Helseinspirators gode speltbrød

SONY DSCJeg våknet i dag til stor oppvask, velfylt fryser og fotoapparatet fullt av fine matbilder etter å ha brukt hele natten på å bake og kokkelere for å sjekke at oppskriftene i Lettere – slank med fornuft var riktige. Jeg rakk fristen til forlaget nå på morgenen!! Pjuh. Nå er det bare å vaske kopper og kar og spise opp all maten. Særlig sistnevnte er jo bare trivelig. Mat er godt.

Dette er ett av resultatene av nattens prosjekt – Et langtidshevet, næringsrikt speltbrød som er godt for magen. Brødet er svært enkelt å lage. Her er det hverken lunking av væske, elting eller forming av brød.

Næringsrikt og godt for magen
I skallet på de fleste kornsorter finnes fytinsyre som hemmer kroppens opptak av næringsstoffene i kornet. For å gjøre dem mer opptakelige og tilgjengelige for kroppen kan du langtidsheve brøddeigen i minst 8 timer. Da aktiveres enzymet fytase i kornet, som bryter ned fytinsyren og du vil få et mer næringsrikt brød. Langtidshevingen gjør også brødet lettere å fordøye og gir ro i magen. I dette gode brødet har jeg valgt å bruke spelt fremfor hvete da mange tåler spelt bedre. Tåles hvete godt, kan spelt erstattes med like deler hvete.

Et lettlaget, godt og næringsrikt brød!

Du trenger
1 brød

300 g siktet spelt
250 g sammalt spelt
100 g havregryn
Ca. ⅓ pakke tørrgjær, som tilsvarer ca. 17 g fersk gjær
6 dl kaldt vann

Bruk en bakebolle og bland mel, gjær og vann godt sammen med en sleiv. Du trenger ikke å varme opp vannet. Dekk til bakebollen med plast og sett den i kjøleskapet eller annen kald plass til langtidsheving. La deigen få heve i minst 8 timer, gjerne ett døgn. Om du ikke har muligheten til å kaldheve deigen kan den heves i romtemperatur til den er luftig og fin, ca. 3 timer.

Kle en 1,5 liters brødform med bakepapir og hell deigen i formen. Sett formen på en bakeplate midt i ovnen og la den stå og heve i kald ovn i en halv time. Still deretter inn temperaturen på 200 grader og stek brødet i ca. 50 minutter.

La brødet avkjøles på rist under et kjøkkenhåndkle. Brødet kan fryses.

Et tilsvarende brød finnes i dagligvarehandelen de fleste steder i nordnorge. Informasjon her

SpeltMedHavre

Om du ønsker at brødet skal være en del av en mager-tallerken, finner du informasjon og forslag til pålegg her

 

Vi ønsker deg gode matstunder og god helse

Trine og Kjell Petter 🙂

Kategori: TD Metodens Mager-tallerken. Uten hvete, laktosefri, fruktoseredusert


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

980x300

8 thoughts on “Helseinspirators gode speltbrød

  1. helseinspirator says:

    Heia kjære mat-med-entusiast Elisabeth 🙂 Det er 50 gram gjær i en pose tørrgjør, men siden det er håpløst å få riktig gram-verdi på vekten på så små mengder, kan du heller bare drysse i og bruke ca 1/3 pose. Med tanke på at brødet sto kaldt, så er 1 time ganske raskt. Uansett er det ikke så viktig fordi den lange hevetiden er for å bryte ned fytinsyren, og da er det ikke viktig om deigen er ferdighevet før de minimum 8 timene er gått. Men om brødet smakte fortreffelig så er jo forsåvidt alt rett 🙂 Klem fra Trine 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s