Nødhjelp til fruktose følsomme

Man suffering from abdominal pain on white background

Luftsmerter er et felles problem for de som sliter med fruktosemalabsorpsjon. Tykktarmen fylles med luft og gir smerter, tarmlyder, stor og oppspilt mage samt store og hyppige luftutslipp hvor lukt oftest er et tilleggsproblem. Mange sliter også med diarré, men normalt fast avføring og også forstoppelse kan forekomme ved denne tilstanden. Graden av overfølsomhet er svært ulik fra person til person. Uansett variasjon i symptombildet er luft alltid et problem – som både kan oppleves sosialt pinlig og smertefullt.

Om du sliter med fruktosefølsomme tarmer får du her litt nødhjelp som kan gjøre sommeren din bedre. Jeg forteller her om fire mindre kjente kilder til fruktose, som dessuten er noen av de som gir mest luftplager. Holder du deg unna disse fire, vil det helt klart hjelpe deg.

På matvarenes innholdsdeklarasjon kan du lese hva de inneholder. Vær oppmerksom på at ingrediensene er opplistet i synkende rekkefølge slik at det er mest av den ingrediensen som står først, nest mest av den som står som nummer to o.s.v. Siden du jo ikke kan leve av et unngå-kosthold, kommer jeg med forslag til alternativer. Noen av alternativene er av andre årsaker ikke heldige å spise for mye av. Det tenker jeg dog ikke er relevant i denne sammenhengen. Først av alt er det viktig å finne alternativer som kan gi en bedre hverdag, dernest får det være et personlig valg hvordan man ønsker å legge opp sitt totale kosthold.

 

Sukkeralkoholer
Såkalte sukkerfrie matvarer søtet med sukkeralkoholer kan med selv en liten mengde gi store plager. En bitteliten tyggis, eller en liten pose gummigodter ser så uskyldig ut, men kan altså skape et salig rabalder i tarmene. Jeg har i årenes løp som NLP Ernæringsterapeut fått tatt del i mine klienters mange historier om ubehag etter inntak av slike matvarer, og det er ingen tvil om at her har vi en av hovedsynderne bak luftplager hos de fruktosefølsomme.

Se etter: Navnet på sukkeralkoholer ender med – ol. Noen hyppig brukte er sorbitol, xylitol og mannitol. Siden disse er såkalt naturlige, kan du finne dem i “sunne” produkter, deriblant energibarer, “sukkerfrie” drops, tyggis og gummigodter, sukkerfri ketchup mv. Sjekk også det du kjøper på helsekostforretninger og på nettsider med “sunn” mat. Det som er sunt for noen trenger ikke å være sunt for alle.

Velg i stedet: Matvarer (yoghurter, energibarer, ketchup mv) og godter søtet med druesukker (glukose). Litt vanlig sukker (sukrose) tåles av de fleste. De kunstige søtstoffene aspartam, acesulfam K mv. plager ikke fruktosefølsomme mager.

 

Invertsukker, invertsirup
Det vi tenker på som vanlig sukker heter sukrose og består av en del glukose og en del fruktose. De henger sammen som 2 perler på en snor, slik bildet under viser.

Sukker

Når snoren klippes (sukkeret spaltes) frigjøres fruktosemolekylet fra glukosen. Vi har da et nytt produkt som heter invertsukker som inneholder fri glukose og fruktose. Invertsukker kan omdannes til invertsirup. Dette sukkeret/sirupet gir betydelig mer plager for fruktosefølsomme tarmer enn sukker (sukrose).

Se etter: Invertsukker eller invertsirup brukes særlig  av matvareindustrien i kaker, is og skumgodter. Du finner det også i andre søte matvarer, deriblant i laken til hermetisk frukt, noen typer sjokolade og andre godterier.

Velg i stedet: Saftis inneholder som regel ikke invertsirup. Du finner også mange typer sjokolade uten. Kaker du baker selv med farin (vanlig sukker) er et bedre valg enn ferdigkjøpte kaker som ofte inneholder invertsirup.

 

Tørket frukt
Frukt inneholder varierende mengde fruktose. Når frukten tørkes fjernes vannet og de øvrige innholdsstoffene i frukten konsentreres, deriblant fruktosen. Spiser du tørket frukt er det derfor lett å få i seg mye fruktose.

Se etter: Mange såkalte sunne produkter inneholder tørket frukt, deriblant ulike typer energibarer. Dadler er en populær ingrediens i slike og er særlig fruktoserik.

Velg i stedet: Spis heller litt av den frukten du tåler best eller en sjokolade uten invertsirup.

 

Honning
Honning er i vinden som aldri før, noe som har resultert i en markant økning i henvendelser til klinikken for å få hjelp med mageplager. Honning er ekstremt fruktoserik og topper derfor listen over værstingene som gir tarmplager for de fruktosefølsomme. Honning i teen er derfor ikke så sunt for alle.

Se etter: Honning i energibarer, bakevarer, helsesnacks av ulike varianter

Velg i stedet: Lønnesirup, litt vanlig sukker, druesukker

I denne historien kan du lese om en liten gutt som havnet 5 ganger på akutten på grunn av magesmerter forårsaket av honning.

 

3-dager
Og om du skulle være så uheldig å få luftplager etter inntak av mer fruktose enn du klarer å fordøye, går det over etter ca. 3 dager med fruktosefattig kost. Når du vet det kan du lettere velge om du skal spise den fruktoseholdige matvaren – av og til er det kanskje greit? Når man vet, er det lettere å velge.

Jeg ønsker deg en nydelig sommer og fred i magen

Trine 🙂


Trine Dahlmo  –  Helseinspirator  –  NLP Coach Team AS

RELEVANTE INNLEGG:
Hvorfor blogg
Om meg
TIL FORSIDEN

980x300

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s