Lettlaget bérnaisesaus

Bernaisesaus

En velsmakende saus gjør hverdag- og festmat til en sann nytelse. Bérnaisesaus er manges favoritt, og serveres gjerne til biff. Mange forteller at tilberedningsmåten virker for avskrekkende til at de våger seg på å lage sausen selv. Hjemmelaget bérnaisesaus er en nytelse Kjell Petter og jeg unner alle å oppleve. Vi deler derfor her vår oppskrift på en lettlaget bérnaisesaus – uten vannbad eller andre omstendelige prosedyrer. Stavmikseren fikser det meste. Oppskriften er godt illustrert med bilder. Dette får du til!

Om bérnaisesaus
Sausen er en fransk klassiker basert på smør, eggeplommer, og charlottløk. Den skal også ha et syrlig element, og hvitvin, hvitvinseddik og sitronsaft benyttes gjerne i en kombinasjon. Krydderet som gir sausen den karakteristiske smaken er estragon, som med sin søte lakrislignende smak balanserer den fettrike og syrlige sausen.

Du trenger
2 store charlottløk
1 spiseskje + 250 g smør – romtemperert
2 dl hvitvin
1 dl hvitvinseddik
saften av 1 sitron
3 eggeplommer
Salt
2 ss hakket fersk estragon eller 1 ss tørket *
Eventuelt vann

* Fersk estragon gir en bedre smak en tørket. Om du slik som oss ikke alltid får tak i frisk estragon, foreslår vi at når du først finner estragon hakker den opp og fryser den porsjonsvis. Alternativt kan tørket estragon benyttes slik vi gjorde her.

Sett smøret ut tidlig på dagen slik at det blir romtemperert.

Slik gjør du
Skrell og snitt opp charlottløken.

Løk-skjærfjøl

Smelt 1 ss av smøret i en liten kasserolle. Tilsett løken. Kok løken i smøret i 2-3 minutter. Visp deretter inn 2 dl hvitvin og 1 dl hvitvinseddik. La massen kokes ned til en sirupsaktig konsistens – ca. 15-20 minutter.

Hollandaisais-Sirup

I mellomtiden kan du gjøre klart for neste del:

  1. Del 1 sitron i to og press ut saften
  2. Skill 3 egg og ta vare på eggeplommene

Når løk-væsken er sirupsaktig, tilsett 250 gram romtemperert smør og visp det inn mens det smelter. Bruk deretter stavmikseren til å blende det hele sammen. Ta nå kasserollen av platen og slå ned varmen.

Fortsett med stavmikseren og tilsett saften av 1 sitron. Om massen med det er jevn og kremet har du fått den riktige konsistensen.

Hollandaise-Stavmikser

Om du ser at fettet skiller seg fra massen, kan du tilsette vann inntil sausen jevner seg. 1/2 dl kan være en omtrentlig mengde som vil fungere. Når sausen er homogen, kan du bruke en visp til å vispe inn eggeplommene. Visp kraftig. Sett kasserollen tilbake på kokeplaten og varm forsiktig opp. Sausen må ikke koke. Tilsett estragon og smak til med salt.

Du har nå laget en deilig bernaisesaus!

Om du ikke får sausen homogen og jevn vil vann, sitronsaft eller mer utsvettet løk bidra til det.

Om du reagerer på vår ubekymrede holdning til mettet fett (smør) og kolesterol (eggeplommer), har du kanskje lyst til å lese: Fett i kosten – Min anbefaling

Om få dager kommer vår matanmeldelse av ferdige bernaisesauser på ABC-nyhetenes nettside. Vi deler også innlegget i eget blogginnlegg her.

Vi ønsker deg gode matstunder
og god helse

Trine og Kjell Petter 🙂

Kategori: TD Metodens Fet-tallerken, laktosefri, glutenfri


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s