Overvekten og skammen

Bilde-KampenMotKiloene

Jeg dro hjem fra jobben i dag med et vondt stikk i brystet – av sorg, av fortvilelse, av kjærlighet for min kjære klient – min venn. Det er så jævla vondt å se at du i tillegg til din overvekt og dine helseplager i tillegg må bære det stigmaet det er å ha stor overvekt. De skjulte, og ikke fullt så skjulte blikkene i butikken, de diskre, og ikke fullt så diskre kommentarene om vekten, og kanskje verst av alt – de «gode rådene» – det er jo bare å…. De tynger deg og får deg til å føle deg verdiløs – alene og redd.

Til tross for de problemene mange av mine klienter har, er det sjeldent jeg tar med meg et slikt følelsesmessig opprør ut av kontordøra slik jeg i dag gjorde. Jeg pleier tvert i mot å dra hjem blid som en lerke og tenke – så fint at han/hun/de søkte hjelp. Dette løser vi sammen.

Det gjorde jeg ikke i dag. Jeg er tvert i mot redd for å miste deg – at vi ikke skal klare å løse floken sammen. Vi vet begge at den «riktige maten» ikke vil løse ditt problem, og noen få samtaler i ny og ne kjennes som så alt for lite. Jeg får så lyst til å si til deg La oss stikke av sammen – få tid og fred til å trenge inn i problemene, og løse dem en gang for alle – slik bestefar og jeg gjorde når fiskesnørene hadde vaset seg sammen og vi satt tålmodig og vugget i båten på det stille havet og løste knute for knute.

Du vet at jeg skriver disse ordene og sender dem ut i verden – og du samtykker i det. Vi står sammen i en viktig kamp, fra hvert vårt ståsted. Vi ønsker begge å bidra til at flere kan gå seirende ut av den kampen som du nå står i. Jeg snakket for kort tid sammen med en av mine kollegaer i det offentlige helsevesenet, en fastlege som fortvilte over det samme som oss. Det finnes ikke et godt nok tilbud til de som sliter med stor overvekt. De trenger så mye mer enn en «riktig» kostplan og noen få timer samtaleterapi. De fleste har store floker som trenger tid, tålmodighet og omsorg for å løses.

I min arbeidshverdag møter jeg mange som bærer denne doble byrden av overvekt og opplevelsen av samfunnets misbilligende dom. Skammen over å bære et så synlig bevis på sitt problem gjør børen så tung å bære.

Min skjønne klient Julianne, som gikk ut med sin historie i Dagbladet forrige uke, fortalte at hun som ufrivillig barnløs og overvektig fikk beskjed om å slanke seg. Hun syntes det var vondt å bli snakket til på en slik måte og sier at hun skulle ønske hun i stedet ble invitert med i en dialog – få være en aktiv deltaker på sitt eget lag.

Flotte Turid – som stilte opp med sin historie på foredraget Et lettere Liv i Korgen forrige uke fortalte det som så mange opplever – at mat blir en kompensasjon for følelser og at det følelsesmessige problemet må hensynstas om man skal klare å gjøre noe med sine matvaner.

Alt for mange mennesker med overvekt lider av den ekstra børen av skammen for hvordan de fremstår. De opplever at kroppen representerer dem på en dårlig måte, og møter andre med et vaktsomt blikk, klar for å beskytte seg mot verden og dens dom. Når sinnets dyrebare ressurser brukes på å beskytte seg, blir det lite ressurser igjen til å lede sitt viktige livsstilsprosjekt til seier.

Alle med stor overvekt har sin personlige kamp å kjempe. Hvorvidt kampen er i ferd med å tapes eller vinnes viser seg ikke nødvendigvis på badevekten og kan derfor ikke bedømmes av andre enn den som lever 24 timer hvert døgn i sitt eget liv. Fremgangen kan likså godt vises i en mer oppmuntrende indre dialog, økt bevissthet omkring sine valg, sine evner og egen verdi – for å nevne noen av svært mange strategier som må på plass for å nå hele veien frem, og bli der. Uansett hvilke mål vi sikter mot, vil det alltid hjelpe med støtte og oppmuntring.

Så, hva kan vi gjøre for å hjelpe?

Min skjønne klient – min venn – forteller at det er få plasser han føler seg trygg og verdsatt, og han sier at det ville hjulpet om flere møtte han med interesse og aksept. Det kan du gjøre. Du kan møte de som strever med vennlige øyne og aksept når du passerer i butikken, på gaten. Om du har et nærmere forhold til noen som sliter med skam for sin overvekt, kan du vise din venn, din nabo, ditt familiemedlem at du er interessert i dens hverdag, interesser og evner. La ikke vekten bli en barriere mellom dere. Se forbi den – se mennesket!

Min omtalte venn har en unik evne til å få meg til å le så tårene skvetter. Jeg elsker våre møter og gleder meg alltid til en god klem, litt godmodig verbal knuffing og også de alvorlige samtalene. Om jeg hadde møtt han som ekspert på den riktige metoden ville jeg gått glipp av den herlige og unike personen han er. Hvordan kunne jeg da bidratt til at han fikk frem de ressursene han trengte for å nå sitt livsviktige mål? Løsningen ligger tross alt ikke hos meg, men hos han.

Mine råd til deg som vil hjelpe er:

Tenk over hvordan du snakker om overvekt og de som strever med det. La dine ord være frø som spirer til holdninger i samfunnet som kan hjelpe dem som trenger det.

La være å gi “gode” råd. Om gode råd hadde hjulpet ville hele prinsippet problemer vært utryddet for lenge siden. Gi i stedet aksept og vennlig interesse. Møt personen, ikke vekten. La deg inspirere, sjarmere og fascinere. Vær en venn. Kanskje vil du til og med oppleve å få mer enn du gir?

og kjære deg som strever – jeg heier på deg!

Klem fra

Trine 🙂


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s