Helge-koteletter med chips

UtbeinedeKoteletter-ServertLørdag formiddag dro Kjell Petter og jeg på harryhandel til den svenske nabobyen Hemavan. Vi koste oss med deilig lunsj på Nannas Kök, handlet vinkvoten på systembolaget og gode råvarer på den innholdsrike kolonialbutikken. Med oss hjem hadde vi blant annet en pakke svinekoteletter som ble utgangspunktet for kveldens middag. Vi koste oss på kjøkkenet sammen – med kokkevin, god tid og forventninger til måltidet vi komponerte. Resultatet ble noe av det beste vi har laget, og vi gikk hele søndagen og sukket fornøyd ved tanken på den fantastiske matopplevelsen.

Du trenger
2 porsjoner

Ca. 500 gram sellerirotOksekraft
1 flaske solsikkeolje, ca 7,5 dl
100 gram knaskegulrot
50 gram sukkererter
4 stk svinekoteletter ã ca 200 gram hver
3 stk einebær
2 ts fenikkelfrø
4 stk allehånde
1 ts sichuan pepper
2 ts sorte sennepsfrø
½ ts malt sort pepper
3 biter grillet paprika (se bilde under)
1 dl extra virgin olivenolje
2 ss Tamari soyasaus (fås på helsekostforretning)
0,25 dl oksekraft (Se bilde. Denne kraften gir en vidunderlig smak til sauser og gryteretter. Den koster ca. kr 300,- den gode smaken og den lange holdbarheten gjør at den er verd hver en krone)
1 ss dijonsennep
Saften av ½ sitron
1,5 dl vann
5 ss smør
Ca 2 ss extra virgin olivenolje for  å steke kotelettene
Ca 10 stk syltet sølvløk

Slik gjør du
Start med sellerirotchipsen. Skrell selleriroten. Bruk mandolin og lag tynne skiver av selleriroten. Legg skivene i en bakebolle. Varm opp solsikkeolje i en kasserolle. Friter chipsen porsjonsvis. Bruk en hullsleiv av metall for å ta opp chipsen når den er lyst brun, og legg dem til tørk på en tallerken kledd med tørkepapir.

Lag klar alle ingrediensene

Grønnsakene: Skjær bort tuppene på sukkerertene og knaskegulrøttene. Skrubb gulrøttene med kjøkkenskrubb. Del gulrøttene i 2 på tvers og deretter på langs. Legg grønnsakene i en liten skål.

SkrubbeGulrøtter

Kotelettene: Bein ut kotelettene, som innebærer at du skjærer bort beinene. Legg de utbeinede kotelettene på en tallerken. Vi ovnsbakte og avkjølte beinene slik at Zappagutt fikk noen godbiter.

Kotelettene

sølvløk

Lag krydderblanding

Krydderblandingen

Kjør einebær, fenikkelfrø, allehånde, sichuan pepper, sorte sennepsfrø og malt sort pepper til pulver i en elektrisk kaffemølle.

Lag sausen
Legg 3 biter grillet paprika i en liten kasserolle. Hell over 1 dl olivenoljen. Hell 1,5 dl vann i pannen du har stekt kotelettene i. Bruk  en gaffel til å skrape løs steikeskorpen, slik at den blander seg i vannet. Hell sjyen over i kasserollen med paprikaen og oljen. Tilsett 2 ss soyasaus, 0,25 dl oksekraft, 1 ss dijonsennep og saften av 1/2 sitron. Blend det hele sammen med en stavmikser. La sausen koke 15-20 minutter slik at den reduseres og blir tykkere. Visp til slutt i 1 ss smør. Smøret gjør sausen blank.

PaprikaenStek kotelettene – Del 1
Steik kotelettene i litt extra virgin olivenolje. Stek på begge sidene til de får steikeskorpe, 3-4 minutter på hver side. Legg de ferdig stekte koteletten på en skjærfjøl og la dem hvile minst 5 minutter. Steikesjyen skal brukes til paprikasausen.

Komfyren

Smørdamp grønnsakene
Smelt 4 ss smør i en kasserolle. Legg i grønnsakene. Vend dem i smøret og sett på lokk. La dem få koke på moderat varme. Vend litt på grønnsakene av og til eller rist på kasserollen. Gulrøttene trenger lengst koketid, så stikk en skarp kniv i en bit gulrot for å kjenne når den er mør. Litt motstand kan det gjerne være. Det tar ca. 6  minutter å dampe grønnsakene møre. Tilsett ca 10 sølvløk. Slå av varmen og dra kasserollen av kokeplaten.

SmørbakteGrønnsakerStek kotelettene – Del 2
Strø over ca. 2 ss av krydderblandingen og gni den godt inn i kotelettene. Friter kotelettene i oljen du friterte chipsene i, ca 2 minutter – 2 stk. ad gangen.

Vinforslag: Bodega Barrahånda Carro Monastrell Viñjas Viejas 2016. Pris kr 127,- Sukkerinnhold < 3 gram.

Server og nyt stunden!

Vi ønsker deg gode matstunder
… og god helse

Trine og Kjell Petter 🙂

Kategori: TD Metodens Fet-tallerken.  laktosefritt, fruktoseredusert


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1
(klikk på bildet for info)

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s