Er bukfett farlig for hjertehelsen?

Fat man does the splits

Jeg observerer i aviser, blader og sosiale media at sesongen for anger og helsefrykt er i gang. Mange av de påstandene som nå pøses ut i media gjør folk redde for sin egen og for familiemedlemmers liv og helse. Når helsepåstandene som sendes ut i det offentlige rom ikke stemmer og bidrar til unødvendig helsefrykt, er det nettopp det – unødvendig.

Det advares blant annet om bukfettets farlige konsekvenser for hjerte- og karhelsen, og jeg leser i ett facebookinnlegg for et vektreduksjonskonsept:

«visste du at magefettet er det farligste og at jo mer magefett du har jo høyere nivå av farlig fett har du i blodet?»

Om du kjenner at denne påstanden gjør deg urolig, kan jeg berolige deg med at den ikke stemmer. Det er ikke slik at dine kolesterolverdier («farlig fett i blodet») forverres , jo mer bukfett du har.

Når jeg som ernæringsterapeut følger opp mine overvektige klienter i deres livsstilsendringsprosjekter starter vi alltid med en kartleggingstime hvor vi får oversikt over den helhetlige helsen. De fleste har med seg sine blodprøvesvar fra sin fastlege. Her står blant verdiene på blodets HDL, LDL og Triglycerider, som brukes for å vurdere om det er “farlig fett i blodet”. Noen av mine overvektige klienter har en ugunstig fordeling av disse verdiene, mens andre ikke har det.

Min observasjon i mine snart 20 år som ernæringsterapeut er at det går helt fint an å være overvektig (med bukfett) og ha en god kolesterolbalanse. Faktisk trenger man ikke som overvektig å ha noen påviste sykdommer i det hele tatt. Jeg kjenner ganske mange overvektige som er full av energi, er frisk som en fisk og har det riktig så bra.

Det er hvordan man lever som har mest å si for hjerte- og karhelsen. Å være fysisk aktiv, spise bra mat og ha sjelefred er tre livsstilsfaktorer som bidrar positivt.

Jeg nevnte mine betraktninger omkring denne saken til en person ganske nylig og fikk som svar Ja, men de som er overvektige bør jo likevel gå ned i vekt. Til det svarte jeg Det synes jeg må bli et personlig valg som hver og en selv må få ta. Ingen bør uansett skremmes til å gå ned i vekt i den tro at de vil bli syke og kanskje dø om de ikke gjør det.

Før noe behandles er det greit å sjekke om det faktisk finnes et helseproblem som trenger behandling. Om du er bekymret for om du har “farlig fett i blodet” er mitt forslag at du tar kontakt med din fastlege, som kan sjekke om du har et kolesterolproblem. Om det viser seg at du har det, er det bra å vite det. Da kan du sette igang tiltak. Om du ikke har et slikt problem, trenger du jo ikke å gjøre noe med akkurat den saken i alle fall.

De av mine klienter som har en ugunstig kolesterolbalanse kan med høyst overkommelige justeringer i kostholdet få justert disse på et godt nivå på 2-4 måneder. De trenger hverken å “rense kroppen” eller å gå på en stram diett. Det er som regel nok å redusere inntaket av svært karbohydratrike matvarer slik som brus, pizza, boller, kaker, godterier og potetgull, og prioritere proteinrike matvarer og godt fett. Vekten trenger ikke nødvendigvis å gå ned for at blodprøvene skal vise at kolesterolbalansen bedrer seg.

La ikke dårlig samvittighet eller frykt styre dine valg. Vurder din situasjon ut fra håndfaste fakta.

Jeg ønsker deg gode dager og god helse

Trine 🙂


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1
(klikk på bildet for info)

2 thoughts on “Er bukfett farlig for hjertehelsen?

 1. Torger Lofthus says:

  Hei Trine

  Takk for et flott innlegg. Jeg lurer på hva et vektreduksjonsprosjekt hos deg vil koste og hvordan det ser ut?

  Med vennlig hilsen Lofthus AS

  Torger Lofthus Daglig leder 913 91 655

  2. jan. 2018 kl. 15:45 skrev Helseinspirator <comment-reply@wordpress.com>:

  helseinspirator posted: ” Jeg observerer i aviser, blader og sosiale media at sesongen for anger og helsefrykt er i gang. Mange av de påstandene som nå pøses ut i media gjør folk redde for sin egen og for familiemedlemmers liv og helse. Når helsepåstandene som sendes ut i det of”

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s