøt med litt sukker og kanel


Fet-tallerkener

 • Spinatsuppe (posesuppe) med kokte egg.
 • Meksikansk tomatsuppe (posesuppe) med kokte egg.
 • Blomkålsuppe (posesuppe) med ekstra blomkål og laget med fløte. Blendes med stavmikser. Stekt falukorv som legges i suppen når den serveres.
 • Fiskefilet med rømme og salat.

Etter hvert som stadig flere retter havner på blokken, utbryter du: «Går jeg virkelig ned i vekt med slike måltider?» Jeg skjønner godt hvorfor du spør, for de færreste tror at det er mulig å gå ned i vekt på hel- og halvfabrikata. Jeg bekrefter at det vil fungere aldeles utmerket og at det absolutt ikke er nødvendig å lage all mat fra bunnen av. Både mager-tallerkener, fet-tallerkener og nøytral-tallerkener er vektreduserende også når de er basert på hel- og halvfabrikata. Selv om det for helsens skyld er best å lage så mange av dagens måltider som mulig av rene råvarer, vil det ikke ha noen betydning når du i en kort periode velger slike enkle løsninger.

To uker senere møtes vi igjen til oppfølgingstime. Munnen din er ikke så vond lenger, det har roet seg litt på hjemmefronten, og du har gått ned hele 1,8 kilo. Den gode følelsen av å holde stø kurs i ditt vektreduksjonsprosjekt i en så krevende periode har gitt deg en stor mestringsfølelse.

Når dette gikk bra, blir resten lett, sier du fornøyd før du drar.

“Helene” ønsker deg gode dager og god helse

Trine 🙂


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s