Kraftfull lammegryte

LammegryteServertDenne kraftfulle lammegryten ble påskens store favoritt hjemme hos oss i år. Den passer like godt  som varmende kosemat en vinterdag som festmat med familie eller venner. I kveld skal vi feire Kjell Petter bursdag sammen med nær og kjær familie – og da havner denne smakfulle lammegryten på bordet. I tillegg til at gryten smaker fantastisk godt, er ingrediensene svært rimelige i innkjøp. Godt trenger ikke nødvendigvis være dyrt.  Kanskje kan også du glede deg selv og noen av dine med denne nydelige gryten.

Du trenger
Til 4 porsjoner

800 g lammestek
7 nellikspiker
1 ts bukkehornskløver
3 ts fenikkelfrø
2 ts karve
1 ts grønn pepper
1 ts salt (grov eller finamalt)
2 kinesiske gulløk, evt 8 store fedd
¼ dl hvitvinseddik
1 ss worchester sauce
Extra virgin olivenolje
1 kvast fersk rosmarin
2 margbein *
1 l vann
Sort pepper
2 terninger oksebuljong
3 gulrøtter
2 store gulløk
1 rød chili
½ sitron
150 g rømme
1 ss dijonsennep
Grønnsaker etter smak. Vi valgte 2 typer beter samt rotselleri

* Margbein finner du i frysedisk på dagligvarerforretninger

Slik gjør du

Lammegryten
Bruk gjerne en ildfast gryte slik at du kan la gryten koke i steikovnen. Du kan eventuelt koke gryten på svak varme på kokeplate. 

Lammekjøtt

Skjær lammekjøttet i små terninger og legg det i en bakebolle. Det neste du nå gjør er å lage marinade til kjøttet. Slik gjør du det: Bruk en morter til å knuse nellikspiker, bukkehornskløver, fenikkelfrø, karve, grønn pepper og salt. Hell krydderet over kjøttet. Skrell og finhakk en kinesisk hvitløk (eller 4 store fedd) og tilsett også dem. Hell over ¼ dl hvitvinseddik, 1 ss worchester sauce og 3 ss olivenolje. Plukk bort stilken fra en kvast rosmarin og legg bladene i kjøtt/marinaden.

LamMarinade

Bruk hendene og kna marinaden inn i kjøttet. Dekk til og la kjøttet stå og trekke i marinaden i minst 1 time, gjerne 2-3 timer.

Du kan nå lage kraft av margbein.

Margbein

Om du ikke har margbein, kan du i stedet koke opp vann med buljongterningene. Du bruker da litt mindre vann, 8 dl og koker ikke vannet lengre enn at buljongterningene løser seg opp.

Varm 2 ss olivenolje i en gryte og ha i margbeinene. Vend dem slik at de får stekeskorpe over det hele. Hell over 1 liter vann og kvern over sort pepper tilsvarende ca. 1 ts. Tilsett 2 terninger oksebuljong. Sett på lokk og la beinene koke i 1-1,5 time.  Ta margbeinene ut av gryten og grav ut margen og ha den over i kraften. Visp godt. Legg margbeinene tilbake i gryten og la det koke 10 minutter til.  Ta ut beinene og plukk av kjøttet, som legges til sides. Legg en sikt over en bakebolle og hell kraften gjennom. Bruk en skje til å klemme fast masse gjennom sikten.  Kast det som ikke går gjennom. Du har nå ca. 8 dl. deilig kraft.

Sett inn en bakeplate midt i steikovnen og sett temperaturen på 180 grader.

Skrell og skjær gulrøttene, gulløken, 1 kinesisk hvitøk og chilien (med frø) i mindre biter. Bruk gryten du kokte kraft i og ha i 2 ss olivenolje. Surr grønnsakene i oljen 6-7 minutter til løken mykner litt. Hell så over kraften og la det hele koke.

Hell kjøttet med marinaden i en stor steikepanne og gjennomstek kjøttet.

PåKomfyren

Hell kjøttet over i gryten sammen med grønnsakene.  Bland alt sammen. Sett på lokk og sett gryten i steikovnen. La gryten få godgjøre seg der i 2,5 time. Ta ut gryten og tilsett saften av ½ sitron, 150 g rømme og 1 ss dijonsennep. Smak til med salt og pepper og la gryten stå på svak varme i påvente av at de ovnsbakte grønnsakene skal bli ferdig.

Ovnsbakte grønnsaker
Øk temperaturen på steikovnen til 230 grader.

Skrell og del opp grønnsakene og legg dem i en ildfast form. Risle over ca. 3 ss olivenolje og dryss over litt salt. La grønnsakene bake til de er møre. Vend av og til på dem.

Og pluttselig er ventetiden over og du kan nyte ditt verk med stolthet og glede

Server og nyt!

Vi ønsker deg gode matstunder
… og god helse

Trine og Kjell Petter 🙂

Kategori: TD Metodens Fet-tallerken, glutenfri (om glutenfri buljong), laktosefri


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1
(klikk på bildet for info)

2 thoughts on “Kraftfull lammegryte

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s