Minus 19 kilo uten mange forsakelser

MortenFørEtter

I dagens utgivelse av Dagbladet kan du lese om vår herlige Morten og hvordan han lyktes med å ikke bare gå ned i vekt, men i snart 2 år nå har beholdt resultatet. Morten ønsker med sin historie å vise at veien til et lettere liv ikke trenger å innbære for store forsakelser og at bedre helse og en lavere vekt er mer tilgjengelig enn mange tror.

Morten har fulgt TD-metoden (Trine Dahlmo metoden), som representerer en bred vei til et lettere og friskere liv.

Under følger Dagbladets artikkel slik den i sin helhet står, inklusive uttalelser fra andre fagpersoner og linker til andre artikler i Dagbladet.

God leselyst

Trine Dahlmo 🙂

Dagbladet 18. februar 2018 kl. 21.51 Del på Facebook

Journalist: Jenny Mina Rødahl Jenny Mina Rødahl

GIKK NED 19 KILO: Morten Åsland gikk ned mange kilo på bare seks måneder. Før (til venstre) vektnedgangen veide han 104 kilo. Til høyre ser du en sunnere, gladere versjon av 34-åringen fra Mo i Rana. (Foto: Privat)GIKK NED 19 KILO: Morten Åsland gikk ned mange kilo på bare seks måneder. Før (til venstre) vektnedgangen veide han 104 kilo. Til høyre ser du en sunnere, gladere versjon av 34-åringen fra Mo i Rana. (Foto: Privat)

Gikk ned 19 kilo – koser seg fortsatt med fristelser
Morten (34) gikk fra 104 til 85 kilo på et halvt år: Ferdigmat og et glass vin om kvelden er fortsatt lov.

(Dagbladet): Frem til 2012 hadde Morten Åsland fra Mo i Rana holdt en stabil vekt på rundt 85 kilo, var i god form og fysisk aktiv. Men så skulle han og kona pusse opp huset. Med full jobb på si, ble Åsland sliten, og plagene som følget med den stressende oppussingen, ble høyt blodtrykk, hodepine og søvnproblemer.

– Sånt gjør noe med et menneske. Jeg hadde det ikke bra, og fikk et sterkt sug etter dårlig og usunn mat som ga vektøkning, sier Åsland.

På denne tiden var han i aktivitet, men gikk likevel opp vekt. Åsland forsøkte å gå ned i vekt ved å trene mer og spise sunt, men det hjalp lite.

I 2016 bestemte han seg for å ta grep. Vekta var nådd 104 kilo. Han ønsket å få mer energi. Han er lei av å være syk og overvektig, og ivrer etter å ta fatt på en ny og bedre livsstil. Ikke minst vil han kvitte seg med de ekstra kiloene.

Og Åsland gikk ned 19 kilo på seks måneder. Siden har han holdt vekta.

Uten sult
– Min vektnedgang har ikke bestått av en spesiell diett, og jeg har aldri vært sulten. Jeg måtte bare lære meg hvordan kombinere måltidene. Nå når jeg kan det, er det ganske enkelt å holde vekta, sier han.

Åsland har et normalt kosthold, med karbohydratrike og fettrike måltider. Han spiser både fete sauser, men også grovt brød og grønt.

– Nøkkelen ligger i hvordan jeg setter sammen måltidene mine. På den måten kan jeg beholde det meste av det jeg liker å spise – og fortsatt klare å holde vekta.

Et glass vin på kvelden var ikke umulig, og ferdigmat på menyen er heller ikke unektelig for Åsland.

– Dette har gjort det lettere å ha kosten på plass etter at vi i fjor sommer fikk en liten gutt som krever sitt.

Slanking ble livsstil

Seks vekt-tips fra Åsland

 1. Spis med nytelse og god samvittighet, uansett.
 2. Ha et avslappet forhold til kostholdet ditt, samtidig som du har et bevisst forhold til det.
 3. Spis deg mett.
 4. Hent inspirasjon og oppdag nye, fristende matoppskrifter.
 5. Planlegging er nøkkelordet.
 6. Vær i forkant, og tenk over hvordan kostholdet skal være i morgen.

Å gå ned i vekt er ett prosjekt. Deretter er det viktig å jobbe minst like målrettet og bevisst med å beholde resultatet, mener Åsland.

– Etter at vektmålet var nådd, har kona mi og jeg fokusert på å vedlikeholde den nye, sunne livsstilen vår, sier han.

Med riktig hjelp av forfatter av boken «Lettere – Slank med fornuft» og ernæringsterapeut Trine Dahlmo, har det ikke vært nødvendig å telle kalorier eller å veie maten.

– Både kroppen og sinnet trenger å være med på et sånt prosjekt. Da jeg kom til Dahlmo var jeg så sliten og stresset. Vi tok derfor fatt i min slitenhet med en gang. Jeg tror det ville vært vanskelig å gå ned i vekt uten å få det mentale på plass. Stress gir sug etter usunn mat, påpeker han.

– Helsa har aldri vært bedre
Åsland spiser seg bestandig mett og stopper i tide. Dette har vært en metode som har fungert veldig bra for ham.

– Da jeg begynte å slanke meg, kunne jeg fortsatt spise den samme maten som tidligere. Jeg trengte bare å kombinere måltidene på en annen måte enn før. Ingenting er ulovlig, og det handler om å være bevisst rundt valgene man tar, sier han.

Slik spiser han

 • Frokost: Grøt med frukt/bær eller brødskiver med philadelphia-ost, skinke og paprika eller egg og tomat.
 • Mellommåltid: Byggrynslunsj eller en frukt
 • Lunsj: Brødskiver med magert pålegg eller rester fra gårdagens middag.
 • Mellommåltid: Nøtter eller vaniljekesam med frukt og bær.
 • Middag: Enten et magert måltid med kylling eller fisk med potet, ris eller pasta, eller et litt fetere måltid, med fet fisk eller rødt kjøtt med for eksempel bernaisesaus, men i stedet grønnsaker som tilbehør.
 • Kveldsmat: Gresk eller tyrkisk yoghurt med bær eller brødskiver.

Det er lett å sprette opp i vekt igjen når vektmålet er nådd. Da er det viktig å få et nytt mål: Å beholde vektresultatet, mener han.

– Nå som jeg er en sliten småbarnspappa kjenner jeg at jeg må jobbe mer med å ha fokus på kosten. Før Sivert kom til, løp jeg mye, gikk på ski og spilte squash. Nå blir det mindre trening og mosjon enn tidligere så det er bare kostholdet som hjelper meg til å holde vekten stabil. Om jeg trener eller ikke, påvirker ikke dette vekten min så mye, sier han, og avslutter:

– Helsa mi har aldri vært bedre, selv om det har vært noen hektiske måneder som nybakte småbarnsforeldre. Jeg holder meg i aktivitet og tar Sivert på syv måneder med på både ski og løpeturer. Selv om tidsklemma preger hverdagen handler det om og ligge i forkant samt planlegge kosthold og mosjon. Samtidig prøver jeg å unngå mye sukker i kostholdet da det ofte fører til at man får lyst på noe usunt.

Det viktigste etter å ha gått ned i vekt
Jobben med å opprettholde et vekttap starter allerede før du slanker deg, ifølge Cathrine Øverås Frisvold, ernæringsfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Det er viktig å gjøre endringer du kan leve med på lang sikt, mener hun.

– Mange ønsker raske resultater og går hardt ut. Faren er da at du går like raskt opp igjen fordi det er urealistisk å holde et svært strengt regime over lengre tid. Ikke start med pulverkurer eller kortvarige, ekstreme dietter hvor du snur opp-ned på hele kostholdet ditt – da vil du med stor sannsynlighet gi kroppen for lite næring, og det blir vanskelig å vedlikeholde vekttapet i etterkant, sier Frisvold.

Smarte tips for å holde vekta

 • Vektnedgang tar tid. Du har ikke lagt på deg de ekstra kiloene over natten, så vekttapet vil heller ikke skje så raskt.
 • Ikke bit over for mye på engang. Beveg deg litt mer hver dag, legg en gulrot i matpakka, kjenn etter når du er mett og stopp der. Små endringer vil over tid gi resultater.
 • Spis mer frukt og grønnsaker – det er kalorifattige matvarer som gir kroppen masse god næring og samtidig fyller magen og gir metthetsfølelse.
 • Følg med på vekten etter endt vekttap.

Kilde: Ernæringsfaglig rådgiver, Cathrine Øverås Frisvold

Kroppen vil alltid tilstrebe å gå «tilbake til normalen», altså vekten din før vekttapet.

– Når du går ned mange kilo vil forbrenningen skrus ned, og appetitten øker. Dette er kroppens beskyttelsesmekanismer for å hindre ytterligere vekttap. Det er derfor helt nødvendig å følge med på både matinntak og vekt selv om du har nådd idealvekten din, sier Frisvold.

Fordelen med å skape langsiktige endringer som blir gode vaner er at dette gir et svært godt utgangspunkt for å holde vekten, mener hun.

– Husk at sunn mat ikke behøver være kjedelig! Du kan fråtse i alle mulige grønnsaker, og bruk gjerne frukt og bær som hverdagsdessert, kos eller mellommåltid. Regelmessig fysisk aktivitet er godt for kropp og sjel, og gjør det enklere å holde vekten, sier Frisvold.

Ikke gå i «fella»
– Den største feilen mange gjør er å gå tilbake til gamle vaner når de endelig har oppnådd vekten man ønsker. Har man oppnådd en vektnedgang på hele 19 kilo, bare med enkle justeringer, er sjansen for å lykkes videre veldig stor. Det viktigste fremover blir å få de små endringene til å bli til de nye vanene, og at man klarer å fortsette med disse vanene hver eneste dag, sier klinisk ernæringsfysiolog Anne Marie Skjølsvik.

Barn og overvekt: Hevder man vet hvor mye kortere livet blir

OVERVEKT BLANT BARN: Er man overvektig i barndommen kan dette få følger, ikke bare fysisk, men også psykisk senere i livet. (Foto: North_gear / Shutterstock / NTB scanpix)

Det kan være en stor kamp er å gå ned i vekt, men også en kamp å bli der. Derfor må man være bevist på det hver dag, mener hun.

– Behovet for energi er i tillegg blitt mindre ved en vektreduksjon, noe som krever at man fortsetter å spise mindre. Derfor er det viktig å holde seg til et kosthold som samsvarer med behovet, og ikke overskrider. Små utskeielser er lov, men det er viktig å finne en balanse slik at det ikke blir for ofte. Og en annen suksessfaktor er å fortsette med trening, da holder man energiforbruket oppe, sier Skjølsvik.

Overkommelig vektnedgang
Det viktigste rådet Åsland fikk da han oppsøkte hjelp, var at han kunne spise som før, men med noen få, litt sunnere justeringer.

– Dermed ble kostholdet hans temmelig lik den kosten han allerede hadde. Med en slik kostholdsmessig bred vei ble det overkommelig å følge kostholdet selv på travle dager, i selskaper og på reiser, og når han senere ble småbarnspappa – et kosthold å leve med på alle livets dager slik de er for de fleste, sier Dahlmo, som har stått tett på siden av Åslands vektnedgang.

Hun forteller at han allerede elsket å trene, og hadde stor motivasjon for å fortsette med det. Han ble forundret over at treningen ikke ga særlig uttelling på badevekten, men at det var kostholdet som ble avgjørende for vektresultatet.

– Treningen bidro i stedet til energi, glede og en opplevelse av å ta vare på seg selv – noe som motiverte han til å jobbe med hele sin livsstil, sier Dahlmo.

Ned i vekt med rugbrød: Sandra (32) gikk ned tre kilo på fem dager

NED I VEKT MED RUGBRØD: I fem dager testet Sandra Nørregard Jørgensen den nye rugbrødkuren til ukebladet Ude og Hjemmes. Hun er strålende fornøyd over resultatet: Knapt tre kilo er borte, og det har gitt henne mot til å fortsette kampen mot kiloene. (Foto: Søren Lamberth)

Råd for å holde vekta
For å ikke bare gå ned i vekt, men deretter beholde resultatet er dette ifølge Dahlmo avgjørende faktorer:

Trine Dahlmo er aktuell med boken Lettere - Slank med fornuft. Hennes metode representerer en bred vei hvor både fett, karbohydrater og ferdigmat kan være en del av det vektreduserende og helsefremmende kostholdet. - Med mange kostholdsmessige valg blir god helse og vekten man ønsker seg overkommelig å oppnå, sier hun. (Foto: Pål Bikset)

Trine Dahlmo er aktuell med boken Lettere – Slank med fornuft. Hennes metode representerer en bred vei hvor både fett, karbohydrater og ferdigmat kan være en del av det vektreduserende og helsefremmende kostholdet. – Med mange kostholdsmessige valg blir god helse og vekten man ønsker seg overkommelig å oppnå, sier hun. (Foto: Pål Bikset)

 • Få orker å gå på en diett resten av livet, så sørg for at din stabiliseringskost ikke utelukker store grupper mat som du ender opp med å savne. Behold det hele og lær deg i stedet å kombinere matgruppene på en måte som ivaretar vekten.
 • Spis deg mett. Hvordan du kombinerer fett, karbohydrater og protein i måltidet er viktigere enn kalorimengden.
 • Ha daglig fokus på din livsstil og sørg for regelmessig påfyll av inspirasjon på den metoden du har valgt.
 • Om du noen ganger velger noe du ikke hadde tenkt å spise, spis likevel med nytelse og glede. Et nytt måltid venter om få timer, og da kan du få sjansen til å gjøre et annet valg.
 • Vær tålmodig med deg selv. Å endre vaner krever år med trening på å holde deg til den veien du har valgt. Du vil underveis gjøre både «rett» og «feil». Betrakt dine «feil» som nyttige erfaringer. Tenk heller hva du kan lære av det, og fortsett enda klokere. Når du vet hvor du skal, er du på rett vei!

– sitat Dagbladet slutt –

Kanskje har du også lyst til å lese om en av mine andre skjønne klienters inspirerende historie – Julianne var ufrivillig barnløs og lyktes med å bli gravid. Det hun trodde var umulig skjedde da kostholdet ble endret.

Julianne (25) var ufrivillig barnløs. Slik gikk hun ned i vekt og ble gravid

BLE GRAVID MOT ALLE ODDS: Julianne Fjeld fra Mo i Rana var lenge ufrivillig barnløs. Så la hun om kostholdet sitt, og drømmen gikk endelig i oppfyllelse. (Foto: fotografenDin AS / Paul-Egil Henriksen)

Morten, Julianne, journalist Jenny og blogg-teamet ønsker dere alle en insiprerende dag!

Om du ønsker å følge Mortens blogg – Pappa mot verden -, finner du den her (klikk på bildet)

Morten.jpg

Trine 🙂


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1
(klikk på bildet for info)

3 thoughts on “Minus 19 kilo uten mange forsakelser

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s