Lammelår m/ovnsbakte grønnsaker og potetbåter

LammelårFredag ruslet jeg hjem fra jobb med én viktig mission  – å finne på noe riktig godt å spise til sussebassen kom hjem med toget fra Bodø på kvelden. Jeg regnet med at han var temmelig sliten etter en lang og begivenhetsrik dag, så et godt måltid ville nok gjøre godt. Vi hadde begge, for første gang siden barna kom til for 25 år siden, bevilget oss hele 11 dager påskeferie. Jentene kom ikke hjem denne påsken, så det ble gutta og jeg.

Jeg gledet meg til å starte påskeferien med god mat og drikke og yndlingsguttene som selskap. Jeg hadde dagen før tatt opp et lammelår fra fryseren, så jeg manglet bare godt tilbehør og god drikke.

Etter en lang dag på kontoret sammen med meg, trengte min firbeinte venn Zappagutt en luftetur først. En lykkelig hund ble etter en tur i nabolaget sendt inn ytterdøren hjemme. Den ene mannen i mitt liv var herved fornøyd, så var det den andres tur.

På vinmonopolet fikk jeg god hjelp til å plukke ut en god vin til måltidet. Med en flaske chateau de segries lirac 2015 i polposen ruslet jeg videre til kolonialbutikken for å finne godt tilbehør til lammelåret. En times tid senere hadde jeg både fått handlet den maten jeg trengte og også fått noen trivelige samtaler med naboer, bekjente og hyggelige Daniel i kassa. Etter en times lur under mormors ullteppe var jeg oppladet og klar til å rydde kjøkkenet og hive meg i matlagingen. Kosebukser, musikk på radioen og selskap av Zappa gjorde kokkeleringen til en riktig så trivelig opplevelse – og pluttselig var Kjell Petter hjemme – glad for å få lande i sofaen og svært så fornøyd med det gode måltidet. Påskeferien var startet og jeg gledet meg over å kunne bidra til at kvelden ble så god for oss alle. Et godt måltid gir påfyll til kropp og sinn.

Dette trenger du
Til 4 porsjoner

1,8 kg lammelår
Salt, finmalt pepper
2 ss hakket fersk rosmarin
1 stor søtpotet
5 store sjarlottløk
300 gram rosenkål (vi hadde frosne)
6 store fedd hvitløk
Poteter i båter (Jeg kjøpte en pose frosne)
Toro fløtesaus

Slik gjør du
Sett steikovnen på 125 grader. Snitt opp overdelen av lammelåret og gni det inn med salt, pepper og finhakket rosmarin. Legg lammelåret på en bakeplate og sett det inn midt i ovnen.

Skrell og del opp grønnsakene i mindre biter, og legg dem i en ildfast form. Hvitløksfeddene kan gjerne være hele. Kvern over litt salt og tilsett 1/2 dl. vann. Potetbåtene legges i egen ildfast form. Om du har muligheten til det – bruk gjerne former av en størrelse som tillater at du plasserer dem ved siden av hverandre på risten i steikovnen, når den tid kommer.

La lammelåret ovnsbake i ca. 2 timer og sett så inn ildfastformen med grønnsakene. Sett den ved siden av lammelåret eller på en rist på nederste rille. Skru opp varmen til 250 grader og la grønnsakene og lammelåret steke i 20-30 minutter.  Lammelåret skal nå ha en godt stekt overflate og du kan ta det ut. Stek det evt. lengre om du trenger det. En godt stekt og sprø overflate, slik som vist på bildet over, synes vi gjør lammerlåret ekstra godt.

Legg lammelåret på en skjærfjøl og sett bakeplaten med stekefettet til sides. Sett inn en bakerist midt i ovnen og sett ildfastformene med grønnsakene og potetbåtene ved siden av hverandre. Ovnsbak til de er gjennomstekte. Vend litt på grønnsaken eog potetene av og til.

Jeg hadde planlagt å lage en rømmesaus med hvitvin, men mistet litt piffen utover kvelden og valgte å istedet å hente ut en ferdigsaus fra matskapet. Valget falt på Toro fløtesaus som ville passe godt. Jeg piffet den opp med litt stekesky slik: Jeg helte ca. 1 dl vann i bakeplaten lammelåret stekte på, og brukte en visp til å skrape opp stekeskorpen slik at det blandet seg med vannet. Dette vannet brukte jeg som en del av væsken som skulle tilsettes sausens pulverbase.

Når grønnsakene, potetbåtene og sausen er ferdig gjenstår kun å skjære opp tynne skiver av lammelåret og forsyne seg med deilig tilbehør og et godt glass vin.

Vi ønsker deg gode matstunder
og god helse

Trine og Kjell Petter 🙂

Kategori: TD Metodens Mager-tallerken (potetbåtene og sausen hadde mindre enn 9 gram fett/100 gram)


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

980x300

(klikk på bildet for info)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s