Sjokoladepai – glutenfri

SjokoladepaiServert

I helgen feiret jeg min 50-årsdag med kjære veninner. God mat og drikke hører med til godt vennelag, så alt var handlet inn til å lage en 3-retters meny. Siden en av gjestene har  cøliaki, trengte menyen å være glutenfri. Det var lett å finne på noe til forrett og middag – slike retter en enkle og artige å lage. Utfordringen lå i å lage en glutenfri dessert. Jeg har et bittelite utvalg av desserter og kaker jeg kan lage og kjente jeg ble litt svett når jeg nå skulle utfordre meg selv på dette området.

Å lage desserter og kaker fremstår for meg som avansert romfartsteknologi. Når det står slikt som visp smør og sukker lyst og luftig eller visp eggehvitene stive blir jeg rent handlingslammet. Slike prosjekter går stort sett skeis. Jeg får det bare ikke til! og ofte ender prosjektet i en nødtelefon til svigermor Unn. Den damen er i sannhet helt rå på kaker og desserter! og i tillegg en stor diplomat som med stoisk ro og et lite visp overtar mine havarerte prosjekter med høyst korte tidsfrister for ferdigstillelse.

Jeg kan imidlertid lage sjokoladepai, så da måtte det jo bli en glutenfri variant av den jeg pleier å lage. Etter at første versjon havnet i søpla – pga enda et forsøk på pisk smør og sukker lyst og luftig – det er fakttisk ikke mulig!!! endte jeg opp med en rent himmelsk sjokoladepai. Jeg droppet ganske enkelt alle finurlige prosesser og kokte det hele kjappt og enkelt ihop. Det fungerte aldeles utmerket.  Gjestene ummet glad og fornøyd og jeg må innrømme at jeg var rent begeistret selv, så jeg forsynte meg med ett ekstra stykke.

Du trenger
1 pose paimix, glutenfri
2 egg
1 dl melis (ikke med på bildet)
2,5 dl glutenfri havregryn
270 gr romtemperert smør
300 gram kokesjokolade. Jeg valgte 200 gram lys og 100 gram mørk
3 dl kremfløte
2 ss sukker (farin)
2 plater gelatin
4-5 ss vann

IngredienserPaibunn

Slik gjør du

Lag først paibunnen. I min opprinnelige oppskrift har jeg havregryn, noe som gjør at paibunnen blir ekstra god og ikke smuldrer. Jeg valgte derfor å tilsette havregryn og litt ekstra smør til paimixen.  Kjør 1 pose paimix, eggene, melis, havregryn, og 150 gram smør til en jevn røre i foodprosessor.

Foodprosessor

Klem røren i en stor paiform, ca. 35 cm. i diameter. Bruker du en mindre form, trenger du ikke all paideigen. Deigen er ganske løs, så la paiformen med deigen stivne i kjøleskapet, minst 20 minutter.

Formvarm steikovnen til 200 grader.

Ta paiformen ut av kjøleskapet og klem paibunnen jevnt og pent i formen. Skjær evt. av deig som kommer over kanten på formen. Prikk bunnen med en gaffel slik at den får mange små huller. Steik paibunnen lyst brun, ca. 15 minutter.

Smelt forsiktig 300 g kokesjokolade på lav varme i en kasserolle. Når sjokoladen er smeltet røres kremfløten i litt og litt mens du visper godt. Tilsett deretter 2 ss sukker og la det smelte i sjokoladerøren. Legg i biter av smør og la det smelte inn i røren.

Legg 2 plater gelatin i en liten kasserolle med minst mulig vann, 4-5 ss, og la dem smelte på svak varme mens du pisker godt.

Når smøret er smeltet i sjokoladen og røren er jevn, røres de smeltede gelatinplatene inn. Du trenger ikke å koke opp sjokoladesausen.

Hell sjokoladesausen over i paibunnen og la  paien stå tildekket i kjøleskapet i minst 2 timer før servering. Dryss gjerne over litt melis evt. pynt med bær før servering.

Server gjerne paien med bær eller iskrem.

Nyt stunden!

Jeg ønsker deg gode dager og god helse

Trine 🙂

Kategori: Glutenfri, laktosefri (om laktosefri fløte).


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

Lettere_Mailsignatur-1

(klikk på bildet)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s