Er ferdigmat farlig?

Vector full food meal drink a shopping trolley

Utsetter vi oss selv og evt. barn for helseskader om vi spiser ferdigmat? Eller kan ferdigmat være en del av et helsefremmende kosthold?

Grunnen til at jeg tar opp dette spørsmålet er at jeg i media og i min klinikkpraksis merker et økt fokus på at all mat bør lages fra bunnen av. Når samfunnets krav til å innfri skjerpes, skjer det som alltid skjer – flere opplever å mislykkes i å innfri den nye standarden. Parallelt med de skjerpede sunnhetskravene får vi derfor en epidemisk utbredelse av skyld og nederlagsfølelse, noe jeg som ernæringsterapeut så tydelig merker i mitt møte med mine klienter.

Når det er stor avstand mellom eget kosthold og det ideelle mister mange motet og gir opp drømmen om den gode helsen. Det synes jeg er både trist og unødvendig. God helse er mye mer tilgjengelig enn mange tror.

I min arbeidshverdag som ernæringsterapeut får jeg daglig bevis for at det ikke er nødvendig å lage alle måltider fra bunnen av for å få en god helse. Ferdigkjøpte fiskekaker, posesaus og kjøpebrød kan absolutt være en del av ditt helsefremmende kosthold.

Når det er rom for flere måter å løse kostholdshverdagen på, gjøres god helse tilgjengelig for flere.

Kritikken mot hel- og halvfabrikata retter seg særlig mot sukker- og saltinnholdet samt enkelte tilsetningsstoffer. En annen kritikk mot slike matvarer er at produksjonsprosessen reduserer næringsinnholdet.

Jeg mener at vi istedet for å forvente at alle skal begynne å lage alle måltider fra bunnen av, sørger for at  industribearbeidede matvarer er næringsrike og trygge å spise. Det har både helsemyndighetene og forbrukerne makt til å påvirke. Helsemyndighetene kan regulere hva som er lov å tilsette maten gjennom lovverket mens forbrukerne kan påvirke produsentene ved å bruke sin forbrukermakt. Matvareprodsentene ønsker å selge sine produkter og er derfor lydhøre for forbrukernes meninger. Press fra forbrukerne har blant annet fått matvareprodusentene Toro og Stabburet til å fjerne smaksforsterkeren natriumglutamat (E621) i sine produkter.

Du kan bruke din forbrukermakt til å støtte opp om matvarer som er laget av gode basisvarer uten for mye sukker, salt og tilsetningsstoffer. Det vi etterspør får vi mer av.

Det finnes allerede mange kvalitetsprodukter i dagligvarehandelen du kan velge.

For ordens skyld: Jeg har valgt å ikke motta sponsormidler fra matprodusenter. Det har jeg gjort for at du som leser av bloggen skal være trygg på at mine motiver for å omtale noen produkter fordelaktig er rent faglige.

For å finne kvalitetsproduktene kan du som bevisst forbruker se etter dette:

Ekte og næringsrike matvarer
På embalasjens innholdsfortegnelse står matvarens ingredienser opplistet i synkende rekkefølge. Det den inneholder mest av står først. Det den inneholder nest mest av står som nr. 2 o.s.v. Står det fisk, kjøtt, grønnsaker, egg eller andre ekte og næringsrike matvarer tidlig på listen er det bra. Det er også fint om matvaren inneholder gode fettkilder som smør og fløte i stedet for vegetabilske oljer.

Sukker
Det har i flere år vært et press fra forbrukerne om å få ned sukkerinnholdet i matvarene, noe som har bidratt til alternativer med lite sukker. Ett eksempel er det økologiske tacokrydderet fra Raske Retter som inneholder betydelig mindre sukker enn tilsvarende produkt fra Tex Mex.

Salt
Du kan enkelt velge produkter med mindre salt. Mengden salt i matvaren står på emballasjens innholdsdeklarasjon. Når du for eksempel vurderer om du skal kjøpe den ene eller andre pakken med fiskekaker, kan du velge den som har minst. Tenk uansett måltidet som helhet. Er det for eksempel en del salt i sausen du velger, kan du redusere saltmengden i resten av måltidet.

MSG
Jeg opplever at særlig noen atopikere reagerer på smaksforsterkeren natriumglutamat, også kalt MSG (E621). Denne smaksforsterkeren gir kjøttsmak til matvaren og finnes bl.a. i noen grillkrydder og i piffi. Det finnes alernativer uten denne smaksforsterkeren, deriblant har Kløver et godt pommes friteskrydder og grillkrydder. Se innlegg om MSG her

Natriumnitritt og natriumnitrat.
Natriumnitritt (E250) og natriumnitrat (E251) er konserveringsmidler som bidrar til å forhindre bakterievekst i matvaren og gir den lengre holdbarhet. E250 bidrar dessuten til at kjøttet beholder den røde fargen. Disse konserveringsmidlene tilsettes bl.a bacon, pølser, røkt skinke og andre proteinholdige matvarer.  De kan omdannes til nitrosaminer av våre tarmbakterier, som er satt i forbindelse med økt fare for kreft i tykktarm og endetarm. Mitt råd til deg er at du oftest spiser kjøtt og fisk uten disse konserveringsmidlene. Noen alternativer er fiskefilet, kjøttdeig, karbonadedeig, kylling, biff, koteletter, stek, ribbe og grytekjøtt. Du trenger ikke å helt unngå matvarer med disse konserveringsmidlene. Selv spiser vi både pølse og bacon som vi vet er tilsatt nitritt. Vi spiser det bare ikke hver dag.

Summen
Om du har et lite blikk på ovennevnte punkter og tenker summen av kostholdet ditt, blir det kjempebra. Ingen ekstremisme er nødvendig. La ikke det perfekte bli det nest bestes fiende. Du trenger heller ikke å gå i butikken for å unngå noe. Tenk heller at du er en matdetektiv og liker å spane deg frem til de ekstra gode produktene.

Mine anbefalinger
Jeg har i høst hatt særlig fokus på temaet “ferdigmat” og vært på spaning på kvalitetsprodukter i dagligvarebutikkene.
 

Her er noen av mine tidligere anbefalinger

Kylling korma – fastfood
Lisa Maris speltlomper
Pimpa blomkålsuppe – Fastfood
Vegetarboller med Slump-dressing
Spagetti og kjøttsaus – fastfood

Vi ønsker deg gode matstunder
… og god helse

Trine og Kjell Petter 🙂


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1

2 thoughts on “Er ferdigmat farlig?

  1. Pingback: Pølse i brød

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s